Lenovo ThinkPad Z Series: Πρώτη εμφάνιση στο CES 2022

2 έτη πριν
Lenovo ThinkPad Z Series

Σε συνεργασία με την AMD, η νέα σειρά Z είναι «σχεδιασμένη για το μέλλον».

Η σειρά επαγγελματικών laptops ThinkPad κλείνει τα 30 φέτος και, ενώ δεν είναι τα «μαύρα κουτιά» που ήταν πριν από δεκαετίες, οι περισσότεροι φορητοί υπολογιστές αυτής της σειράς δεν διαφέρουν και πολύ μεταξύ τους. Η νέα σειρά ThinkPad Z, που ανακοινώθηκε στην έκθεση CES 2022, ταρακουνά κάπως τα πράγματα με μια νέα σχεδίαση που χρησιμοποιεί βιώσιμα υλικά ενώ ενσωματώνει επεξεργαστές των σειρών Ryzen Pro 6000-U και H-Series της AMD.

Το ThinkPad Z13 πρόκειται για ένα laptop 13,3’’ ενώ το Z16 διαθέτει οθόνη 16’’, όπως αποκαλύπτει και το όνομά του. Έχουν την υψηλότερη αναλογία οθόνης-σώματος από οποιοδήποτε άλλο ThinkPad, κάτι που μεταφράζεται σε εξαιρετικά λεπτά πλαίσια οθόνης. Όπως οι περισσότεροι νέοι επαγγελματικοί φορητοί υπολογιστές, αυτά τα ThinkPads έχουν αναλογίες διαστάσεων 16:10, δίνοντας στον χρήστη αυτό το επιπλέον κομμάτι κάθετου χώρου εργασίας για να υπάρχει ελάχιστη κύλιση.

Το Z13 θα είναι διαθέσιμο με οθόνη αφής 2.8K OLED ενώ το Z16 θα έχει επιλογή και για οθόνη αφής 4K OLED. Πάνω από τις οθόνες υπάρχει μια νέα Μπάρα Επικοινωνίας (Communications Bar) όπως την αποκαλεί η Lenovo, η οποία είναι ένας πιο φανταχτερός τρόπος για να πούμε ότι διαθέτουν Full-HD web κάμερα με μεγαλύτερα pixel για καλύτερη απόδοση σε χαμηλό φωτισμό, κάμερα IR για αναγνώριση προσώπου και μικρόφωνα διπλής συστοιχίας. Τα laptops θα διαθέτουν επίσης κάλυμμα απορρήτου για να μπλοκάρει την κάμερα όταν δεν χρησιμοποιείται.

Ξεφεύγοντας από τα κλασσικά σχέδια και μαύρα/γκρι χρώματα άλλων ThinkPads, τα μοντέλα της σειράς Z είναι κατασκευασμένα από ανακυκλωμένο αλουμίνιο σε γκρι ή μαύρο χρώμα με χάλκινους ή γκρι τόνους αλλά και από ανακυκλωμένο μαύρο vegan δέρμα στο καπάκι. Και όπως άλλα ThinkPads, αυτά είναι δοκιμασμένα σύμφωνα με τα στρατιωτικά πρότυπα ανθεκτικότητας (mil-spec). Η Lenovo χρησιμοποίησε επίσης 100% ανακυκλώσιμες συσκευασίες από μπαμπού και ζαχαροκάλαμο ενώ οι φορτιστές είναι κατασκευασμένοι από 90% ανακυκλωμένα υλικά.

Μαζί με το φωτιζόμενο πληκτρολόγιο το οποίο εκτείνεται από άκρη σε άκρη, η Lenovo χρησιμοποίησε ένα μεγαλύτερο haptic ForcePad από γυαλί 120mm που αποτελεί μέρος του γυάλινου στηρίγματος παλάμης για μια ενιαία εμφάνιση και αίσθηση. Το κόκκινο TrackPoint στο πληκτρολόγιο αποκτά επίσης κάποια νέα λειτουργικότητα. Πατώντας το δύο φορές ξεκινά ένα μενού ρυθμίσεων για την κάμερα και τα μικρόφωνα.

Στο εσωτερικό του Z13 υπάρχει επεξεργαστής της σειράς AMD Ryzen Pro 6000-U που περιλαμβάνει προαιρετικό αποκλειστικό τσιπ Ryzen 7 Pro που είναι βελτιστοποιημένο για απόδοση ήχου και βίντεο με βελτιωμένη διάρκεια ζωής της μπαταρίας για εφαρμογές όπως το Teams και το Zoom. Με το Z16 ο χρήστης αποκτά έναν πιο ισχυρό επεξεργαστή της σειράς Ryzen Pro H ενώ έχει και επιλογή για αυτόνομα γραφικά της AMD.

Οι επεξεργαστές AMD Pro έχουν ένα τσιπ ασφαλείας που ονομάζεται Microsoft Pluton και το οποίο προσφέρει προστασία chip-to-cloud για τα δεδομένα και την ταυτότητα του χρήστη. Βασισμένο στην αρχιτεκτονική ασφαλείας που χρησιμοποιείται στο Xbox One, το Pluton προσθέτει καλύτερη προστασία από φυσικές επιθέσεις καθώς και από επιθέσεις firmware, καθώς λαμβάνει τακτικές ενημερώσεις firmware ως μέρος των ενημερώσεων Patch Tuesday της Microsoft.

Και τα δύο μοντέλα υποστηρίζουν έως και 32GB μνήμη LPDDR5 και έως και 1TB PCIe NVMe Gen 4 SSD αποθηκευτικού χώρου στο Z13 ή 2 TB στο Z16. Διαθέτουν επίσης Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2 και προαιρετική υποστήριξη δικτύων 4G LTE.

Το Lenovo ThinkPad Z13 αναμένεται να ξεκινά από τα $1549. Το Z16 έχει οριστεί να ξεκινά από τα $2099. Όπως ανέφερε η Lenovo, και τα δύο θα κυκλοφορήσουν τον Μάιο.