Η MICROSOFT βάζει τέλος στα Mixed Reality συστήματα των Windows

3 μήνες πριν
Mixed Reality headsets

Η πλατφόρμα Windows Mixed Reality της MICROSOFT βρίσκεται στο τέλος της, όπως επιβεβαιώνεται από μια επίσημη λίστα με τα χαρακτηριστικά που καταργούνται σταδιακά από τα Windows. Αυτό περιλαμβάνει όχι μόνο το τυπικό λογισμικό Windows Mixed Reality, αλλά και την εφαρμογή Mixed Reality Portal και τη σχετική εφαρμογή Steam VR. Ενώ η πλατφόρμα είναι ακόμη διαθέσιμη επί του παρόντος, η MICROSOFT ανακοίνωσε ότι θα καταργηθεί σε μια επερχόμενη έκδοση των Windows.

Πίσω στο 2017, η MICROSOFT παρουσίασε το Windows Mixed Reality ως την πρότασή της στην αγορά εικονικής πραγματικότητας (VR), ανταγωνιζόμενη άλλους σημαντικούς παίκτες όπως η HTC και η Oculus, η τελευταία πλέον υπό την ιδιοκτησία της Meta. Η τεχνολογία ήταν ενδιαφέρουσα στην αρχή της, προσφέροντας τη δυνατότητα για κοινές εμπειρίες μικτής πραγματικότητας σε πραγματικό χρόνο. Παρόμοια εμπειρία αναμένεται να προσφέρει το high-end APPLE Vision Pro, το οποίο είναι πιθανό να κυκλοφορήσει τον Φεβρουάριο.

Αρκετά συστήματα VR, όπως το HP Reverb G2 και μοντέλα από κατασκευαστές όπως η Acer, η Asus και η SAMSUNG, υιοθέτησαν την πλατφόρμα της MICROSOFT. Η εφαρμογή Windows Mixed Reality Portal παρείχε πρόσβαση σε διάφορα παιχνίδια, καθηλωτικές εμπειρίες και πολυάριθμες εφαρμογές παραγωγικότητας που σχετίζονται με την εργασία. Ωστόσο, φαίνεται ότι η πλατφόρμα δεν πέτυχε το επιθυμητό ποσοστό υιοθέτησης, όπως υποδηλώνουν πρόσφατες ειδήσεις.

Παρά την επικείμενη διακοπή της πλατφόρμας, η απόφαση δεν φαίνεται να επηρεάζει το άλλο προϊόν μικτής πραγματικότητας της MICROSOFT, το HoloLens 2. Νωρίτερα φέτος, η MICROSOFT κυκλοφόρησε μια αναβάθμιση των Windows 11 και άλλες βελτιώσεις για αυτό το business-oriented headset, όπως αναφέρει το The Verge. Η εταιρεία έχει επίσης αρχίσει να τα διανέμει στον στρατό για δοκιμές μάχης.

Ωστόσο, δεν είναι όλα καλά στον κόσμο του HoloLens. Υπάρχουν αναφορές που υποδηλώνουν ότι η MICROSOFT έχει σταματήσει την ανάπτυξη του HoloLens 3. Το 2022, αναφέρθηκε ότι η MICROSOFT είχε συνεργαστεί με τη SAMSUNG για την ανάπτυξη μιας άγνωστης συσκευής μικτής πραγματικότητας. Παρόλα αυτά, ο εκπρόσωπος της MICROSOFT, Frank Shaw, δήλωσε ότι η εταιρεία παραμένει αφοσιωμένη στο HoloLens και στη μελλοντική του ανάπτυξη.
             
Επιπλέον, η MICROSOFT εφάρμοσε σημαντικές μειώσεις στο τμήμα VR της, με αποτέλεσμα την απώλεια θέσεων εργασίας και τον τερματισμό της εφαρμογής AltspaceVR. Παρ' όλα αυτά, η εταιρεία συνεχίζει να εργάζεται πάνω στην ιδιόκτητη εφαρμογή Mesh, η οποία επιτρέπει στους συναδέλφους της να συνεδριάζουν σε ένα εικονικό περιβάλλον χωρίς να χρειάζονται headsets.