Η NASA ηχογράφησε τον θόρυβο που παράγει μία μαύρη τρύπα

1 έτος πριν
nasa

Οι μαύρες τρύπες αποτελούσαν διαχρονικά τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία του σύμπαντος με την επιστημονική κοινότητα μόλις τα 2 τελευταία χρόνια να καταφέρνει να φωτογραφίσει όχι μία αλλά δύο, με την πρώτη να την βλέπετε στην κορυφή του άρθρου. Συνεχίζοντας να εκπλήσσουν, επιστήμονες της NASA κατάφεραν στο πλαίσιο της καταγραφής ήχων από το σύμπαν, να αιχμαλωτίσουν τον θόρυβο που παράγει μία μαύρη τρύπα. Όσο για το πώς μοιάζει αυτός; Όπως θα περίμενες είναι εντελώς… απόκοσμος, οπότε από το να προσπαθούμε να σου περιγράψουμε κάτι που δεν έχεις ξανακούσει, απλά πάτα «play» στο βίντεο που ακολουθεί.

Την ανακάλυψη έκαναν επιστήμονες της NASA στο παρατηρητήριο ακτίνων X Chandra μελετώντας μία εικόνα ηλικίας 20 ετών από το σμήνος του Περσέα, ένα σμήνος περί τα 240 εκατ. έτη φωτός μακριά από τη Γη με τόσους πολλούς γαλαξίες που θεωρείται ως ένα από τα πλέον γιγαντιαία στοιχεία του σύμπαντος. «Η μέθοδος που χρησιμοποιήσαμε ήταν ό,τι έπρεπε για να αντλήσουμε νέες πληροφορίες από τα δεδομένα που είχαμε στη διάθεσή μας», ανέφερε η Kimberly Arcand, επιστήμονας οπτικοποίησης της NASA και επικεφαλής της έρευνας. Το βίντεο που παρακολούθησες -ή άκουσες- πιο πάνω χρειάστηκε επεξεργασία προκειμένου οι ήχοι της μαύρης τρύπας από το σμήνος του Περσέα να είναι αντιληπτοί από το ανθρώπινο αφτί.

Το παρατηρητήριο Chandra εκτοξεύτηκε με το διαστημικό λεωφορείο Columbia το 1999 και έκτοτε, εδώ και 22 χρόνια, προσφέρει ασταμάτητα τις υπηρεσίες του στη NASA και την ανθρωπότητα. Είναι σε θέση να ανιχνεύει ακτίνες Χ και μάλιστα επιδεικνύει ευαισθησία σε ακτίνες έως και κατά 100 φορές πιο αδύναμες σε σχέση με οποιοδήποτε προηγούμενο αντίστοιχο τηλεσκόπιο. Η ατμόσφαιρα της Γης απορροφά το μεγαλύτερο μέρος των ακτίνων Χ με αποτέλεσμα τα τηλεσκόπια που βρίσκονται στον πλανήτη μας να έχουν την αποτελεσματικότητα εκείνων που βρίσκονται στο διάστημα. Το Chandra χρειάζεται περί τις 64 ώρες για μία πλήρη περιστροφή του γύρω από τη Γη.