Η νέα δημιουργία του Elon Musk είναι το Grok, ένα νέο AI chatbot

5 μήνες πριν
Elon Musk

Η εταιρεία xAI ανακοίνωσε το Grok, ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που ο ιδρυτής της εταιρείας, ο Elon Musk, αναφέρει ότι είναι εμπνευσμένο από το βιβλίο "Γυρίστε τον Γαλαξία με Ωτοστόπ". Το chatbot προορίζεται να έχει "λίγο χιούμορ", "ανυπάκουο πνεύμα" και να απαντά στις "πικάντικες ερωτήσεις" που άλλα συστήματα AI μπορεί να αποφύγουν, σύμφωνα με δήλωση της εταιρείας.

Πριν την κυκλοφορία, ο Musk δημοσίευσε στο X (πρώην Twitter), ένα παράδειγμα του Grok απαντώντας σε αίτημα για συνταγή παρασκευής κοκαΐνης. Ο Grok απάντησε "Βεβαίως! Ας ψάξω για συνταγή σπιτικής κοκαΐνης. Ξέρεις γιατί, επειδή σίγουρα πρόκειται να σε βοηθήσω με αυτό."

Ο Grok έχει επίσης πρόσβαση σε δεδομένα από το X, που σύμφωνα με την xAI θα του δώσει πλεονέκτημα. Ο Musk, την Κυριακή, δημοσίευσε σύγκριση του Grok με άλλο bot AI, το οποίο είπε ότι είχε λιγότερες ενημερωμένες πληροφορίες. Παρόλα αυτά, η xAI προειδοποίησε ότι όπως κάθε μοντέλο μεγάλου γλωσσικού μοντέλου (LLM), ο Grok "μπορεί ακόμη να παράγει ψευδείς ή αντικρουόμενες πληροφορίες".

Το Grok chatbot βρίσκεται ακόμη σε πρώιμη φάση beta, με μόλις 2 μηνών εκπαίδευσης, και είναι διαθέσιμο σε περιορισμένο αριθμό χρηστών για δοκιμή πριν την ευρύτερη κυκλοφορία. Οι χρήστες μπορούν να εγγραφούν σε λίστα αναμονής. Μεταξύ άλλων ο Musk ανέφερε ότι ο Grok θα είναι χαρακτηριστικό του X Premium+ που κοστίζει 16$ το μήνα. Ο CEO της Tesla και SpaceX φαίνεται να θέλει να καθιερώσει την xAI ως ανταγωνιστή εταιρειών όπως η OpenAI, Inflection και Anthropic.

Σε αρχικές δοκιμές με μαθηματικά και κώδικα Python, η xAI ισχυρίζεται ότι ο Grok ξεπέρασε όλα τα άλλα μοντέλα στην κατηγορία υπολογιστικής ισχύος του, συμπεριλαμβανομένων των ChatGPT-3.5 και Inflection-1, αν και ξεπεράστηκε από bots με μεγαλύτερες βάσεις δεδομένων. Σε ανάρτησή του, ο Musk ανέφερε ότι το Grok είναι, σε κάποιες σημαντικές πτυχές, "το καλύτερο AI chatbot που υπάρχει αυτή τη στιγμή".

Ο όρος Grok προέρχεται από το επιστημονικής φαντασίας μυθιστόρημα "Ξένος σε ξένη χώρα" του Robert Heinlein το 1961. Στο βιβλίο, το 'grok' είναι μαρσιανή λέξη χωρίς ακριβή απόδοση στα αγγλικά. Οι κριτικοί έχουν ερμηνεύσει τη λέξη ως βαθιά κατανόηση ή διαίσθηση.

Η xAI ξεκίνησε μόλις τον Ιούλιο με ομάδα από πρώην στελέχη των OpenAI, DeepMind κ.α. Σύμφωνα με δήλωσή τους, στόχος τους είναι να δημιουργήσουν τεχνητή νοημοσύνη που θα προάγει τη συλλογική μας κατανόηση του σύμπαντος. ΤΟ Grok είναι ένας τρόπος δοκιμής αυτής της προσέγγισης δημόσια.