Η νέα full frame κάμερα SONY ZV-E1 είναι η καλύτερη για vlogging

1 έτος πριν
SONY ZV-E1 vlogging camera

Η SONY ανακοίνωσε τη νέα -και ενδεχομένως και τη καλύτερη - φωτογραφική μηχανή της για vlogging, την ZV-E1, η οποία συνδυάζει τον συμπαγή σχεδιασμό και το χαμηλό βάρος με τη δυνατότητα εναλλάξιμων φακών (μοντούρα E-mount) και έναν full frame αισθητήρα για εξαιρετικής ποιότητας φωτογραφίες και βίντεο. 

Η ZV-E1 διαθέτει αισθητήρα full frame τύπου CMOS Exmor R με 12,1 ενεργά megapixels και ενσωματώνει τον επεξεργαστή εικόνας BIONZ XR που σύμφωνα με την εταιρεία «ενισχύει σημαντικά την ευαισθησία, την απόδοση των χρωματικών διαβαθμίσεων και μειώνει αισθητά τον θόρυβο» ειδικά σε συνθήκες με χαμηλά επίπεδα φωτισμού στο περιβάλλον. Ο επεξεργαστής εικόνας BIONZ XR επίσης βοηθά στην βελτίωση της ταχύτητας και της ακρίβειας της αυτόματης εστίασης (AF) ενώ επιπλέον μπορεί να επεξεργαστεί μεγάλο όγκο δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στη περίπτωση της λήψης βίντεο ανάλυσης 4K (3.840 x 2.160 pixels) με 120 καρέ το δευτερόλεπτο (υποστηρίζεται βίντεο 4K στα 60, 30 και 24 fps επίσης).

Ο βιντεογράφος ή vlogger μπορεί να είναι σίγουρος ότι η εικόνα θα είναι σταθεροποιημένη κατά τη λήψη βίντεο καθώς περπατά ή κινείται, καθώς η κάμερα ενσωματώνει στο σώμα τεχνολογία οπτικής σταθεροποίησης 5-αξόνων που ενισχύεται από την λειτουργία «Active» (υποτίθεται ότι σταθεροποιεί ακόμα περισσότερο το αποτέλεσμα κατά το περπάτημα). Αν ακόμα και αυτή δεν είναι αρκετή, υπάρχει η λειτουργία «Dynamic Active» για ακόμα πιο δραστική σταθεροποίηση, ειδικά σε συνδυασμό με κάποιον ευρυγώνιο φακό. 
 

Επιπλέον, έχει τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης για περιπτώσεις όπως το AI-based αυτόματο καδράρισμα (Auto Framing). Χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη και τεχνολογία αναγνώρισης αντικειμένων, κροπάρει αυτόματα την εικόνα για να διατηρήσει το κύριο θέμα σε περίοπτη θέση στο κέντρο του κάδρου ακόμα και αν χρησιμοποιείται τρίποδο (ο χρήστης έχει επιλογή για το κροπάρισμα, μικρό, μεσαίο ή μεγάλο). Η τεχνολογία αναγνώρισης πολλαπλών προσώπων επίσης, μειώνει την αποεστίαση/bokeh στην περίπτωση που υπάρχουν δύο πρόσωπα στο κάδρο ώστε και τα δύο να είναι σωστά εστιασμένα κ.ά. Όπως συμβαίνει και με άλλα μοντέλα της SONY, η κάμερα διαθέτει έναν «αυτόματο διακόπτη bokeh» που επιτρέπει στον χρήστη να διατηρήσει το παρασκήνιο αποεστιασμένο κατά βούληση. Η αναγνώριση αντικειμένων επίσης, πέρα από πρόσωπα, αντιλαμβάνεται και ζώα, αεροπλάνα, αυτοκίνητα κ.ά.

Η κάμερα επιτρέπει τη λήψη βίντεο σε ανάλυση 4Κ/60p 4:2:2 10-bit all-intra κάτι που αναμφισβήτητα θα βρουν εξαιρετικά ενδιαφέρον όσοι ασχολούνται με τις λήψεις βίντεο και το vlogging. Η κάμερα άλλωστε διαθέτει μικρόφωνο υψηλής απόδοσης τριπλής κάψας με μεταβλητή κατευθυντικότητα (προσφέρονται οι επιλογές Auto, Front, Rear, All Directions), οθόνη LCD με διαγώνιο 3” που μπορεί να ρυθμιστεί υπό διάφορες γωνίες ενώ προσφέρει και τη λειτουργία S-Cinetone, που βασίζεται στη τεχνολογία Cinema Line της SONY, προσφέροντας φυσικούς τόνους χρώματος του δέρματος για κινηματογραφική αισθητική. Να αναφέρουμε στο συγκεκριμένο σημείο ότι το μικρόφωνο διαθέτει προστατευτικό κάλυμμα που μειώνει σημαντικά τον θόρυβο του ανέμου κ.ά. 

Όσον αφορά την απόδοση σε συνθήκες με χαμηλά επίπεδα φωτισμού, υποστηρίζει ISO 640-102400 που είναι επεκτάσιμο από 160 έως και 409.600.  Η κάμερα μπορεί να μετατραπεί σε webcam (με δυνατότητα βίντεο 4K στα 30 fps), διαθέτει υποδοχή για ακουστικά και υποδοχή για κάρτα μνήμης SD UHS-II, θύρα USB-C και έξοδο microHDMI.