Η NVIDIA βασιλιάς της Wall Street ως η πολυτιμότερη εταιρεία στον κόσμο

2 μήνες πριν
NVIDIA

Η NVIDIA ξεπέρασε τις θρυλικές εταιρείες τεχνολογίας MICROSOFT και APPLE, κατακτώντας την κορυφή της χρηματιστηριακής αγοράς ως η πολυτιμότερη δημόσια εταιρεία παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global. Η απίστευτη άνοδος της NVIDIA ειδικά τον τελευταίο χρόνο οφείλεται στην εκτόξευση της ζήτησης για GPUs της εταιρείας, οι οποίοι αποτελούν βασικό συστατικό για τη δημιουργία συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και στην ευρύτερη έκρηξη του τομέα της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης.

Μέσα σε μόλις δύο χρόνια, η χρηματιστηριακή αξία της NVIDIA εκτινάχθηκε από τα 400 δισεκατομμύρια δολάρια σε πάνω από 3 τρισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας μία από τις ταχύτερες ανόδους στην ιστορία της αγοράς. Στις 13 Ιουνίου 2024, η μετοχή της NVIDIA ενισχύθηκε κατά 3,6%, ανεβάζοντας την αξία της εταιρείας στα 3,34 τρισεκατομμύρια δολάρια και ξεπερνώντας τόσο τη MICROSOFT όσο και την APPLE.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της NVIDIA, Jensen Huang, υπήρξε οραματιστής κατά γενική ομολογία, καθώς αναγνώρισε εγκαίρως τον καταλυτικό ρόλο που θα διαδραμάτιζαν οι GPUs στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Προσαρμόζοντας την εταιρεία του ώστε να ανταποκριθεί σε αυτή τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, ο Huang έθεσε τις βάσεις για την κυριαρχία της NVIDIA στην αγορά των επεξεργαστών για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, με μερίδιο που ξεπερνά το 80%.

Η άνοδος της NVIDIA θυμίζει τις επιτυχίες εταιρειών όπως η Cisco και η Juniper Networks κατά την εποχή της φούσκας των dotcom, οι οποίες κατασκεύαζαν τον εξοπλισμό για τη λειτουργία των δικτύων επικοινωνίας του διαδικτύου. Ωστόσο, η ταχύτητα με την οποία αυξήθηκε η αξία της NVIDIA είναι πρωτοφανής, καθώς χρειάστηκε λιγότερο από ένα χρόνο για να περάσει από το 1 τρισεκατομμύριο στα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια, σε αντίθεση με τις APPLE και MICROSOFT που χρειάστηκαν σχεδόν πέντε χρόνια για την ίδια διαδρομή.

Τα εντυπωσιακά οικονομικά αποτελέσματα της NVIDIA, με τα κέρδη και τις πωλήσεις να υπερδιπλασιάζονται σε σχέση με το προηγούμενο έτος, τροφοδοτούν τις προσδοκίες των επενδυτών για περαιτέρω ανάπτυξη. Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές εκφράζουν επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητα αυτής της ανοδικής πορείας, ειδικά εάν η απόδοση των επενδύσεων στην τεχνητή νοημοσύνη δεν ανταποκριθεί στις προσδοκίες.