Η NVIDIA ξεπερνά την APPLE σε χρηματιστηριακή αξία, κατακτώντας τη δεύτερη θέση παγκοσμίως

2 μήνες πριν
Τζένσεν Χουάνγκ

Η NVIDIA, ο αμερικανικός κολοσσός τεχνολογίας, ένας από τους πρωτοπόρους σε ότι αφορά την AI τεχνολογία, κατάφερε να ξεπεράσει το ορόσημο των τριών τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε χρηματιστηριακή αξία, αφήνοντας πίσω της την APPLE. Παράλληλα η εταιρεία κατέκτησε τη δεύτερη θέση στην παγκόσμια κατάταξη των εισηγμένων εταιριών. Η εντυπωσιακή άνοδος της μετοχής της NVIDIA την Τετάρτη, η οποία ξεπέρασε τα 1.224 δολάρια ανά μετοχή, αντικατοπτρίζει την αισιοδοξία των επενδυτών σχετικά με τον ηγετικό ρόλο της εταιρίας στον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης.

Η αξία της NVIDIA πλησιάζει πλέον αυτήν της MICROSOFT, ενός ακόμη βασικού παίκτη στη βιομηχανία της τεχνητής νοημοσύνης, χάρη στις σημαντικές επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει στην OpenAI, τη δημιουργό του ChatGPT. Η ανοδική πορεία της μετοχής της NVIDIA ενισχύθηκε περαιτέρω από την ανακοίνωση της εταιρίας τον περασμένο μήνα σχετικά με τα σχέδιά της για διάσπαση της μετοχής, μια κίνηση που αποσκοπεί στην προσέλκυση μικρότερων επενδυτών.

Ιδρυθείσα το 1993, η NVIDIA ξεκίνησε ως κατασκευαστής μονάδων επεξεργασίας γραφικών για βιντεοπαιχνίδια. Ωστόσο, πολύ πριν από την επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης, η εταιρία άρχισε να ενσωματώνει δυνατότητες μηχανικής μάθησης στα προϊόντα της, μια στρατηγική που αποδείχθηκε προνοητική και οδήγησε στην εκτόξευση του μεριδίου αγοράς της. Σήμερα, η NVIDIA θεωρείται πρωτοπόρος στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Τζένσεν Χουάνγκ, να χαρακτηρίζει την επέκταση της τεχνολογίας στον επιχειρηματικό κόσμο ως την απαρχή μιας "νέας βιομηχανικής επανάστασης".

Η εκρηκτική ανάπτυξη της εταιρίας αποτυπώνεται στα οικονομικά της αποτελέσματα, με τις πωλήσεις να φτάνουν τα 26 δισεκατομμύρια δολάρια στο τρίμηνο που έληξε στις 28 Απριλίου, σημειώνοντας υπερτριπλασιασμό σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 και αύξηση 18% σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Η αισιοδοξία γύρω από τις προοπτικές της τεχνητής νοημοσύνης συμβάλλει στο ευρύτερο ράλι της αγοράς, με τους δείκτες S&P 500 και Nasdaq να καταγράφουν ιστορικά υψηλά.

Παράλληλα, η APPLE, που φαινόταν να χάνει έδαφος λόγω της στασιμότητας των πωλήσεών της, έχει ανακάμψει τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η εταιρία ετοιμάζεται να ανακοινώσει τα δικά της σχέδια για την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στη στρατηγική της. Η μετοχή της APPLE σημείωσε άνοδο 0,7%, με την αποτίμησή της να πλησιάζει και πάλι τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια.