Η OpenAI παρουσιάζει το GPT-4o mini, ένα νέο μικρότερο και οικονομικότερο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης

1 μήνας πριν
chat GPT logo

Σε μια κίνηση που αναμένεται να αλλάξει το τοπίο στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, η OpenAI ανακοίνωσε πρόσφατα την κυκλοφορία του GPT-4o mini. Το νέο αυτό μοντέλο, που είναι πιο οικονομικό και πιο γρήγορο από τα τρέχοντα κορυφαία μοντέλα της εταιρείας, είναι διαθέσιμο από σήμερα τόσο για προγραμματιστές όσο και για καταναλωτές μέσω της διαδικτυακής και κινητής εφαρμογής ChatGPT.

Σύμφωνα με την OpenAI, το GPT-4o mini ξεπερνά σε επιδόσεις άλλα κορυφαία μικρά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης σε εργασίες που απαιτούν συλλογισμό και περιλαμβάνουν κείμενο και εικόνα. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι το μοντέλο πέτυχε βαθμολογία 82% στο MMLU, ένα σημείο αναφοράς για τη μέτρηση της ικανότητας συλλογισμού, ξεπερνώντας το Gemini 1.5 Flash (79%) και το Claude 3 Haiku (75%).

Ο Olivier Godemont, επικεφαλής προϊόντων API της OpenAI, δήλωσε: "Για να ενδυναμωθεί κάθε γωνιά του κόσμου με την τεχνητή νοημοσύνη, πρέπει να καταστήσουμε τα μοντέλα πολύ πιο προσιτά οικονομικά. Πιστεύω ότι το GPT-4o mini είναι ένα πραγματικά μεγάλο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση."

Το GPT-4o mini θα αντικαταστήσει το GPT-3.5 Turbo ως το μικρότερο μοντέλο που προσφέρει η OpenAI. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι είναι σημαντικά πιο οικονομικό στη λειτουργία του από τα προηγούμενα κορυφαία μοντέλα της, με κόστος χρήσης πάνω από 60% χαμηλότερο από το GPT-3.5 Turbo.

Για τους προγραμματιστές που χρησιμοποιούν το API της OpenAI, το GPT-4o mini τιμολογείται στα 15 σεντς ανά εκατομμύριο tokens εισόδου και 60 σεντς ανά εκατομμύριο tokens εξόδου. Το μοντέλο διαθέτει παράθυρο περιεχομένου 128.000 tokens, περίπου το μήκος ενός βιβλίου, και γνωστικό όριο τον Οκτώβριο του 2023.

Παρόλο που η OpenAI δεν αποκάλυψε το ακριβές μέγεθος του GPT-4o mini, ανέφερε ότι βρίσκεται περίπου στην ίδια κατηγορία με άλλα μικρά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, όπως το Llama 3 8b, το Claude Haiku και το Gemini 1.5 Flash. Ωστόσο, η εταιρεία ισχυρίζεται ότι είναι ταχύτερο, πιο οικονομικό και εξυπνότερο από αυτά τα κορυφαία μικρά μοντέλα της βιομηχανίας.

Το GPT-4o mini υποστηρίζει σήμερα κείμενο και εικόνα στο API, ενώ η OpenAI δηλώνει ότι το μοντέλο θα υποστηρίζει δυνατότητες βίντεο και ήχου στο μέλλον. Η εταιρεία δοκίμασε το GPT-4o mini στην αρένα chatbot του LMSYS.org πριν από την κυκλοφορία του για να αξιολογήσει την ανταγωνιστικότητά του.

Με την κυκλοφορία του GPT-4o mini, η OpenAI φαίνεται να στοχεύει στην παροχή προσιτών και αποτελεσματικών λύσεων τεχνητής νοημοσύνης για ένα ευρύτερο φάσμα εφαρμογών και χρηστών.