Η OPERA εγκαινιάζει τον Opera One browser με γεύση από AI και μια νέα λειτουργία ομαδοποίησης καρτελών

1 έτος πριν
Opera One browser

Η OPERA λανσάρει από αυτή την εβδομάδα ένα νέο πρόγραμμα περιήγησης με την ονομασία Opera One, το οποίο σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα αντικαταστήσει το ομώνυμο browser. Η εταιρεία με έδρα τη Νορβηγία δήλωσε ότι το νέο πρόγραμμα περιήγησης έχει στοιχεία που θα το καταστήσουν έτοιμο για ένα "μέλλον βασισμένο στη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη", χωρίς να διευκρινίζει τι σημαίνει αυτό.

Το βασικό χαρακτηριστικό για το Opera One, το οποίο κυκλοφορεί ως preview έκδοση για προγραμματιστές, είναι μια νέα έννοια ομαδοποίησης καρτελών που ονομάζεται "Tab Islands". Η λειτουργία ομαδοποιεί αυτόματα τις καρτέλες με βάση το περιεχόμενό τους. Για παράδειγμα, αν ψάχνεις για μέρη για δείπνο, οι καρτέλες με διαφορετικά μενού και τοποθεσίες θα ομαδοποιηθούν μαζί. Αν εργάζεσαι με διαφορετικά έγγραφα στα Google Docs, θα γίνει αντίστοιχη ομαδοποίηση των ανοικτών tabs κάτω από ένα.

Κάθε Island (ή ομάδα) αντιπροσωπεύεται από μια κάθετη χρωματιστή ένδειξη η οποία την οποία μπορείς να επεκτείνεις ή να κλείσεις εντελώς με ένα κλικ. Υπάρχει ακόμα μια εύχρηστη λειτουργία tooltip για τα συμπιεσμένα islands, η οποία μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις τη σωστή ομάδα καρτελών.

Η Joanna Czajka, διευθύντρια προϊόντων στην Opera, δήλωσε ότι αυτή η νέα προσέγγιση είναι «ένας φυσικός τρόπος να ταξινομείτε τις καρτέλες σας σε ομάδες με βάση το περιεχόμενό τους, χωρίς να διαταράσσεται η παραγωγικότητά σας».

Ωστόσο, η OPERA δεν είναι ο μόνος κατασκευαστής browser που προσπαθεί να προσεγγίσει τα tabs με νέο τρόπο. Startups όπως η Browser Company και η SigmaOS έχουν επικεντρωθεί στη δημιουργία διαφορετικών workspaces και στο άνοιγμα/εύρεση καρτελών μέσω μιας γραμμής εργασιών.

Η εταιρεία πρόσθεσε ότι το Opera One χρησιμοποιεί Multithreaded Compositor, το οποίο βοηθά στην ομαλή απόδοση διαφόρων πολύπλοκων web animations μέσω της GPU. Ο Czajka δήλωσε ότι αυτό βοηθά στην καλύτερη απόδοση με τα Tab Islands και άλλα επερχόμενα χαρακτηριστικά, όπως μια επανασχεδιασμένη γραμμή διευθύνσεων.

Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά με επίκεντρο την τεχνητή νοημοσύνη για το νέο πρόγραμμα περιήγησης, η Opera δεν έδωσε πολλές λεπτομέρειες. Όμως διευκρίνισε ότι οι ενσωματώσεις ChatGPT και ChatSonic που εισήγαγε στο κορυφαίο πρόγραμμα περιήγησης τον Μάρτιο θα είναι ενεργοποιημένες από προεπιλογή.

Τέλος η OPERA δήλωσε ότι αυτή είναι η πρώτη έκδοση του Opera One και αργότερα μέσα στο έτος θα αντικαταστήσει το κορυφαίο προϊόν της εταιρείας στις πλατφόρμες των Windows, MacOS και Linux.