Η Ρωσία δηλώνει ότι θα αποχωρήσει από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

1 έτος πριν
διενθνής διαστημικός σταθμός

Η Ρωσία θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) μετά το 2024, δήλωσε τον περασμένο μήνα ο νέος επικεφαλής της ρωσικής ομοσπονδιακής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos.

Η ηγεσία της Roscosmos απειλεί εδώ και μήνες ότι θα αποχωρήσει από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, δηλώνοντας ότι οι δυτικές κυρώσεις θα "καταστρέψουν" τη ρωσική συνεργασία που υπάρχει στο διαστημικό εργαστήριο. Ενώ οι δηλώσεις αυτές για κάποιους μπορούν να φαντάζουν ξεκάθαρες, εντούτοις δεν φαίνεται να είναι τόσο οριστικές όσο η τελευταία διακήρυξη του νέου επικεφαλής της Roscosmos. «Η απόφαση να εγκαταλείψουμε τον σταθμό μετά το 2024 έχει ληφθεί», δήλωσε ο νυν επικεφαλής της Roscosmos, Yuri Borisov, σύμφωνα με το Associated Press.

«Αυτή είναι μια πολύ πρόσφατη εξέλιξη και γι' αυτό δεν έχουμε ενημερωθεί ακόμα επίσημα», δήλωσε ο Kjell Lindgren, αστροναύτης της NASA που βρίσκεται σήμερα στον ISS, μιλώντας στο 11ο ετήσιο συνέδριο για την έρευνα και την ανάπτυξη του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Ο Lindgren υπηρετεί επί του παρόντος ως διοικητής της αποστολής SpaceX Crew-4 της NASA. «Φυσικά, ξέρετε, εκπαιδευτήκαμε για να κάνουμε μια αποστολή εδώ πάνω και αυτή η αποστολή είναι μια αποστολή που απαιτεί την παρουσία ολόκληρου του πληρώματος και έτσι συνεχίζουμε να εργαζόμαστε καθημερινά για να διεξάγουμε την επιστήμη και την έρευνα που έχουμε εκπαιδευτεί να διεξάγουμε», συνέχισε. «Ως πλήρωμα συνεχίζουμε να δουλεύουμε για την επιτυχία και αυτό σημαίνει ότι όλοι συνεργάζονται για να διασφαλίσουμε ότι προάγουμε την επιστήμη και διατηρούμε το πλήρωμα και το όχημα ασφαλή».

Ο διοικητής της NASA, Bill Nelson εξέδωσε δήλωση στην οποία αναφέρει ότι η υπηρεσία «δεσμεύεται για την ασφαλή λειτουργία του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού μέχρι το 2030 και συντονίζεται με τους εταίρους μας». Ο Nelson πρόσθεσε ότι «η NASA δεν έχει ενημερωθεί για τις αποφάσεις οποιουδήποτε από τους εταίρους, αν και συνεχίζουμε να δημιουργούμε μελλοντικές δυνατότητες για να διασφαλίσουμε τη σημαντική παρουσία μας στη χαμηλή γήινη τροχιά».