Η SpaceX μαγεύει και πάλι με την 4η δοκιμαστική πτήση του Starship

2 μήνες πριν
SpaceX Starship

Το πειραματικό διαστημόπλοιο Starship της SpaceX ολοκλήρωσε με επιτυχία την τέταρτη δοκιμαστική του πτήση, παρά τις προκλήσεις που αντιμετώπισε κατά την επιστροφή του στη Γη. Απογειώθηκε από την ιδιωτική διαστημική βάση της εταιρείας στο Τέξας και, μετά από μια σειρά σημαντικών οροσήμων, κατάφερε να εκτελέσει ελεγχόμενη προσθαλάσσωση στον Ινδικό Ωκεανό.

Ο κύριος στόχος αυτής της αποστολής ήταν να επιδείξει τις δυνατότητες επαναχρησιμοποίησης τόσο του Starship όσο και του πυραύλου Super Heavy. Κατά την εκτόξευση, ο Super Heavy λειτούργησε σχεδόν άψογα, οδηγώντας το διαστημόπλοιο σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη. Στη συνέχεια, ο πύραυλος αποσπάστηκε από το Starship και κατάφερε να αιωρηθεί κάθετα πάνω από τον Κόλπο του Μεξικού, πριν προσθαλασσωθεί ελεγχόμενα - ένα σημαντικό βήμα προς την επαναχρησιμοποίησή του.

Καθώς το Starship επέστρεφε στη Γη, η τριβή με την ατμόσφαιρα προκάλεσε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, με ορατό πλάσμα να περιβάλλει το σκάφος. Παρά την απώλεια θερμικών πλακιδίων και τις εμφανείς ζημιές σε ένα από τα εμπρόσθια πτερύγια, το Starship διατήρησε τον έλεγχο και προσθαλασσώθηκε με επιτυχία.

Τόσο ο Ίλον Μασκ της SpaceX όσο και ο Μπιλ Νέλσον της NASA εξήραν τα επιτεύγματα αυτής της δοκιμής, τονίζοντας ότι φέρνει την ανθρωπότητα πιο κοντά στην επιστροφή στη Σελήνη και την εξερεύνηση του Άρη. Η SpaceX ενσωμάτωσε αναβαθμίσεις υλικού και λογισμικού βασισμένες σε προηγούμενες δοκιμές, ακολουθώντας μια προσέγγιση "ταχείας σπειροειδούς ανάπτυξης" για τη βελτίωση του σχεδιασμού μέσω της μάθησης από τις αποτυχίες.

Η επιτυχία του Starship είναι ζωτικής σημασίας για την αποστολή της SpaceX να στείλει ανθρώπους στον Άρη. Επιπλέον, θα διαδραματίσει καίριο ρόλο στο πρόγραμμα Artemis της NASA, εκτελώντας το τελικό σκέλος των επανδρωμένων αποστολών στη Σελήνη και επιδεικνύοντας τη δυνατότητα ανεφοδιασμού σε τροχιά - μια κρίσιμη ικανότητα για μελλοντικές αποστολές που θα βασίζονται σε πολλαπλά υποστηρικτικά σκάφη.