Η VANMOOF, η διάσημη startup ηλεκτρικών ποδηλάτων, κήρυξε επίσημα πτώχευση

8 μήνες πριν
VANMOOF ebike

Η VANMOOF, η νεοφυής επιχείρηση ηλεκτρικών ποδηλάτων που συγκέντρωσε πάνω από 180 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές, κηρύχθηκε επίσημα σε πτώχευση από το δικαστήριο του Άμστερνταμ. Η εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε το 2009 και πούλησε πάνω από 200.000 ηλεκτρικά ποδήλατα παγκοσμίως, αντιμετώπιζε προβλήματα ρευστότητας, τεχνικά ζητήματα, παράπονα πελατών και διάφορες προκλήσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού. Η εταιρεία είχε επίσης αναστείλει τις πωλήσεις της εδώ και εβδομάδες και μπήκε σε διαδικασία αναστολής πληρωμών το τελευταίο διάστημα χωρίς να καταφέρει να βρει βιώσιμη λύση στα οικονομικά της προβλήματα.

Η πτώχευση επηρεάζει τις ολλανδικές νομικές οντότητες της VANMOOF, οι οποίες περιλαμβάνουν τις VANMOOF Global Holding B.V., VANMOOF B.V. και VANMOOF Global Support B.V. Το δικαστήριο διόρισε δύο διαχειριστές για να διερευνήσουν την πώληση περιουσιακών στοιχείων σε τρίτο μέρος που θα μπορούσε να συνεχίσει τη λειτουργία της VANMOOF. Οι νομικές οντότητες της εταιρείας εκτός Ολλανδίας δεν τελούν υπό διαδικασία αφερεγγυότητας και ορισμένα από τα καταστήματά της στο Σαν Φρανσίσκο, το Σιάτλ, τη Νέα Υόρκη και το Τόκιο θα παραμένουν ανοιχτά το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, το μέλλον της εταιρείας είναι αβέβαιο αφού οι υπηρεσίες και η υποστήριξή της VANMOOF είναι σημαντικά περιορισμένες.

Η εταιρεία έχει αναρτήσει μια σελίδα με συχνές ερωταπαντήσεις στον ιστότοπό της για να απαντήσει σε ορισμένες από τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες των πελατών, των προμηθευτών και των συνεργατών της. Η εταιρεία αναφέρει ότι τα ηλεκτρικά ποδήλατά της θα παραμείνουν λειτουργικά και θα μπορούν να οδηγηθούν, καθώς στοχεύει να διατηρήσει την εφαρμογή και τους servers της σε λειτουργία προκειμένου να διασφαλίσει τη συνέχεια των υπηρεσιών για το μέλλον. Ωστόσο, προειδοποιεί ότι σταματά άμεσα η διαδικασία των επισκευών αφού δεν είναι διαθέσιμα προς το παρόν κάποια ανταλλακτικά ενώ αντίστοιχα διακόπτονται και οι επιστροφές χρημάτων. Η VANMOOF συμβουλεύει επίσης τους πελάτες να ξεκλειδώνουν τα ποδήλατά τους χωρίς την εφαρμογή, σε περίπτωση που η εφαρμογή σταματήσει να λειτουργεί.

Η πτώχευση της VANMOOF αποτελεί σοκ για πολλούς στον κλάδο των ηλεκτρικών ποδηλάτων, καθώς η εταιρεία θεωρούνταν πρωτοπόρος και ηγέτης στην αγορά. Η εταιρεία είχε τη φήμη ότι κατασκεύαζε κομψά, έξυπνα και καινοτόμα ηλεκτρικά ποδήλατα που απευθύνονταν σε ενθουσιώδεις χρήστες που κινούνται εντός πόλης. Η εταιρεία είχε επίσης επεκταθεί παγκοσμίως, ανοίγοντας καταστήματα σε διάφορες χώρες και περιοχές. Ακόμα είχε αντλήσει σημαντική χρηματοδότηση από διακεκριμένους επενδυτές όπως τους Balderton Capital, Felix Capital, Norwest Venture Partners, Hillhouse Capital Group και άλλουης.

Ωστόσο, η εταιρεία αντιμετώπισε επίσης πολλές προκλήσεις και επικρίσεις στην πορεία. Η εταιρεία είχε κατηγορηθεί ότι επικεντρώθηκε υπερβολικά στο μάρκετινγκ και τη διαφημιστική εκστρατεία και όχι στην ποιότητα του προϊόντος και την ικανοποίηση των πελατών. Η εταιρεία είχε επίσης ταλαιπωρηθεί από τεχνικές δυσλειτουργίες, ελαττωματικές μπαταρίες, καθυστερημένες παραδόσεις, κακή εξυπηρέτηση μετά την πώληση και αρνητικές κριτικές. Η εταιρεία δεν είχε επίσης καταφέρει να αντιμετωπίσει την αυξημένη ζήτηση και τον ανταγωνισμό στην αγορά των ηλεκτρικών ποδηλάτων, ιδίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.