IFA 2022: Τα laptops που ξεχώρισαν

1 έτος πριν

Μία από τις κατηγορίες προϊόντων που έχει την τιμητική της στη φετινή IFA 2022 είναι σίγουρα τα laptops όπου πραγματικά βλέπουμε εξαιρετικές ανακοινώσεις.

Η πρώτη χρονικά έγινε από την ASUS, με την εταιρεία να παρουσιάζει το πρώτο αναδιπλούμενο laptop των 17 ιντσών.

Πρόκειται για μια υβριδική συσκευή που βασίζεται σε μια αναδιπλούμενη οθόνη OLED 17,3 ιντσών 2560x1920px με διαστάσεις 4:3 (όταν είναι πλήρως ανοιχτή) και φωτεινότητα 500 nits. Όταν ξεδιπλωθεί πλήρως, μπορεί να σταθεί στη δική της βάση στήριξης και να λειτουργήσει ως οθόνη - ένας ωραίος συνδυασμός για εργασία γραφείου, σε συνδυασμό με το πληκτρολόγιο Bluetooth.

Το Zenbook 17 Fold OLED μπορεί επίσης να αναδιπλωθεί στις 120 μοίρες και να χρησιμοποιηθεί με το πληκτρολόγιο Bluetooth ή κάνοντας το κάτω μισό της οθόνης να λειτουργεί ως εικονικό πληκτρολόγιο. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συμβατικός φορητός υπολογιστής με ένα μαγνητικά προσαρτώμενο φυσικό πληκτρολόγιο και μόνο τη μισή του οθόνη 12,5 ιντσών και με ανάλυση 1920x1280px.

 

Το πρώτο foldable laptop της ASUS τρέχει Windows 11 και ενσωματώνει τον επεξεργαστή Core i7-1250U της Intel με 16 GB μνήμης RAM LPDDR5. Πρόκειται για την υβριδική αρχιτεκτονική 12ης γενιάς της Intel με 2 πυρήνες απόδοσης και 8 πυρήνες αποδοτικότητας. Τα γραφικά αναλαμβάνει το υποσύστημα γραφικών Iris Xe της Intel ενώ υπάρχει ένας SSD 1TB M.2 NVMe PCIe 4.0 SSD που καλύπτει όλες τις ανάγκες και από χωρητικότητα αλλά και από επιδόσεις.

Βρίσκουμε ακόμα δύο θύρες USB -και οι δύο Thunderbolt 4- με υποστήριξη τόσο για έξοδο οθόνης όσο και για φόρτιση, η οποία φτάνει τα 65W. Στο εσωτερικό υπάρχει μια μπαταρία 4 κυψελών 75Whr, η οποία δίνει αυτονομία έως και 9,5 ώρες λειτουργίας της οθόνης. Το Zenbook 17 Fold OLED ζυγίζει 1,5 kg - τεράστιο για ένα tablet αλλά πολύ λογικό για μια συσκευή 17,3 ιντσών, όμως η τιμή του αναμενόμενα ξεφεύγει αφού αυτή έχει οριστεί στα €3.999. Κυκλοφορεί μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Και όμως, η ASUS δεν είναι η μόνη εταιρεία που παρουσίασε foldable laptop στην IFA, με τη LENOVO να παίρνει σειρά και να ανακοινώνει τη δεύτερη γενιά του X1 Fold. Ο καινοτόμος σχεδιασμός προσφέρει μεγαλύτερη κατά 22%, αναδιπλούμενη οθόνη OLED 16 ιντσών, σασί κατά 25% λεπτότερο, αλλά και λεπτότερα πλαίσια περιμετρικά, σε μια πολυτελή, κομψή εμφάνιση και αίσθηση, η οποία περιλαμβάνει το πλαίσιο από αλουμίνιο και το πίσω κάλυμμα που είναι κατασκευασμένο από 100% ανακυκλωμένο ύφασμα υψηλού επιπέδου.

Στο εσωτερικό υπάρχει επεξεργαστής Intel Core 12ης γενιάς ο οποίος συνοδεύεται από δίσκο χωρητικότητας έως 1TB αλλά και μνήμη που φτάνει τα 32GB. Προαιρετική είναι και η υποστήριξη σύνδεσης με 5G δίκτυα ενώ και πάλι ανάλογα με την έκδοση τρέχει Windows 11 Home ή Pro. Και εδώ έχουμε εξωτερικό Bluetooth πληκτρολόγιο το οποίο μπορεί να προσαρμοστεί μαγνητικά στο κάτω μισό της οθόνης, για μια κλασική σύνθεση laptop, προσφέροντας όλες τις δυνατότητες σε μία πραγματικά εκπληκτική εμπειρία χρήσης ενός φορητού υπολογιστή 12 ιντσών.

Εκεί που δίνει μεγάλη έμφαση η LENOVO είναι στην αντοχή του συστήματός της αφού το ThinkPad X1 Fold έχει περάσει από τα αυστηρότατα τεστ αντοχής της εταιρείας, πέραν του ότι ανταποκρίνεται στα πρότυπα MIL-STD-810H, με στόχο τη μεγιστοποίηση της αντοχής συσκευής. Ακόμη και το 100% ανακυκλωμένο υφαντό υλικό υψηλών προδιαγραφών που χρησιμοποιήθηκε στο κάλυμμα έχει περάσει από πλήθος ελέγχων αντοχής και αξιοπιστίας.

Αρκετοί χρήστες και του πρώτου μοντέλου επιλέγουν την κάθετη τοποθέτηση της συσκευής, κάτι που φυσικά ισχύει και με τη δεύτερη γενιά του X1 Fold. Αυτό γίνεται εφικτό με τη βοήθεια που προσφέρει η βάση στήριξης, δημιουργώντας μια πελώρια οθόνη 16 ιντσών, η οποία αποδεικνύεται εξαιρετικά χρήσιμη «για ανάγνωση ή επιμέλεια μακροσκελών εγγράφων, παράλληλη προβολή πληροφοριών από κοινωνικά δίκτυα, ιστοσελίδες και όχι μόνο».

Ο μηχανισμός του LENOVO ThinkPad X1 Fold Gen 2 που είναι υπεύθυνος για την αναδίπλωση, διαθέτει περισσότερα από διακόσια μέρη τα οποία κινούνται συγχρονισμένα εντός του άξονα περιστροφής, ώστε να μεγιστοποιηθεί η πιστότητα απεικόνισης και η ανθεκτικότητα της οθόνης. Τέλος, στις διαθέσιμες θύρες βρίσκουμε τρεις θύρες USB-C, οι δύο εκ των οποίων υποστηρίζουν το πρότυπο Thunderbolt 4.

Εκτός από τις αναδιπλούμενες προτάσεις στην κατηγορία των laptop, ξεχώρισε ένα ακόμη laptop το οποίο ανήκει στην «παραδοσιακή» κατηγορία που όλοι γνωρίζουμε. Ο λόγος για το LENOVO ThinkBook 16p Gen3 το οποίο έρχεται με IPS οθόνη 16 ιντσών με ανάλυση 2.5K. Από επιδόσεις το νέο ThinkBook πιάνει πολύ υψηλά επίπεδα εξαιτίας του επεξεργαστή της σειράς AMD Ryzen 9 6000 H-series, με ανεξάρτητη κάρτα γραφικών NVIDIA GeForce RTX 3060, προσφέροντας κορυφαίες επιδόσεις με τα Windows 11 είτε στα παιχνίδια είτε σε «βαριές» εφαρμογές όπως επεξεργασία βίντεο.

Η προσθήκη έως και 32GB μνήμης LPDDR5, έως 2TB αποθηκευτικού χώρου μέσω διπλών SSD και μπαταρίας χωρητικότητας 71Wh συμπληρώνουν τα πολύ δυνατά τεχνικά χαρακτηριστικά. Ακόμα βλέπουμε υποστήριξη Wi-Fi, δύο θύρες USB Type-C, συμπεριλαμβανομένης μίας USB4, δύο USB-A 3.2 2ης Γενιάς και μία θύρα HDMI 2.1.

Και το ThinkBook 16p Gen3 αναμένεται στην αγορά μέχρι το τέλος του έτους.