IFA 2023: Η έντονη παρουσία της TCL

8 μήνες πριν
IFA 2023 TCL booth

Αναμφισβήτητα, ένα από τα εντυπωσιακότερα «περίπτερα» στη φετινή IFA, τη μεγαλύτερη έκθεση ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών ειδών ευρείας κατανάλωσης στην Ευρώπη, ήταν της TCL. Αυτό βρισκόταν στο Hall 21A στο τεράστιο εκθεσιακό κέντρο της Γερμανικής πρωτεύουσας, Messe Berlin και φυσικά ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ήταν και φέτος εκεί. Μαζί και χιλιάδες κόσμου που γέμισαν τον εκθεσιακό χώρο της TCL, έχοντας τη δυνατότητα να έχουμε μια πρώτη επαφή.

Η TCL παρουσίασε τις τελευταίες καινοτομίες της στις οθόνες ψυχαγωγίας, τις τεχνολογίες IoT και τις βιώσιμες ενεργειακές λύσεις. Το περίπτερο ήταν γεμάτο από καινοτόμα προϊόντα, όπως η μεγαλύτερη οθόνη Mini LED στον κόσμο με διαγώνιο 115″, διάφορες τεχνολογίες πολυκάναλου ήχου και συστήματα οικιακού κινηματογράφου, κλιματιστικά, πλυντήρια ρούχων, smartphones, tablets, γυαλιά AR και λύσεις smart home. Στο περίπτερο της εταιρείας επίσης είδαμε τεχνολογίες φωτοβολταϊκών (PV) που ενισχύουν τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες της προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη βιωσιμότητα.

Ένα από τα σημαντικότερα σημεία του περιπτέρου της TCL ήταν η τεράστια οθόνη QD Mini LED 115″, η οποία προσφέρει μία εξαιρετική εμπειρία οικιακού κινηματογράφου χάρη στην καθηλωτική εικόνα της και το ισχυρό πολυκάναλο σύστημα ήχου της. Το συγκεκριμένο μοντέλο υποστηρίζει ανάλυση 4K με ρυθμό ανανέωσης 144 Hz και διαθέτει μία εξαιρετικά ευρεία γκάμα χρωμάτων που αγγίζει το 99% του χρωματοχώρου DCI-P3. Είναι επίσης εξοπλισμένη με τεχνολογία HVA ενώ διαθέτει εγγενή λόγο αντίθεσης 7000:1 και εξαιρετικά υψηλή φωτεινότητα έως και 5.000 nits. Το πάνελ σχεδιασμού eight-domain multiplex εξασφαλίζει ευρύτερη γωνία θέασης ενώ στην υψηλή ευκρίνεια συνεισφέρει τόσο η τεχνολογία οθόνης χαμηλής αντανάκλασης όσο και ο «μαλακός φωτισμός» (soft light) που μειώνει την κόπωση και την καταπόνηση των ματιών που σχετίζεται με τις αντανακλάσεις από τις πηγές φωτός στο περιβάλλον.

Και αφού ξεκινήσαμε με τις τηλεοράσεις, να αναφέρουμε ότι ξεχωρίσαμε τρία ακόμη νέα μοντέλα τεχνολογίας QD-Mini LED, τις X955, C955 και C755, τα οποία αναμένεται να κυκλοφορήσουν και στην Ευρωπαϊκή αγορά. Η τηλεόραση X955 που θα διατεθεί στις 85” και 98” είχε το πλέον προηγμένο πάνελ σε σύγκριση με τις υπόλοιπες, με 5.184 ζώνες full-array local dimming για εξαιρετικό έλεγχο των μαύρων και των χρωμάτων.

Σε συνδυασμό με την υποστήριξη Dolby Vision και HDR10+ και τα 5.000 nits φωτεινότητας, προσφέρει εκπληκτική εικόνα κινηματογραφικού επιπέδου. Κορυφαίου επιπέδου είναι και το σύστημα ήχου που ενσωματώνει, καθώς είναι της Onkyo και ισχύος 160W με 4.2.2-κανάλια και υποστήριξη Dolby Atmos. Το οικονομικότερο μοντέλο C955 θα κυκλοφορήσει σε διαστάσεις 98”, 85” και 65” και διαθέτει 2.000 ζώνες full-array local dimming με μέγιστη φωτεινότητα τα 2.000 nits. Το σύστημα ήχου, επίσης της Onkyo προσφέρει 2.2-κανάλια και 120W ισχύος. Η οικονομικότερη πρόταση της εταιρείας είναι η C755 που αποτελείται από μοντέλα στις 50”, 65”, 75”, 85” και 98” και διαθέτει πάνελ με περισσότερες από 500 ζώνες full-array local dimming και μέγιστη φωτεινότητα 1.300 nits. Τις τηλεοράσεις, συνοδεύαν νέες ηχόμπαρες από την εταιρεία -φυσικά με υποστήριξη Dolby Atmos- οι οποίες αναμένονται στην αγορά μέσα στη χρονιά. 

Πρέπει οποσδήποτε να κάνουμε και μια αναφορά στο The Wall”, μια τεράστια τηλεόραση στον εκθεσιακό χώρο της TCL, η οποία έχει διαστάσεις 163”, ανάλυση 4K και υποστηρίζει την τεχνολογία microLED. Η εταιρεία δεν είναι έτοιμη να δώσει περισσότερα στοιχεία, πάντως το να επιδείξει μια τέτοια τηλεόραση στον εκθεσιακό της χώρο σημαίνει ότι βλέπει «ζεστά» την τεχνολογία αυτή για το μέλλον, αν και ακόμα βρισκόμαστε μακρυά από το να θεωρηθεί οικονομικά προσιτή.

Πολλές από τις νέες συσκευές της TCL είχαν βασικό χαρακτηριστικό την τεχνολογία οθόνης NXTPAPER. Η τεχνολογία οθόνης NXTPAPER δημιουργήθηκε με γνώμονα την υγεία των ματιών και για να καταστήσει λιγότερο κουραστική τη χρήση των φορητών συσκευών, των tablets και των κινητών -δηλαδή των συσκευών που χρησιμοποιούμε καθημερινά περισσότερο για κατανάλωση περιεχομένου, για εργασία ή για διάβασμα.

Σύμφωνα με την TCL, η τεχνολογία οθόνης NXTPAPER 2.0, που αποτελεί την 2η γενιά της τεχνολογίας της, προσφέρει «φωτεινά και ζωντανά χρώματα, ανώτερη αίσθηση προβολής που δεν κουράζει τα μάτια και αρμονικούς χρωματικούς τόνους. Η ειδική κατασκευή σε επίπεδο υλικού για χαμηλότερη μπλε ακτινοβολία μειώνει τα προβλήματα όρασης και την καταπόνηση των ματιών κατά την παρατεταμένη ανάγνωση, την παρακολούθηση βίντεο ή το παιχνίδι χάρη στη λειτουργία Eye Comfort.

Το TCL 40 NXTPAPER 5G ανακοινώθηκε πριν μερικές ημέρες και είναι το πρώτο κινητό στον κόσμο με την τεχνολογία οθόνης NXTPAPER που προστατεύει τα μάτια και επιδεικνύει χαμηλές εκπομπές μπλε φωτός. Η οθόνη διαθέτει διαγώνιο 6,6” και υποστηρίζει ανάλυση HD+ με αναλογία πλευρών 20:9. Επίσης υποστηρίζει ρυθμό ανανέωσης 90 Hz και τη γραφίδα T-Pen της εταιρείας (για χειρόγραφες σημειώσεις, σκιτσάρισμα κ.ά). Η συσκευή ενσωματώνει τον επεξεργαστή MediaTek Dimensity 6020, 6GB RAM -η οποία μπορεί να διπλασιαστεί στα 12GB με τη χρήση μίας τεχνολογίας εικονικής μνήμης της εταιρείας- και 256GB επεκτάσιμου αποθηκευτικού χώρου (μέσω κάρτας μνήμης microSD).

Το TCL 40 NXTPAPER 5G διαθέτει εμπρόσθια κάμερα 8 MP και μία τριπλή διάταξη καμερών στο πίσω μέρος που αποτελείται από μία ευρυγώνια κάμερα που βασίζεται σε αισθητήρα 50 MP, μία κάμερα για μακροφωτογράφιση (macro) στα 2MP και έναν αισθητήρα βάθους (depth sensor) στα 2MP. Η μπαταρία της συσκευής έχει χωρητικότητα 5.000 mAh και υποστηρίζει γρήγορη φόρτιση 15 W

Η επαφή μας με τη συσκευή επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς της TCL ότι η συγκεκριμένη συσκευή είναι πολύ άνετη για μακροχρόνια χρήση, ειδικά το βράδυ όπου τα μάτια καταπονούνται περισσότερο. Μάλιστα δίπλα ακριβώς στη συσκευή, η εταιρεία είχε τοποθετημένο και ένα smartphone της σειράς 40, προκειμένου κάθε ενδιαφερόμενος να δει ιδίοις όμμασι τις διαφορές μεταξύ μας NXTPAPER οθόνης και μιας παραδοσιακής, με τη δεύτερη να έχει αρκετές αντανακλάσεις όταν στο TCL 40 NEXTPAPER 5G, δεν είχε καθόλου αυτό το θέμα.

Μένοντας στα smartphones, είδαμε και μια πρωτότυπη συσκευή που δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα, η οποία διακρίνεται για την οθόνη και τα ελάχιστα περιθώρια που αυτή διαθέτει περιμετρικά, τα οποία δεν ξεπερνάνε το 1 χιλιοστό. Τα στελέχη της εταιρείας μας είπαν πάντως να μην ενθουσιαζόμαστε αφού η TCL δεν έχει στο πλάνο της την άμεση κυκλοφορία αυτής της συσκευής.

Στα υπόλοιπα προϊόντα που μας έκαναν εντύπωση, ξεχωρίζουμε το πρόγραμμα της εταιρείας για ένα πιο βιώσιμο μέλλον με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών (PV) και μπαταριών, εξοικονομώντας τεράστια ποσά ενέργειας και χρημάτων. Αυτός είναι και ο στόχος του οικοσυστήματος της TCL που προσφέρει παράλληλα την ίδια ώρα κορυφαίους αυτοματισμούς κάνοντας τη ζωή σου εύκολη. Ψυγεία, πλυντήρια, κλιματιστικά αλλά και κουζίνες όπου πλέον η TCL θα προσφέρει στις πρώτες χώρες, είχαν τη δική τους παρουσία στον εκθεσιακό χώρο, με τα στελέχη να εξηγούν όλα τα πλεονεκτήματα τους.