IFA 2024: Η επόμενη γενιά ασύρματης φόρτισης έρχεται στην κουζίνα με το πρότυπο Ki

1 εβδομάδα πριν
ki protocol

Σημαντική αλλαγή έρχεται στις μελλοντικές κουζίνες των σπιτιών, με την παρουσίαση του Ki, του νέου πρότυπου ασύρματης φόρτισης που παρουσιάστηκε στην έκθεση τεχνολογίας IFA. Ο Wireless Power Consortium (WPC), ο οργανισμός πίσω από το δημοφιλές πρότυπο Qi για ασύρματη φόρτιση κινητών τηλεφώνων, φιλοδοξεί τώρα να απαλλάξει τις κουζίνες από τα καλώδια των μικρών οικιακών συσκευών.

Το Ki, που προφέρεται "κι", υπόσχεται να μεταφέρει έως και 2,2 κιλοβάτ ισχύος μέσω επαγωγικής φόρτισης, χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνολογία με το πρότυπο Qi. Οι συσκευές και οι επιφάνειες φόρτισης επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω ασύρματης τεχνολογίας NFC για να καθορίσουν το κατάλληλο επίπεδο ισχύος.

Σύμφωνα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά  που δημοσίευσε το WPC, το Ki μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια ευρεία γκάμα συσκευών, όπως μίξερ, αποχυμωτές, βραστήρες, αρτοπαρασκευαστές, καφετιέρες, τοστιέρες και φριτέζες. Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του προτύπου είναι η απαίτηση οι συσκευές Ki να λειτουργούν με απόδοση άνω του 90% σε σύγκριση με τις αντίστοιχες ενσύρματες εκδόσεις τους.

Οι πρώτες επιφάνειες φόρτισης Ki αναμένεται να ενσωματωθούν σε επαγωγικές εστίες μαγειρέματος, ένα περιβάλλον όπου η παρουσία καλωδίων θα ήταν ιδιαίτερα προβληματική. Οι συμβατές συσκευές που θα μπορούν να λειτουργούν όταν τοποθετούνται σε αυτές τις επιφάνειες αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην αγορά στις αρχές του 2025.

Στην IFA μπορέσαμε να δούμε την πρώτη υλοποίηση από τη MIDEA, με την όλη τεχνολογία να είναι εντυπωσιακή, και τα καλώδια εξαφανισμένα. Η MIDEA παρουσίασε συγκεκριμένα παράδειγμα, μπλέντερ, βραστήρες και φριτέζες, στις οποίες είχε ενσωματώσει το Ki.

Το WPC ανακοίνωσε την υποστήριξη του προτύπου Ki και από άλλους μεγάλους κατασκευαστές όπως η BOSCH, MIELE και η PHILIPS. Όσον αφορά το κόστος, οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η προσθήκη ενός δέκτη Ki σε μια συσκευή θα κυμαίνεται μεταξύ 8 και 10 δολαρίων, ανάλογα με τις ενεργειακές απαιτήσεις και το μέγεθος του πηνίου που απαιτείται για τη λήψη ενέργειας. 

Το μέλλον του Ki φαίνεται ακόμη πιο συναρπαστικό, καθώς το WPC σχεδιάζει μια δεύτερη φάση του προτύπου που θα επιτρέπει την προσθήκη επιφανειών φόρτισης μέσω πηνίων τοποθετημένων κάτω από τους πάγκους της κουζίνας. Ωστόσο, αυτό απαιτεί περαιτέρω εργασία για να διασφαλιστεί ότι ένας φορτιστής Ki μπορεί να διακρίνει τις συμβατές συσκευές από τυχόν μεταλλικά αντικείμενα που μπορεί να αφεθούν στον πάγκο, όπως νομίσματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ίδιοι οι πάγκοι δεν μπορούν να είναι μεταλλικοί για να λειτουργήσει αυτή η τεχνολογία.