IFA 2024: Συνολική ανασκόπηση της έκθεσης

6 ημέρες πριν
ifa logo

Συμπληρώνοντας τα 100 της χρόνια, η IFA, αποτέλεσε και φέτος πόλο έλξης για την αφρόκρεμα των εταιρειών τεχνολογίας, με την ομάδα του ΓΕΡΜΑΝΟΥ να καλύπτει εκατοντάδες χιλιόμετρα και φέτος προκειμένου να ξεχωρίσει τις σημαντικότερες ανακοινώσεις.

Περισσότεροι από 1.800 εκθέτες προσήλθαν στο κεντρικό εκθεσιακό κέντρο του Βερολίνου για να παρουσιάσουν την καινοτομία αιχμής στα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης και τις οικιακές συσκευές. Αναμενόμενα, οι τηλεοράσεις, οι υπολογιστές, η τεχνητή νοημοσύνη, η βιωσιμότητα και η ψηφιακή υγεία ήταν μεταξύ των μεγάλων θεμάτων της IFA 2024.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τα highlights της φετινής έκθεσης, την οποία παρακολούθησαν 215.000 επισκέπτες, αριθμός ρεκόρ.

Τηλεοράσεις: Μεγαλύτερες και καλύτερες

Δεν θα μπορούσαμε να μην ξεκινήσουμε από την κατηγορία των τηλεοράσεων, μια από τις αγαπημένες κατηγορίες γενικότερα της έκθεσης. Αναμφισβήτητα, οι προτάσεις της SAMSUNG ήταν ανάμεσα σ’ αυτές που ξεχώρισαν, με τη νοτιοκορεατική εταιρεία να μας δείχνει τις πρώτες Micro-LED τηλεοράσεις που διατίθενται εμπορικά. Φυσικά εκεί ήταν και άλλες σειρές της εταιρείας και συγκεκριμένα οι Neo QLED που εντυπωσιάζουν με την ποιότητά τους.

Η TCL ξεχώρισε με μια σειρά εντυπωσιακών μοντέλων. Το επίκεντρο ήταν η νέα τηλεόραση X11H Premium QD-Mini LED, η οποία θέτει νέα πρότυπα στην ποιότητα εικόνας. Η εταιρεία εντυπωσίασε επίσης με την TCL X955 Max, τη μεγαλύτερη QD-Mini LED τηλεόραση στον κόσμο με διαγώνιο 115 ιντσών, προσφέροντας μια ασυναγώνιστη εμπειρία θέασης.

Κεντρική ανακοίνωση αποτέλεσε αυτή της νέας σειράς NXTFRAME TV, η οποία συνδυάζει την ψηφιακή τέχνη με την ψυχαγωγία, έχοντας θέση στο σαλόνι σου ως…πίνακας ζωγραφικής. Μάλιστα η Pro έκδοση της σειράς NXTFRAME TV ξεχωρίζει για την τεχνολογία ήχου που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Bang & Olufsen, μια κορυφαία εταιρεία στον χώρο του ήχου.

Η THOMSON, από την άλλη πλευρά, είναι ο τελευταίος κατασκευαστής ο οποίος έκανε την είσοδό του στην αγορά των OLED τηλεοράσεων με ένα εντυπωσιακό μοντέλο 77 ιντσών, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει μέχρι το τέλος του έτους. Η εταιρεία παρουσίασε επίσης μια διάφανη smart TV, την THOMSON Lucid OLED TV, καθώς και μια φορητή τηλεόραση με αυτονομία 4 ωρών που τρέχει Android.

Laptops: Η Εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης

Στον τομέα των φορητών υπολογιστών, η τεχνητή νοημοσύνη ήταν το κυρίαρχο θέμα για τους 3 μεγάλους κατασκευαστές επεξεργαστών, την INTEL, τη QUALCOMM και την ASUS. Ενδεικτικό είναι ότι η πρώτη παρουσίασε επίσημα τη νέα γενιά των mobile επεξεργαστών της οι οποίοι εκτός από επιδόσεις υπόσχονται κορυφαία αυτονομία. Η ASUS παρουσίασε μια νέα σειρά υπολογιστών Copilot+ με επεξεργαστές Intel Core Ultra (Series 2) και δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης έως 48 TOPS. Η εταιρεία επέκτεινε παράλληλα τις σειρές Zenbook, Vivobook και ExpertBook, όλες εξοπλισμένες με τις τελευταίες καινοτομίες της Intel στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Μας άρεσε αρκετά το Zenbook S 14 της ASUS, με πάχος μόλις 1,1 εκατοστά και βάρος 1,2 κιλά, που διαθέτει εξωτερικό περίβλημα από το αποκλειστικό υλικό Ceraluminum της εταιρείας. Στο εσωτερικό, ο επεξεργαστής Intel Core Ultra 9 (Series 2) προσφέρει έως 48 TOPS NPU, ενώ η οθόνη 3K 120 Hz Lumina OLED εξασφαλίζει κορυφαία χρώματα και εμπειρία.

Η LENOVO δεν έμεινε πίσω, παρουσιάζοντας μια σειρά από νέα AI laptops. Το Yoga Slim 7i Aura Edition (15", 9) ξεχωρίζει ως αποτέλεσμα πολυετούς συνεργασίας με την Intel, ενσωματώνοντας τους νέους επεξεργαστές Core Ultra 200V. Το Yoga Pro 7 (14", 9) βασίζεται στους νέους επεξεργαστές AMD Ryzen AI, προσφέροντας υψηλές επιδόσεις για απαιτητικές εργασίες.

Η LENOVO παρουσίασε επίσης το IdeaPad 5X 2-in-1 14" και το IdeaPad Slim 5X 14", τα οποία είναι μεταξύ των πρώτων υπολογιστών που αξιοποιούν το νέο επεξεργαστή Snapdragon X Plus της Qualcomm, υποσχόμενος κορυφαίες επιδόσεις και αυτονομία.

Smartphones: Με το μάτι στα foldables

Αν και δεν είναι η παραδοσιακή έκθεση για τα αποκαλυπτήρια νέων smartphone, εντούτοις οι εταιρείες έφεραν αρκετά νέα προϊόντα. Η TCL έκλεψε την παράσταση με τα νέα της μοντέλα που ενσωματώνουν την τεχνολογία NXTPAPER για μακροχρόνια χρήση χωρίς να κουράζονται τα μάτια. Τα TCL 50 NXTPAPER 5G και TCL 50 PRO NXTPAPER 5G ξεχωρίζουν για την οθόνη τους που προσαρμόζεται σε διάφορες συνθήκες φωτισμού, προσφέροντας μια εμπειρία ανάγνωσης που προσομοιάζει το χαρτί.

Το TCL 50 NXTPAPER 5G διαθέτει οθόνη 6.8 ιντσών FHD+ με ρυθμό ανανέωσης 120Hz και κάμερα 108MP. Το PRO μοντέλο προσφέρει επιπλέον 512GB εσωτερικού αποθηκευτικού χώρου και μπροστινή κάμερα 32MP. Και τα δύο μοντέλα διαθέτουν το πλήκτρο NXTPAPER, το οποίο ενεργοποιεί τη λειτουργία Max Ink Mode, μετατρέποντας την οθόνη σε μορφή e-ink.

Η TCL, σε συνεργασία με τη Microsoft, ενσωμάτωσε προηγμένες λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης στα νέα της smartphones. Ο Text Assistant επιτρέπει στους χρήστες να μεταφράζουν, να συνοψίζουν και να αναδιατυπώνουν κείμενα, ενώ η λειτουργία Writing Assistant διευκολύνει τη σύνταξη emails και άλλων κειμένων.

Η Honor παρουσίασε ίσως το πιο εντυπωσιακό smartphone της έκθεσης, το νέο Magic V3, το λεπτότερο αναδιπλούμενο smartphone στον κόσμο με πάχος μόλις 9,2 χιλιοστά όταν είναι κλειστό. Διαθέτει εξωτερική οθόνη 6,43 ιντσών και μια εσωτερική αναδιπλούμενη οθόνη 7,92 ιντσών. Στον τομέα της φωτογραφίας, το Magic V3 εξοπλίζεται με ένα σύστημα καμερών "AI Falcon", που περιλαμβάνει μια κύρια κάμερα 50MP, έναν περισκοπικό φακό 50MP και μια υπερευρυγώνια κάμερα 40MP.

Είδαμε ακόμα τις νέες προτάσεις της Google, με τη γνωστή εταιρεία να παρουσιάζει τη νέα σειρά Pixel 9 smartphones.. Το απλό μοντέλο, το Pixel 9,  ξεχωρίζει για τον ανανεωμένο σχεδιασμό του ενώ το Pixel 9 Pro Fold, ο διάδοχος του πρώτου αναδιπλούμενου τηλεφώνου της Google, έρχεται με εσωτερική οθόνη 8 ιντσών, τη μεγαλύτερη στην κατηγορία.

Έξυπνες Συσκευές για το Σπίτι

Στον τομέα των έξυπνων οικιακών συσκευών, η LG παρουσίασε το καινοτόμο "LG AI Home", μια ολοκληρωμένη λύση που στοχεύει στη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος μέσω της τεχνητής νοημοσύνης. Το LG ThinQ ON, ένα προηγμένο οικιακό hub τεχνητής νοημοσύνης, συνδέει και ελέγχει όλες τις έξυπνες συσκευές του σπιτιού.

Η LG παρουσίασε επίσης μια νέα σειρά οικιακών συσκευών με υψηλή ενεργειακή απόδοση. Το νέο πλυντήριο ρούχων με τεχνολογία Artificial Intelligence Direct Drive (AI DD) 2.0 ξεχωρίζει για τη μεγάλη χωρητικότητά του, που φτάνει τα 16 κιλά. Η εταιρεία παρουσίασε επίσης ένα νέο ψυγείο με ενεργειακή κλάση Α-25% και έναν νέο εντοιχιζόμενο φούρνο με ενεργειακή κλάση Α++ και 80 λειτουργίες αυτόματου μαγειρέματος υποστηριζόμενες από τεχνητή νοημοσύνη.

Στον τομέα του καθαρισμού, η LG παρουσίασε το CordZero All-in-One Tower Combi, μια ολοκληρωμένη λύση που συνδυάζει μια σκούπα stick με μια σκούπα ρομπότ. Επιπλέον, η εταιρεία παρουσίασε μια νέα σκούπα ρομπότ με δυνατότητα καθαρισμού με νερό και μια έξυπνη σιδερώστρα.

 Για το σπίτι προορίζονται και οι λύσεις της AVM, με την εταιρεία να εστιάζει στις τεχνολογίες οπτικών ινών, 5G και Wi-Fi 7. Το FRITZ!Box 5690 XGS ξεχώρισε με την υποστήριξη συνδέσεων 10 Gbit/s, ενώ το FRITZ!Box 5690 προσφέρει εξαιρετικές επιδόσεις για GPON και AON. 

Προϊόντα που Ξεχώρισαν

Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να κάνουμε σε μεμονωμένα προιόντα που μας άρεσαν ιδιατέρως:

1. Το AeroCat της LG: Ένα καινοτόμο κρεβάτι για γάτες που ενσωματώνει καθαριστή αέρα, προσφέροντας άνεση στα κατοικίδια και καθαρότερη ατμόσφαιρα για τους ιδιοκτήτες.

2. Ο νέος 4K μίνι προβολέας CineBeam Q της LG: Με μινιμαλιστικό σχεδιασμό και περιστρεφόμενη λαβή 360 μοιρών, προσφέρει ανάλυση 4K UHD και οθόνη έως 120 ίντσες.

3. Το Power Hat της ECOFLOW: Ένα πρωτότυπο καπέλο που ενσωματώνει οκτώ ηλιακά πάνελ, προσφέροντας μια μοναδική λύση φορητής ενέργειας για τους λάτρεις των υπαίθριων δραστηριοτήτων.

4. Το DJI Neo: Ένα drone βάρους μόλις 135 γραμμαρίων με προηγμένα χαρακτηριστικά όπως μηχανική και ηλεκτρονική σταθεροποίηση εικόνας και δυνατότητα εγγραφής βίντεο 4K.

5. Το Auto Twist AI PC της LENOVO: Ένα πρωτότυπο laptop με καινοτόμο μηχανισμό που επιτρέπει στην οθόνη να περιστρέφεται αυτόματα, προσαρμοζόμενη στη θέση του χρήστη.

Αν θέλουμε να κρατήσουμε κάτι από την IFA 2024, είναι το γεγονός ότι ανέδειξε σημαντικές τάσεις στον κόσμο της τεχνολογίας, με την τεχνητή νοημοσύνη να κυριαρχεί σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων. Από τα έξυπνα laptops και smartphones μέχρι τις οικιακές συσκευές, η AI αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας τεχνολογίας.

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας σε 1 χρόνο από τώρα για την IFA 2025.