Το iPhone γιόρτασε τα 15α γενέθλιά του

1 έτος πριν
Apple iPhone

Πώς περνά ο καιρός… Ήταν 29 Ιουνίου του 2007, περί τα 15 χρόνια πριν δηλαδή, όταν η APPLE άλλαζε τον κόσμο με το λανσάρισμα του πρώτου iPhone! Έχοντας ανακοινωθεί από τον Steve Jobs μερικούς μήνες πριν και συγκεκριμένα στις 9 Ιανουαρίου του ίδιου έτους, το iPhone εμφανίστηκε στα καταστήματα δείχνοντας τον δρόμο σε κοινό και αγορά αφού έκτοτε ο κόσμος δεν ήταν ποτέ ξανά ο ίδιος.

«iPod, τηλέφωνο, συσκευή επικοινωνίας μέσω internet. Δεν πρόκειται για τρεις ξεχωριστές συσκευές. Σήμερα, η APPLE επανεφευρίσκει το τηλέφωνο», είχε πει στο πλαίσιο εκείνης της μνημειώδους παρουσίασης ο Jobs και 15 χρόνια μετά έχει δικαιωθεί πλήρως. Την ίδια στιγμή ένας άλλος executive, ο Steve Ballmer της MICROSOFT έκανε μία τοποθέτηση που τον στοιχειώνει μέχρι και σήμερα: «Για 500 δολάρια; Με πακέτο συνδρομής; Είναι το ακριβότερο τηλέφωνο στον κόσμο και δεν αφορά τους επαγγελματίες χρήστες γιατί δεν έχει πληκτρολόγιο και ως εκ τούτου δεν είναι αποδοτικό στα emails. Αυτή τη στιγμή πουλάμε εκατομμύρια τηλέφωνα τον χρόνο. Η Apple δεν πουλάει ούτε ένα και σε έξι μήνες από τώρα, θα έχουν μακράν το ακριβότερο τηλέφωνο της αγοράς». Τουλάχιστον, προς τιμήν του, έχει παραδεχθεί το σφάλμα του…

Το iPhone μέσα σε 74 μόλις ημέρες από την πρώτη του μέρα στην αγορά (στην τιμή των $499 στις ΗΠΑ) έσπασε το φράγμα του ενός εκατομμυρίου πωλήσεων για να σταματήσει στα έξι. Ο αριθμός αυτός πλέον μοιάζει «νάνος» μπροστά στις επιδόσεις των μεταγενέστερων μοντέλων. Τα iPhone 6 και 6 Plus έφτασαν τις 224 εκατ. πωλήσεις, τα iPhone 6s και 6s Plus τις 174 εκατ. ενώ η σειρά iPhone 11 (με τα iPhone 11, 11 Pro και 11 Pro Max) τις 159 εκατ.

Παρ’ όλο που η APPLE έχει διευρύνει τη γκάμα προϊόντων της, προσθέτοντας σε αυτή τα iPad, iPad Pro, AirPods, Apple Watch αλλά και υπηρεσίες, το iPhone είναι υπεύθυνο για το 50% του συνολικού της τζίρου. Το σημερινό iPhone βέβαια δεν έχει καμία σχέση με εκείνο του 2007. Μεγαλύτερο σε μέγεθος, με εντυπωσιακότερα τεχνικά χαρακτηριστικά, πληθώρα δυνατότητων και κορυφαία οθόνη και κάμερες, προσφέρει μία πραγματικά premium εμπειρία χρήσης, αποτελώντας κάτι περισσότερο από μία απλή συσκευή smartphone -ένα αληθινό status symbol και ένα σημαίνον στοιχείο της σύγχρονης ποπ κουλτούρας.