Καταγγελία κατατέθηκε στην Αυστρία σε βάρος της Χ για άνευ άδειας χρήση δεδομένων χρηστών

1 μήνας πριν
x app logo

Καταγγελία κατέθεσε η Αυστριακή Ένωση Προστασίας των Καταναλωτών NOYB σε βάρος της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης Χ, κατηγορώντας τη ότι εκπαιδεύει το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης το οποίο αναπτύσσει με προσωπικά δεδομένα των χρηστών χωρίς πρότερη συναίνεσή τους, παραβιάζοντας έτσι τη σχετική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η NOYB ανακοίνωσε ότι κατέθεσε καταγγελίες στο πλαίσιο του GDPR στις αρμόδιες αρχές εννέα κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιχειρώντας έτσι να ασκήσει πιέσεις στην αντίστοιχη ρυθμιστική αρχή της Ιρλανδίας, τη DPC.

Η DPC (Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων) της Ιρλανδίας είναι η επικεφαλής ρυθμιστική αρχή στην Ε.Ε. με τομέα ευθύνης τις περισσότερες από τις κορυφαίες αμερικανικές εταιρίες, λόγω της έδρας που αυτές διατηρούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και έχει ήδη επιχειρήσει να απαγορεύσει ή να περιορίσει την επεξεργασία δεδομένων χρηστών από την Χ για τους σκοπούς της ανάπτυξης, εκπαίδευσης ή βελτίωσης των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης που αυτή αναπτύσσει.

Από την πλευρά της, η Χ συμφώνησε επί τους παρόντος να μην εκπαιδεύει τα συστήματά της αξιοποιώντας προσωπικά δεδομένα τα οποία συγκέντρωσε από πολίτες της Ε.Ε. πριν τους δοθεί η δυνατότητα να αποσύρουν τη συγκατάθεσή τους, σύμφωνα με τα όσα δηλώθηκαν ενώπιον ιρλανδικού δικαστηρίου την περασμένη εβδομάδα.

Όμως, η NOYB επισημαίνει ότι η υπόθεση αυτή αφορούσε κατά κύριο λόγο μέτρα μετριασμού του προβλήματος, ενώ χαρακτήρισε την Χ απρόθυμη να συνεργαστεί ουσιαστικά.

"Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι το Twitter συμμορφώνεται πλήρως με την ευρωπαϊκή νομοθεσία η οποία -κατ' ελάχιστο- απαιτεί τη συγκατάθεση των χρηστών σε αυτή την περίπτωση", δήλωσε ο Μαξ Σρεμς, επικεφαλής της NOYB, αναφερόμενος στην Χ με το προηγούμενο όνομά της.

Στην ακροαματική διαδικασία που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, ιρλανδικό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η Χ είχε προσφέρει στους χρήστες τη δυνατότητα άρνησης συλλογής των δεδομένων τους με καθυστέρηση εβδομάδων αφότου είχε ξεκινήσει η διαδικασία συγκέντρωσης αυτών των στοιχείων.

Η Χ, μέσω του λογαριασμού Global Government Affairs, δήλωσε ότι η εταιρία θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις ιρλανδικές αρχές ως προς τα ζητήματα που αφορούν την τεχνητή νοημοσύνη που αναπτύσσει.

Εντωμεταξύ, η NOYB εξακολουθεί να προσφεύγει στις ρυθμιστικές αρχές διαφόρων κρατών-μελών της Ε.Ε., προκειμένου να τεθούν όρια στη συλλογή προσωπικών δεδομένων και τη χρήση τους για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης.