Κορυφαίους επεξεργαστές παρουσίασε η QUALCOMM για Windows PC και Android συσκευές

6 μήνες πριν
QUALCOMM @ Summit 2023 expo

Εντυπωσιακή για τους φίλους των Windows PC και των Android smartphones ήταν η παρουσίαση της QUALCOMM αυτό το μήνα, κατά τη διάρκεια του ετήσιου Summit που διοργανώνει.

Ο κορυφαίος κατασκευαστής τσιπ, επικεντρώθηκε στο Snapdragon X Elite,  ένα SoC το οποίο θέλει να φέρει τα πάνω κάτω στο χώρο των υπολογιστών που τρέχουν Windows. Με βάση τους ισχυρισμούς της εταιρείας, το νέο SoC που ενσωματώνει 12πύρηνο επεξεργαστή, όχι μόνο είναι καλύτερο σε επιδόσεις από τις αντίστοιχες προτάσεις των INTEL, AMD και APPLE, αλλά χαρίζει πολύ μεγαλύτερη αυτονομία απ’ ότι είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τα benchmarks της QUALCOMM, το Snapdragon X Elite επιδεικνύει σημαντικό πλεονέκτημα σε multi-thread καταστάσεις σε σχέση με τα chip της INTEL για φορητούς υπολογιστές. Έναντι ενός 12πύρηνου mobile επεξεργαστή της INTEL, πιθανότατα από τη σειρά Alder Lake, ο Snapdragon X Elite πέτυχε 2 φορές υψηλότερες βαθμολογίες σε multi-thread δοκιμές στο Geekbench 6. Σε ισοδύναμη απόδοση, το τσιπ της QUALCOMM χρησιμοποιούσε μόνο το ένα τρίτο της ισχύος. Ακόμα και σε σύγκριση με το κορυφαίο 14πύρηνο τσιπ κινητών H-series της INTEL, το Snapdragon X Elite εξακολουθεί να προηγείται κατά 60% στην multithread απόδοση στο Geekbench, ενώ καταναλώνει το ένα τρίτο της ισχύος. Και στις δύο περιπτώσεις, θα πρέπει να περιμένουμε αυτονομία που ξεπερνά άνετα τη 1 μέρα.

Και οι εκπλήξεις δε σταματάνε εδώ αφού κάθε laptop που θα διαθέτει το συγκεκριμένο chipset, θα έχει τη δυνατότητα σύνδεσης σε ασύρματα δίκτυα 5G και WiFi 7. Ήδη, όλοι οι κορυφαίοι κατασκευαστές του χώρου όπως η LENOVO, DELL και HP, έχουν δηλώσει το ενδιαφέρον τους να παρουσιάσουν σχετικά μοντέλα που θα ενσωματώνουν το Snapdragon X Elite. Η κυκλοφορία των πρώτων συμβατών μοντέλων αναμένεται σύμφωνα με τη QUALCOMM, στα μέσα του 2024 ενώ οι πρώτες ανακοινώσεις θα πρέπει να τις περιμένουμε τον Ιανουάριο στη CES 2024.

Εκτός από το Snapdragon X Elite, η QUALCOMM μας επιφύλαξε και τα αποκαλυπτήρια του Snapdragon 8 Gen 3, του κορυφαίου της chipset για android smartphones. Και εδώ τα τεχνικά χαρακτηριστικά είναι εντυπωσιακά, με 30% αύξηση της συνολικής απόδοσης και 20% καλύτερη αυτονομία σε σχέση με τον προκάτοχό του που τροφοδοτεί τα κορυφαία μοντέλα στο οικοσύστημα του Android. 

Κάθε smartphone που ενσωματώνει το νέο SoC της QUALCOMM, θα πρέπει να περιμένει πολύ καλύτερες λήψεις αλλά και μια σειρά από εξελιγμένων AI λειτουργιών, κάτι που επιτρέπει το hardware της QUALCOMM. Ο οκταπύρηνος επεξεργαστής στο εσωτερικό χαρίζει φυσικά κορυφαίες επιδόσεις, τις καλύτερες από όλες τις διαθέσιμες λύσεις Android συσκευές, με τη βοήθεια 12MB L3 Cache.

Με βάση την παράδοση, οι ανακοινώσεις νέων κορυφαίων smartphone που θα ενσωματώνουν την τελευταία πρόταση της QUALCOMM, θα ξεκινήσουν από αυτό το μήνα. Η αρχή θα γίνει με τη XIAOMI και τη σειρά 14, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της εταιρείας κατά τη διάρκεια της παρουσίασης.