Οι δοκιμαστικές εκδόσεις του iOS 16, iPadOS 16 και macOS Ventura

1 έτος πριν
apple

Η Apple συνηθίζει τα τελευταία χρόνια να κυκλοφορεί μέσα στο καλοκαίρι δοκιμαστικές εκδόσεις των λειτουργικών της συστημάτων για όσους δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι το Φθινόπωρο όταν και κυκλοφορούν οι τελικές εκδόσεις.

Αν είσαι λοιπόν ένας από τους τολμηρούς, κάτοχος iPhone, iPad ή και υπολογιστή mac, μπορείς να κατεβάσεις στη συσκευή σου από σήμερα τις public beta των iOS16, iPadOS16 και macOS Ventura αντίστοιχα. Σε ότι αφορά το iOS 16, αν η συσκευή σου είναι νεότερη του iPhone 8, μπορείς να δεις πρώτος τα νέα χαρακτηριστικά και ειδικότερα την πλήρως ανανεωμένη lock screen. Η νέα οθόνη κλειδώματος του iPhone ξεχωρίζει αφού μπορείς να τη φέρεις στα μέτρα σου προσθέτοντας widgets, αλλάζοντας τη γραμματοσειρά και τα χρώματα, κάτι που σίγουρα δεν έχουμε συνηθίσει από την Apple. Στα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά βρίσκουμε ακόμα τις ανανεωμένες ειδοποιήσεις που αποσπούν λιγότερο την προσοχή αλλά και διάφορες βελτιώσεις στην εφαρμογή των Notes και Messages.

 

Στη δοκιμαστική έκδοση του iPadOS 16 που διατίθεται για τα 5ης γενιάς (η νεότερα) iPad, iPad mini, iPad Air (3η γενιά η νεότερο), η Apple έχει δώσει έμφαση στα multitasking χαρακτηριστικά. Θέλοντας να φέρει το iPad πιο κοντά στα επιτραπέζια λειτουργικά συστήματα, το iPadOS 16 φέρνει το Stage Manager  όπου οι διάφορες εφαρμογές μπορούν να εμφανιστούν με τη μορφή παραθύρων τα οποία ο χρήστης μπορεί να σύρει και να τοποθετήσει όπως τον βολεύουν στην οθόνη της συσκευής του. Όπως ισχύει στο macOS και στα Windows για πολλά χρόνια, θα δεις για πρώτη φορά και ένα παράθυρο να υπερκαλύπτει ένα άλλο, κάτι που φέρνει το iPadOS πιο κοντά στα «μεγάλα» λειτουργικά συστήματα. Ένα πολύ χρήσιμο χαρακτηριστικό ακόμα είναι η υποστήριξη εξωτερικής οθόνης με ανάλυση έως 6K, κάτι που αναμένεται να βελτιώσει την παραγωγικότητά σου.

Το Stage Manager αποτελεί παράλληλα και ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του macOS Ventura, όμως μόνο για όσους υπολογιστές Mac ενσωματώνουν κάποιο από τους επεξεργαστές της Apple είτε ανήκουν στην οικογένεια M1 είτε στην M2. Με τον τρόπο αυτό θα μπορείς να ομαδοποιείς πιο εύκολα τις ανοιχτές σου εφαρμογές, έχοντας πρόσβαση πολύ γρήγορα σ’αυτή που θέλεις πατώντας το thumbnail που αντιστοιχεί σ’ αυτή. Βελτιώσεις έχει δεχθεί και το Spotlight αφού δίνει τη δυνατότητα να βρεις εικόνες από τη συλλογή φωτογραφιών που έχεις στο σύστημά σου είτε χρησιμοποιώντας την τοποθεσία ως λέξη αναζήτησης είτε περιγράφοντας τη σκηνή ή το αντικείμενο. Στα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν στο νέο macOS είναι τα Tab Groups στο Safari browser αλλά και η δυνατότητα επεξεργασίας και ακύρωσης αποστολής των μηνυμάτων που στέλνεις μέσω του Messages.

Αν είσαι έτοιμος να προχωρήσεις στην εγκατάσταση της δοκιμαστικής έκδοσης για τη συσκευή σου, το πρώτο βήμα είναι να επισκεφθείς την ιστοσελίδα της Apple και να ακολουθήσεις τις σχετικές οδηγίες. Όπως αναφέραμε, οι τελικές εκδόσεις των iOS 16, iPadOS 16 και macOS Ventura αναμένονται μέσα στο Φθινόπωρο και πιθανότατα τον Σεπτέμβριο κρίνοντας από το ιστορικό της Apple τα τελευταία χρόνια.