Το Li-Fi είναι ένα νέο πρότυπο ασύρματης δικτύωσης με βάση το φως που είναι 100 φορές ταχύτερο του Wi-Fi!

9 μήνες πριν
WiFi and LiFi logos

Μπορεί το νέο πρότυπο Wi-Fi 7 να βρίσκεται προ των πυλών -με τους πρώτους δρομολογητές (routers) που το υποστηρίζουν να αναμένεται να λανσαριστούν αργότερα μέσα στη χρονιά- ωστόσο το μέλλον της ασύρματης δικτύωσης/ συνδεσιμότητας ενδέχεται να είναι μία τεχνολογία που βασίζεται στο φως και έχει την ονομασία Li-Fi.

Το Li-Fi που αποτελεί μία συντόμευση του «Light Fidelity» αποτελεί μία οπτική τεχνολογία ασύρματης δικτύωσης που χρησιμοποιεί την υπέρυθρη ακτινοβολία αντί για τα ραδιοκύματα για τη μετάδοση δεδομένων. Πιο συγκεκριμένα, το Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (IEEE) έδωσε πρόσφατα τις προδιαγραφές του νέου προτύπου ασύρματης δικτύωσης και συνδεσιμότητας, IEEE 802.11bb ή αλλιώς Li-Fi, το οποίο βασίζεται σε συχνότητες στο φάσμα των υπερύθρων και όχι στις ραδιοσυχνότητες (RF) όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Wi-Fi για την ασύρματη μετάδοση δεδομένων. Η δημοσίευση των προδιαγραφών παρέχει ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο πλαίσιο για τους κατασκευαστές για να αναπτύξουν και να κατασκευάσουν προϊόντα Li-Fi που είναι συμβατά μεταξύ τους. 

Η Fraunhofer HHI, μία εταιρεία ανάπτυξης τηλεπικοινωνιακών δικτύων κινητής και οπτικής τεχνολογίας εξηγεί τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας Li-Fi στο παρακάτω βίντεο που μπορείς να παρακολουθήσεις. Ένα από τα πλεονεκτήματα είναι η δυνατότητα εγκατάστασης πομπών Li-Fi σε λάμπες ή φωτιστικά. Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι ότι το Li-Fi δεν διαπερνά τους τοίχους όπως κάνει το Wi-Fi, τα δεδομένα μίας οικίας παραμένουν εντός της… οικείας, κάτι που βεβαίως βελτιώνει την ασφάλεια

Από ότι φαίνεται, το Li-Fi δεν πρόκειται να αντικαταστήσει -τουλάχιστον πλήρως- το Wi-Fi ή άλλες τεχνολογίες μετάδοσης δεδομένων όπως το 5G, καθώς τα συγκεκριμένα πρότυπα έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα όπως είναι η μετάδοση δεδομένων σε μακρινές αποστάσεις ή ακόμα και μέσα από τοίχους κ.ά. Η διαλειτουργικότητα μεταξύ των προτύπων ασύρματης δικτύωσης είναι επίσης ένας τομέας που θα δοθεί έμφαση στο μέλλον.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν παρά ελάχιστα προϊόντα που να υποστηρίζουν το πρότυπο Li-Fi (η πρώτη συσκευή που το υποστηρίζει, το Light Antenna ONE, παρουσιάστηκε μόλις φέτος) εντούτοις πρόκειται για μία πολλά υποσχόμενη τεχνολογία που αναμένεται να κυριαρχήσει μελλοντικά καθώς δεν έχει και πολλά μειονεκτήματα. Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, το Li-Fi ενισχύει τις ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων έως στα 224 GB ανά δευτερόλεπτο όταν το Wi-Fi 7 δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 40 Gbps. Τέτοιες ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων σε συνδυασμό με την εξαιρετικά χαμηλή υστέρηση θα ευνοήσουν σημαντικά εφαρμογές εικονικής ή επαυξημένης πραγματικότητας και βεβαίως το gaming ή τη μετάδοση περιεχομένου εξαιρετικά υψηλής ποιότητας.