Το Limewire επιστρέφει, όμως όχι όπως το ξέραμε

2 έτη πριν
Limewire

Όλοι θυμόμαστε το Limewire, το λογισμικό διακίνησης περιεχομένου για υπολογιστές που υποσχόταν δωρεάν πρόσβαση σε τραγούδια, ταινίες και οτιδήποτε άλλο μπορούσε να κατεβάσει ο νους μας. Όλα αυτά προέρχονταν από άλλους χρήστες, οπότε είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ότι το περιεχόμενο που διακινούταν εκεί δεν ήταν πάντα αυτό που περίμεναν οι χρήστες.

Ιοί, trolls και κάθε λογής κακόβουλο περιεχόμενο ήταν κοινότυπο, έως ότου το Limewire έπαψε να λειτουργεί το 2010. Η πιθανότερη αιτία που «κατέβασε ρολά» ήταν μάλλον οι τόσες μηνύσεις και δικαστικές υποθέσεις ενάντιά του, διαδικασίες που κίνησαν μεγάλες δισκογραφικές εναντίον των δημιουργών του Limewire με στόχο την προστασία των δικαιωμάτων και της περιουσίας τους. Τα πρόστιμα κατά του Limewire άγγιξαν τα 105$ εκατομμύρια, οπότε προφανώς, «λύγισε» υπό την πίεση.

Όμως, δύο αδέρφια από την Αυστραλία θέλουν να γράψουν μια νέα σελίδα στην ιστορία του Limewire. Έχοντας εξαγοράσει τα δικαιώματα της εταιρείας, οι Paul και Julian Zehetmayr θα επιχειρήσουν να χρησιμοποιήσουν το όνομα του Limewire για να το πλάσουν ως κάτι νέο για μια νέα εποχή: ένα marketplace για NFT.

Στο νέο Limewire, θα πωλούνται ακυκλοφόρητα τραγούδια, ζωντανές ηχογραφήσεις, υλικό από τα παρασκήνια και γενικότερα σπάνιο περιεχόμενο καλλιτεχνών. Αρχικά, η έμφαση θα δίνεται στη μουσική όμως αργότερα στόχος είναι να περιλαμβάνει έργα τέχνης ή ταινίες.

Παρότι θα πωλούνται NFT, δε θα χρειάζονται κρυπτονομίσματα για τις αγορές, αφού θα υποστηρίζονται πληρωμές μέσω καρτών, εμβάσματος και άλλων τρόπων πληρωμής με την υποστήριξη της Wyre.

Αυτή τη φορά, όχι μόνο δε θα βασιλεύει η πειρατεία στο Limewire, αλλά οι καλλιτέχνες που πωλούν τα NFT τους θα λαμβάνουν «γενναία» προμήθεια από κάθε πώληση. Όπως δηλώνει ο Paul Zehetmayr, «η μεγαλύτερη πρόκληση με τα ψηφιακά αντικείμενα συλλογής και την ευρύτερη αγορά κρυπτονομισμάτων, είναι το γεγονός πως περιορίζονται σε ένα μικρό κομμάτι του κοινού που είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία».

Εισάγοντας παραδοσιακούς τρόπους πληρωμής στην εξίσωση, ίσως τα NFT υιοθετηθούν ευρύτερα με την επάνοδο του Limewire, οπότε ο χρόνος θα δείξει αν το στοίχημα των δύο αδερφών θα αποφέρει καρπούς.