Με πιο «γήινες» επιδόσεις το αυτοκίνητο της APPLE που αργεί όμως να κυκλοφορήσει

1 έτος πριν
APPLE car logo

Η APPLE ήθελε να δημιουργήσει ένα αυτόνομο αυτοκίνητο χωρίς τιμόνι και πεντάλ, αλλά αποφάσισε ότι ένας τέτοιος στόχος δεν είναι εφικτός αυτή τη στιγμή. Το όχημα πάντως θα διαθέτει λειτουργίες καθοδηγούμενης οδήγησης που θα λειτουργούν σε αυτοκινητόδρομους, αλλά δεν θα μπορεί να λειτουργεί εντελώς μόνο του ανά πάσα στιγμή όπως ήταν τα αρχικά σχέδια.

Οι πληροφορίες του Bloomberg αναφέρουν ότι το αυτοκίνητο θα διαθέτει έναν προσαρμοσμένο επεξεργαστή σχεδιασμένο από την APPLE για την τροφοδοσία των λειτουργιών τεχνητής νοημοσύνης, όπως άλλωστε κάνει η εταιρεία με τους υπολογιστές Mac, το iPhone και το iPad. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το τσιπ θα είναι ισοδύναμο με τέσσερα από τα καλύτερα τσιπ για Mac και είναι σχεδόν έτοιμο για παραγωγή. Θα περιλαμβάνει μια προσαρμοσμένη συστοιχία αισθητήρων lidar, αισθητήρων ραντάρ και καμερών, οι οποίοι θα είναι σε θέση να παρέχουν στο αυτοκίνητο πληροφορίες εντοπισμού θέσης, δεδομένα λωρίδας και προσανατολισμό σε σύγκριση με ανθρώπους και αντικείμενα.

Η APPLE θα χρησιμοποιήσει το cloud για κάποια επεξεργασία τεχνητής νοημοσύνης και η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο ενός απομακρυσμένου κέντρου διοίκησης που θα μπορεί να βοηθά τους οδηγούς και να ελέγχει τα αυτοκίνητα από απόσταση κατά τη διάρκεια έκτακτων περιστατικών. Μπορεί επίσης να προσφέρει το δικό της πρόγραμμα ασφάλισης σε εταιρείες. Το αυτοκίνητο της APPLE θα διαθέτει τιμόνια και πεντάλ, όπως ένα κανονικό όχημα και θα επιτρέπει στους οδηγούς να κάνουν πράγματα όπως να παρακολουθούν ταινίες ή να κάνουν multitasking ενώ βρίσκονται σε αυτοκινητόδρομους, όσο επικίνδυνο και αν ακούγεται αυτό. Το αυτοκίνητο θα παρέχει ακόμα ειδοποιήσεις όταν είναι ώρα να μεταβεί σε χειροκίνητο χειρισμό για δρόμους εντός πόλεως ή σε κακές καιρικές συνθήκες, με το αυτοοδηγούμενο στοιχείο να περιορίζεται ίσως στη Βόρεια Αμερική κατά το λανσάρισμα.

Το APPLE Car έχει υποστεί αρκετές αλλαγές κατά την ανάπτυξη από τότε που η APPLE ξεκίνησε το όλο project το 2014. Η APPLE αρχικά σχεδίαζε ένα πλήρες αυτόνομο όχημα, στη συνέχεια το 2016, οι φήμες ανέφεραν ότι τα σχέδια για ένα αυτοκίνητο είχαν τεθεί στο ράφι και η APPLE θα ανέπτυσσε αντ' αυτού κάποιο είδος συστήματος αυτόνομης οδήγησης για άλλα οχήματα.

Μέχρι το 2020, τα σχέδια για ένα πλήρες όχημα με δυνατότητες αυτόνομης οδήγησης είχαν επανέλθει, με την APPLE να δοκιμάζει την τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης σε SUV στην περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, αλλά φαίνεται ότι τα πλήρη χαρακτηριστικά αυτόνομης οδήγησης δεν πρόκειται να είναι έτοιμα όταν λανσαριστεί το πρώτο APPLE Car.

Η ηγετική ομάδα του APPLE Car έχει επίσης περάσει από αρκετές αλλαγές και αυτή τη στιγμή, ο επικεφαλής της AI και της μηχανικής μάθησης John Giannandrea είναι επικεφαλής του έργου APPLE Car, ενώ ο Kevin Lynch, γνωστός για τη δουλειά του στο APPLE Watch, επιβλέπει επίσης διάφορα κομμάτια του project.

Ενώ οι φήμες ανέφεραν ότι το αυτοκίνητο θα μπορούσε να κυκλοφορήσει ήδη από το 2025, τώρα αναμένεται το νωρίτερο το 2026, με την APPLE να στοχεύει στην πώληση ενός καταναλωτικού μοντέλου με κόστος κάτω από 100.000 δολάρια.