Με πρόστιμο $402 εκατ. απειλείται η META στην Ευρώπη λόγω Instagram

1 έτος πριν

Αρκετά βαθιά θα χρειαστεί να βάλει το χέρι στην τσέπη η META, μετά το πρόστιμο ύψους $402 εκατ. που της επιβλήθηκε από την ιρλανδική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων για τον τρόπο που διαχειρίζεται τα προσωπικά δεδομένα των ανήλικων χρηστών του Instagram. Οι κινήσεις της META παραβίασαν τον Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων (GDPR) της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αποτέλεσμα ο πέλεκυς της δικαιοσύνης να πέσει βαρύς στην εταιρεία του Mark Zuckerberg (μιλάμε για το δεύτερο μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί σε εταιρεία για παραβίαση του GDPR και το τρίτο μεγαλύτερο για τη META από την Ευρωπαϊκή Ένωση).

Η Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας ερεύνησε για μεγάλο χρονικό διάστημα τον τρόπο με τον οποίο το Instagram διαχειρίζεται τα δεδομένα των χρηστών του, έχοντας παρατηρήσει ότι από τη στιγμή που παιδιά μπορούσαν να δημιουργήσουν επαγγελματικούς (business) λογαριασμούς, στοιχεία όπως διευθύνσεις email και αριθμοί τηλεφώνων, ήταν προσβάσιμα από τον καθένα.

Η META έσπευσε να δικαιολογηθεί υποστηρίζοντας πως «η έρευνα αφορούσε παλιές ρυθμίσεις που ενημερώθηκαν περισσότερο από έναν χρόνο πριν. Έκτοτε έχουμε λανσάρει πολλά νέα στοιχεία ώστε να εξασφαλίσουμε τη θωράκιση των ανηλίκων και την προστασία του ιδιωτικού τους απορρήτου. Οποιοσδήποτε κάτω των 18 ετών ξεκινά με ιδιωτικό λογαριασμό στο Instagram, έτσι ώστε μόνο όσοι γνωρίζουν να μπορούν να δουν το περιεχόμενό τους και να τους στείλουν μηνύματα. Συνεργαστήκαμε απόλυτα με την Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων κατά την έρευνά της και αναλύουμε προσεκτικά την απόφασή της», ανέφερε εκπρόσωπος της META.

Σημειώνουμε ότι το πρόστιμο που απορρέει από την απόφαση της Επιτροπής Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας είναι εφέσιμο. Το τελικό σκεπτικό της τελευταίας αναμένεται να δημοσιευτεί τις προσεχείς ημέρες. Θυμίζουμε ότι η META εργαζόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο app Instagram Kids, μέχρι να σταματήσει τις σχετικές εργασίες πέρυσι έπειτα από γενικευμένη κατακραυγή λόγω του αρνητικού αντίκτυπου που είχε στην πνευματική υγεία των παιδιών.