Μέχρι 5 προφίλ ανά χρήστη θα επιτρέπει πλέον το Facebook με κάθε επισημότητα

7 μήνες πριν
facebook logo

Η META εγκαινιάζει μια νέα λειτουργία που επιτρέπει σε περισσότερους χρήστες του Facebook να δημιουργήσουν πολλαπλά προφίλ συνδεδεμένα με τον κύριο λογαριασμό τους. Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην προώθηση μεγαλύτερης δραστηριότητας και διαμοιρασμού περιεχομένου στην πλατφόρμα.

Αρχικά σε δοκιμαστική φάση, επιλεγμένοι χρήστες του Facebook θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν έως και τέσσερα επιπλέον προφίλ, καθένα από τα οποία δεν χρειάζεται να συνδέεται με την πραγματική τους ταυτότητα. Για παράδειγμα, ένας χρήστης θα μπορούσε να έχει ξεχωριστά προφίλ για προσωπικούς φίλους και επαγγελματίες συναδέλφους, το καθένα με το μοναδικό newsfeed (χρονολόγιο). Ωστόσο, οι χρήστες θα μπορούν να αλληλεπιδρούν (να κάνουν like ή να σχολιάζουν δηλαδή) με άλλες αναρτήσεις χρησιμοποιώντας μόνο ένα προφίλ.

Η εταιρεία εντείνει τις στρατηγικές της για την ενίσχυση της δέσμευσης των χρηστών στο Facebook, τη μεγαλύτερη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης παγκοσμίως, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξής του έχει επιβραδυνθεί, ιδίως μεταξύ των νεότερων δημογραφικών ομάδων. Το Facebook επέτρεπε στο παρελθόν πολλαπλά προφίλ, αλλά με ορισμένους περιορισμούς. Συγκεκριμένα, τα δημόσια πρόσωπα είχαν τη δυνατότητα να διαχειρίζονται πολλαπλά  προφίλ για αρκετό καιρό και οι χρήστες είχαν τη δυνατότητα να δημιουργούν ξεχωριστές ταυτότητες για συγκεκριμένους σκοπούς, όπως για παράδειγμα για γνωριμίες ή για την ακαδημαϊκή ζωή.

Παρά την ευελιξία της ύπαρξης πολλαπλών προφίλ, όλα τα προφίλ πρέπει να συμμορφώνονται με τις οδηγίες περιεχομένου του Facebook και να συνδέονται με τον κύριο λογαριασμό του χρήστη. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε παραβίαση των κανόνων σε ένα προφίλ θα επηρεάσει όλα τα άλλα προφίλ που συνδέονται με τον ίδιο λογαριασμό.

Κατά την παρουσίαση προφίλ για μαθητές, η ηγετική ομάδα της META σημείωσε ότι οι χρήστες επιθυμούσαν πιο στοχευμένες αλληλεπιδράσεις με βάση συγκεκριμένα ενδιαφέροντα πέρα από αυτά που μπορούσαν να βρουν στην κύρια κοινωνική ροή τους. Επιτρέποντας πολλαπλά προφίλ, το Facebook στοχεύει στο να διαμορφώσουν οι χρήστες ξεχωριστές ταυτότητες ευθυγραμμισμένες με τα ποικίλα ενδιαφέροντά τους, όπως τα παιχνίδια, τα ταξίδια ή το φαγητό.

Η δοκιμαστική φάση δεν θα επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο η META αναφέρει τους μηνιαίους ή ημερήσιους αριθμούς ενεργών χρηστών της κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων των οικονομικών αποτελεσμάτων της. Η πρωτοβουλία πολλαπλών προφίλ βρίσκεται προς το παρόν σε πειραματικό στάδιο και είναι διαθέσιμη σε ορισμένους χρήστες στις ΗΠΑ και σε μερικές άλλες χώρες.