MICROSOFT και OpenAI σχεδιάζουν υπερυπολογιστή Τεχνητής Νοημοσύνης αξίας 100 δις δολαρίων

2 εβδομάδες πριν
microsoft openai

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, η MICROSOFT και η OpenAI βρίσκονται σε συζητήσεις για τη δημιουργία ενός πρωτοποριακού κέντρου δεδομένων, το οποίο θα φιλοξενεί έναν υπερυπολογιστή τεχνητής νοημοσύνης με την ονομασία "Stargate". Το έργο, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2028, εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας το 100 φορές ακριβότερο από ορισμένα από τα μεγαλύτερα υπάρχοντα κέντρα δεδομένων.

Η αυξανόμενη ζήτηση για τεχνολογίες δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης έχει οδηγήσει στην ανάγκη για εξειδικευμένα κέντρα δεδομένων, ικανά να χειρίζονται πιο προηγμένες διεργασίες σε σύγκριση με τα παραδοσιακά κέντρα δεδομένων. Σύμφωνα με πηγές που συμμετείχαν στις συζητήσεις, η MICROSOFT αναμένεται να χρηματοδοτήσει το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα.

Ο προτεινόμενος υπερυπολογιστής, ο οποίος θα εγκατασταθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου των δύο εταιρειών για την κατασκευή μιας σειράς υπερυπολογιστών σε πέντε φάσεις μέσα στην επόμενη εξαετία. Το Stargate αντιπροσωπεύει το τελικό στάδιο αυτού του σχεδίου, ενώ η MICROSOFT ήδη εργάζεται πάνω σε έναν μικρότερο υπερυπολογιστή τέταρτης φάσης για λογαριασμό της OpenAI, με προβλεπόμενη ημερομηνία λειτουργίας το 2026.

Επί του παρόντος, οι δύο εταιρείες βρίσκονται στην τρίτη φάση του συνολικού προγράμματος, με σημαντικό μέρος του κόστους για τις επόμενες δύο φάσεις να αφορά την προμήθεια εξειδικευμένων επεξεργαστών τεχνητής νοημοσύνης. Αυτοί οι επεξεργαστές συχνά πωλούνται σε υψηλές τιμές, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Nvidia, Τζένσεν Χουάνγκ, να αναφέρει ότι ο νέος επεξεργαστής Blackwell B200 της εταιρείας θα κοστίζει μεταξύ 30.000 και 40.000 δολαρίων.

Το νέο σχέδιο αναμένεται να επιτρέψει τη χρήση επεξεργαστών από διάφορους προμηθευτές, ενώ η MICROSOFT έχει ήδη ανακοινώσει δύο ειδικά σχεδιασμένους επεξεργαστές τον Νοέμβριο του 2022. Εκπρόσωπος της MICROSOFT δήλωσε ότι η εταιρεία αναζητά συνεχώς καινοτόμες υποδομές για την προώθηση των εξελίξεων στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, χωρίς ωστόσο να σχολιάσει περαιτέρω τις πληροφορίες σχετικά με το Stargate.

Εκτιμάται ότι το συνολικό κόστος του έργου θα μπορούσε να ξεπεράσει ακόμη και τα 115 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που υπερβαίνει κατά πολύ τις περσινές δαπάνες της MICROSOFT για υποδομές και εξοπλισμό.