Το MICROSOFT Office αποκτά μια νέα προεπιλεγμένη γραμματοσειρά, την Aptos!

9 μήνες πριν
aptos font

Η MICROSOFT ανακοίνωσε ότι μετά από μια μιάμιση δεκαετία, προχωρά στην αλλαγή της προεπιλεγμένης γραμματοσειράς στις εφαρμογές του Office όπως το Word, το Excel και το Outlook. Έτσι η γραμματοσειρά Calibri, θα δώσει πολύ σύντομα τη θέση της στη γραμματοσειρά Aptos.

Οι σχεδιαστές του Redmond ανακοίνωσαν το 2021 ότι ξεκίνησε η αναζήτηση μιας νέας γραμματοσειράς που θα αντικαθιστούσε τελικά την Calibri, η οποία χρησιμοποιείται από το 2007. Πλέον, η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι η νέα γραμματοσειρά, η Aptos, θα πάρει τη θέση της αλλά ίσως χρειαστεί να περιμένεις αρκετούς μήνες μέχρι να παρατηρήσεις οποιαδήποτε αλλαγή. 

Η διαδικασία ήταν αρκετά απλή αφού αρχικά η MICROSOFT επέλεξε πέντε νέες γραμματοσειρές, τις Bierstadt, Grandview, Seaford, Skeena και Tenorite, οι οποίες πήραν μέρος σε έναν μίνι διαγωνισμό, με την εταιρεία να τις προσθέτει στον επιλογέα γραμματοσειρών των εφαρμογών του Office. Μετά από ένα μικρό διάστημα, και με βάση το feedback, αποφασίστηκε ότι η Bierstadt θα στεφθεί η νέα προεπιλεγμένη γραμματοσειρά του MICROSOFT 365.

Ο σχεδιαστής Steve Matteson μετονόμασε αργότερα τη γραμματοσειρά σε Aptos, όνομα που προέρχεται από μια πόλη στη Σάντα Κρουζ στη Καλιφόρνια. Η περιοχή είναι γνωστή για τα ποικίλα τοπία, όπως την ομίχλη, τις παραλίες, τα redwood δέντρα και τα βουνά, γεγονός που σύμφωνα με τον Matteson αντικατοπτρίζει την ευελιξία της νέας γραμματοσειράς Aptos.

Η Aptos ανήκει στην οικογένεια γραμματοσειρών sans serif, μια οικογένεια γνωστή για τα απλά γράμματα, τις ομοιόμορφες πινελιές και την αναγνωσιμότητα, και ελπίζεται ότι θα κάνει τις υπηρεσίες της MICROSOFT πιο προσιτές τουλάχιστον στο μάτι. Η γραμματοσειρά είναι ιδανική για χρήση σε νέα θέματα (themes), με διάφορα χρώματα και φόντα, ακόμα και σε χρήση πολύ μεγάλων επιγραφών.

Οι χρήστες του Word, του Outlook, του PowerPoint και του Excel μέσω της υπηρεσίας MICROSOFT 365 πρόκειται να αποκτήσουν πρώτοι πρόσβαση στη νέα προεπιλεγμένη γραμματοσειρά. Η εταιρεία πάντως προειδοποιεί ότι αυτό θα είναι μια σταδιακή διαδικασία που θα διαρκέσει μήνες. Η ομάδα σχεδιασμού θέλει επίσης να τονίσει ότι, όπως οι προεπιλεγμένες γραμματοσειρές του παρελθόντος (Calibri, Times New Roman και Arial) έτσι και η Aptos δεν θα είναι υποχρεωτική και οι χρήστες θα συνεχίσουν να μπορούν να επιλέγουν από δεκάδες άλλες γραμματοσειρές, συμπεριλαμβανομένων των επιλαχουσών που αναφέρθηκαν παραπάνω.