Μηνύματα σφάλματος τύπου «Blue Screen of Death» έρχονται και στο Linux

4 μήνες πριν
Blue Screen of Death

Η γνωστή «μπλε οθόνη του θανάτου» (BSOD) ήταν από πάντα προάγγελος… κακών μαντάτων για τους χρήστες των Windows.

Πρόκειται για ένα μήνυμα που εμφανίζεται στην οθόνη του υπολογιστή μετά την αντιμετώπιση ενός κρίσιμου σφάλματος που ανάγκασε το σύστημα να διακόψει τη λειτουργία του απότομα για να αποτραπεί οποιαδήποτε ζημιά. Σύντομα, η «μπλε οθόνη του θανάτου» πρόκειται να χρησιμοποιηθεί και από τις διανομές Linux για τις περιπτώσεις αντιμετώπισης κρίσιμης σημασίας σφαλμάτων.  

Το Systemd, μια σουίτα λογισμικού που χρησιμοποιείται ευρέως στις διανομές Linux πρόκειται να υιοθετήσει μηνύματα σφάλματος ή κατάρρευσης τύπου BSOD με την αλλαγή να καταφτάνει μέσω της έκδοσης 255 μέσω ενός στοιχείου που έχει την ονομασία «systemd-bsod». Όπως και στη περίπτωση των Windows, η μπλε οθόνη θα εμφανίζεται -μέσω του Systemd- όταν ένα σφάλμα φτάσει σε επίπεδο «LOG_EMERG» με αποτέλεσμα να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί το λειτουργικό σύστημα περαιτέρω. 

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει κάποιο στιγμιότυπο οθόνης που δείχνει πως μοιάζει ένα τέτοιο μήνυμα σφάλματος, ούτε κάποια εξήγηση για τους λόγους που αποφασίστηκε να υιοθετηθεί και στο Linux. Οι προγραμματιστές ωστόσο λένε ότι τα μηνύματα σφάλματος θα είναι μπλε χρώματος και θα εμφανίζουν την οθόνη αποτυχίας εκκίνησης μαζί με έναν κωδικό QR ώστε οι χρήστες να μπορούν να τον σαρώσουν για να μάθουν περισσότερα σχετικά με τη φύση του προβλήματος.

Η είδηση ότι μηνύματα σφάλματος τύπου BSOD πρόκειται να έρθουν και στις διανομές Linux προκαλεί έκπληξη, καθώς η οθόνη BSOD δεν είναι ένα…δημοφιλές ή καλό χαρακτηριστικό των Windows. Το Linux άλλωστε έχει τη δική του εκδοχή ενός μηνύματος σφάλματος που είναι γνωστό και ως «kernel panic». Από ότι φαίνεται ωστόσο, η προσθήκη των κωδικών QR θα μπορούσε να διευκολύνει σημαντικά τους χρήστες του Linux να αντιμετωπίσουν θέματα εκκίνησης ή άλλα σημαντικά σφάλματα στα συστήματα τους οπότε για πολλούς είναι μία καλοδεχούμενη και χρήσιμη προσθήκη.

Το Systemd χρησιμοποιείται από αρκετές δημοφιλείς διανομές Linux, συμπεριλαμβανομένων των Fedora, Debian, Arch και Red Hat και εφόσον η νέα αυτή προσθήκη κριθεί επιτυχημένη θα μπορούσε να υιοθετηθεί από το μεγαλύτερο μέρος της κοινότητας Linux. Επί του παρόντος, και σύμφωνα με τις σημειώσεις έκδοσης, το νέο χαρακτηριστικό είναι σε «πειραματική φάση και η δημόσια διεπαφή υπόκειται σε αλλαγές» οπότε και η προσέγγιση BSOD ενδέχεται να εγκαταλειφθεί από το Systemd. Να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο, ότι και η Microsoft είχε πειραματιστεί με τα μηνύματα σφάλματος BSOD στο παρελθόν. Κάποτε μάλιστα, είχε αλλάξει το χρώμα σε μαύρο, πριν επαναφέρει το μπλε χρώμα.