Μήνυση των New York Times σε OpenAI και Microsoft για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων

3 μήνες πριν
New York Times

Οι New York Times, η γνωστή αμερικανική εφημερίδα, μήνυσε τις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης OpenAI και MICROSOFT, κατηγορώντας τες για παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας.

Σύμφωνα με την αγωγή, οι δύο τεχνολογικοί κολοσσοί φέρονται να ανέπτυξαν τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης τους, όπως τα ChatGPT και Copilot, αντιγράφοντας χιλιάδες άρθρα των Times. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα μοντέλα να μπορούν να παράγουν περιεχόμενο που είτε αντιγράφει, είτε παραφράζει, είτε μιμείται στενά το ύφος και το περιεχόμενο άρθρων των Times.

Αυτή η πρακτική, σύμφωνα με την εφημερίδα, όχι μόνο υπονομεύει τη σχέση της με τους αναγνώστες της αλλά της στερεί έσοδα από συνδρομές και διαφημίσεις. Επιπλέον, οι NY Times ισχυρίζονται πως τα συγκεκριμένα μοντέλα αποτελούν απειλή για την ποιοτική δημοσιογραφία, καθώς μειώνουν την ικανότητά της να ελέγχει και να κερδίζει από το περιεχόμενό της.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι εναγόμενοι εκμεταλλεύονται τις επενδύσεις της στη δημοσιογραφία για να δημιουργήσουν υποκατάστατα προϊόντα χωρίς άδεια ή αμοιβή. Παρά τις προσπάθειες διαπραγμάτευσης, οι Times δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν δίκαιη αποζημίωση από τη χρήση του περιεχομένου τους.

Η OpenAI δήλωσε πως σέβεται τα δικαιώματα των δημιουργών περιεχομένου και ελπίζει σε συνεργασία με τους Times. Ωστόσο, η εφημερίδα ζητά δισεκατομμύρια σε αποζημιώσεις και απαγόρευση χρήσης του περιεχομένου της για εκπαίδευση μοντέλων ΤΝ.

Άλλα ειδησεογραφικά πρακτορεία έχουν επίσης μπλοκάρει την OpenAI από το να σαρώνει το περιεχόμενό τους. Αντίθετα, η εταιρεία Axel Springer που κατέχει τα Politico και Business Insider υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία με την OpenAI επιτρέποντας στο ChatGPT να αντλεί απευθείας πληροφορίες από τις δύο αυτές πηγές. Ομοίως, το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press συναίνεσε να εκπαιδεύσει η OpenAI τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης της στο δημοσιογραφικό περιεχόμενο του για τα επόμενα δύο χρόνια.

Μένει να φανεί πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στο μέλλον με τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και την τεχνητή νοημοσύνη, ένα θέμα που αφορά δυνητικά όλους τους εκδότες ψηφιακών μέσων στον κόσμο.