MWC 2022: Τα smartphones που ξεχώρισαν

2 έτη πριν
mwc 2022

Μετά από μεγάλο διάστημα απουσίας εξαιτίας της πανδημίας, η μεγαλύτερη έκθεση τεχνολογίας, το MWC, επιστρέφει στη Βαρκελώνη με ελάχιστες απουσίες και πολλές ανακοινώσεις γύρω από την κινητή τηλεφωνία. Σε αυτές παραδοσιακά δεν θα μπορούσαν να μην περιλαμβάνονται παρουσιάσεις νέων κινητών τηλεφώνων από τις μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου που και φέτος έκαναν αισθητή την παρουσία τους.

TCL

Την αρχή την έκανε η TCL η οποία αποκτά ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά, επενδύοντας κυρίως σε smartphones με χαμηλό κόστος τα οποία όμως εντυπωσιάζουν με τις δυνατότητές τους. Αυτό ακριβώς είδαμε και στη Βαρκελώνη αφού η νέα σειρά TCL 30 φέρνει πολύ καλά τεχνικά χαρακτηριστικά και τιμές αρκετά κάτω από τα 300 ευρώ. Το κορυφαίο μοντέλο της σειράς, το TCL 30 5G διακρίνεται για τον πολύ όμορφο σχεδιασμό του ενώ ενσωματώνει οθόνη 6,7 ιντσών, τεχνολογίας AMOLED για κορυφαία χρώματα. Το τριπλό σύστημα καμερών στο πίσω μέρος ξεχωρίζει για τον αισθητήρα των 50MP που υπόσχεται πολύ καλές λήψεις ακόμα και το βράδυ με μεγάλη λεπτομέρεια ενώ συνοδεύεται από 2 αισθητήρες για μακροφωτογράφιση και bokeh. Δεν λείπει η υποστήριξη 5G, κάτι που δεν είναι δεδομένo σε συσκευές με το συγκεκριμένο κόστος.

Συνεχίζουμε με δύο ακόμα μοντέλα, τα TCL 30 και TCL 30+ τα οποία έχουν αρκετά κοινά στοιχεία με το μεγαλύτερο αδελφάκι τους όπως την ίδια οθόνη αλλά και στερεοφωνικά ηχεία. Χωρίς 5G αλλά πάντα με κύρια κάμερα 50MP, η διαφορά στα δύο μοντέλα εντοπίζεται κυρίως στο εμπρόσθιο μέρος όπου στο Plus μοντέλο βρίσκουμε μια υπερευρυγώνια selfie κάμερα των 13MP ενώ και ο αποθηκευτικός χώρος είναι διπλάσιος για το αρχικό μοντέλο, 128GB έναντι 64GB.

Στην πιο προσιτή οικονομική κατηγορία εντάσσονται τα TCL 30SE και TCL 30E, τα οποία έχουν ελαφρώς μικρότερη οθόνη στις 6,52 ίντσες, υποστηρίζοντας φόρτιση στα 15W και με το φορτιστή να περιλαμβάνεται στη συσκευασία. Εντύπωση προκαλεί η παρουσία τριπλής AI κάμερας 50MP, με το TCL 30E να ενσωματώνει 2 αισθητήρες εξαιτίας και του μικρότερου κόστους. 

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι όλα τα μοντέλα της σειράς υπόσχονται εξαιρετική αυτονομία εξαιτίας της μπαταρίας των 5.000mAh που ενσωματώνουν ενώ τρέχουν την 12η και τελευταία έκδοση του Android. Για το πότε θα τα δούμε στην αγορά, σύμφωνα με την εταιρία την αρχή θα κάνουν τα TCL 30, TCL 30+ και TCL 30SE μέσα στο μήνα ενώ τον Απρίλιο θα πρέπει να περιμένουμε τα TCL 30 5G και TCL 30E.

realme

Στη μεσαία κατηγορία εστιάζει η ανερχόμενη realme, η οποία παρουσίασε για πρώτη φορά επί ευρωπαϊκού εδάφους τα GT2 και GT2 Pro, δύο μοντέλα που κατατάσσονται στο υψηλό ράφι της εταιρείας. Πέρα από το μικρό πάχος τους, και οι δύο συσκευές δίνουν μια διαφορετική αίσθηση κατά το κράτημα αφού διαθέτουν φινίρισμα από ένα βιοπολυμερές υλικό που δίνει την αίσθηση του χαρτιού. 

Αναμενόμενα στα τεχνικά χαρακτηριστικά βλέπουμε διαφορές, με το Pro μοντέλο να ενσωματώνει το Snapdragon 8 Gen 1 chipset, το κορυφαίο της Qualcomm ενώ το «απλό» μοντέλο το εξίσου «δυνατό» Snapdragon 888. Στο GT2 Pro βρίσκουμε ακόμα οθόνη 6,7 ιντσών τεχνολογίας LTPO 2.0 με υποστήριξη ρυθμού ανανέωσης 120Hz καθώς και HDR10+. 

Η realme έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο σύστημα καμερών, με το GT2 Pro να είναι το πρώτο smartphone που διαθέτει κάμερα ικανή για λήψη υπερευρυγώνιων φωτογραφιών 150 μοιρών. Η κύρια κάμερα βασίζεται σε αισθητήρα των 50MP, υποστηρίζοντας παράλληλα και ανάλυση 50MP ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο αισθητήρας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για μακροφωτογράφιση αλλά και ακόμα πιο κοντά στο αντικείμενο, μετατρέποντας τη συσκευής σε «μικροσκόπιο». 

Το realme GT2 έρχεται με ελάχιστα μικρότερη οθόνη στις 6,62 ίντσες, τεχνολογίας AMOLED καθώς και ένα τριπλό σύστημα καμερών που αποτελείται από την ίδια ευρυγώνια κάμερα 50MP (Sony IMX766) που βρίσκουμε και στο GT2 Pro, μία υπερευρυγώνια με φακό 119° και μία κάμερα για λήψεις macro. Υπάρχει ακόμα και μια 4η κάμερα στο εμπρόσθιο μέρος για selfies, με ανάλυση 32MP. 

Και οι δύο συσκευές τρέχουν Android 12 σε συνδυασμό με το realme UI 3.0 ενώ η φόρτιση της μπαταρίας των 5.000mAh γίνεται πολύ γρήγορα με τη βοήθεια της τεχνολογίας SuperDart της ίδιας της realme, η οποία υποστηρίζει φόρτιση 65W. Μάλιστα ο φορτιστής βρίσκεται μέσα στη συσκευασία. Αναμένονται στην αγορά μέσα στο μήνα και με τιμές που θα διαμορφωθούν με έκπτωση το πρώτο διάστημα διάθεσής τους.

Honor

Σε πιο υψηλά επίπεδα διαμορφώθηκε η επιστροφή της Honor στο MWC 2022, η οποία επικεντρώθηκε στο Magic 4 Pro. Ο σχεδιασμός και η κατασκευή της συσκευής κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα, κάτι που γίνεται αντιληπτό αρχικά στην οθόνη η οποία διαθέτει 4 καμπύλες και στις 4 διαφορετικές πλευρές της και όχι σε 2 όπως ισχύει στα περισσότερα smartphones της αγοράς. Η οθόνη στηρίζεται στην τεχνολογία LTPO με ρυθμό ανανέωσης από 1 έως 120Hz, προσφέροντας κινηματογραφικά χρώματα και μάλιστα δυνατότητα μετατροπής περιεχομένου SDR σε HDR, αυξάνοντας τα fps αλλά και αντισταθμίζοντας την κίνηση.
 

Στο εσωτερικό υπάρχει το Snapdragon 8 Gen 1 της Qualcomm με τις κορυφαίες επιδόσεις και συνοδεία 12GB μνήμη και 256GB αποθηκευτικού χώρου. Κορυφαίες επιδόσεις θα πρέπει να περιμένουν οι ενδιαφερόμενοι και σε επίπεδο κάμερας με τριπλό σύστημα καμερών. Οι δύο είναι στα 50MP ενώ ο τρίτος αισθητήρας στα 64MP είναι τηλεφακός. 

Το Honor Magic 4 Pro διαθέτει πιστοποίηση IP68 ενώ η φόρτισή του γίνεται εξαιρετικά γρήγορα με την τεχνολογία SuperCharge των 100W που ολοκληρώνει τη φόρτιση από το 0 στο 100W σε 15 μόλις λεπτά. Στην Ελλάδα η συσκευή αναμένεται στις αρχές Μαΐου.

Xiaomi

Μπορεί να μην είχαμε κάποιο νέο γύρω από τη ευρωπαϊκή κυκλοφορία της σειράς Xiaomi 12, η κινεζική εταιρεία όμως είχε εξίσου ενδιαφέροντα νέα από το έταιρό της brand, αυτό της POCO. Με δύο μοντέλα, τα X4 Pro 5G και M4 Pro, η POCO δίνει έμφαση και πάλι στη μεσαία κατηγορία με μοντέλα που ενσωματώνουν χαρακτηριστικά από πιο ακριβές επιλογές. Αρχικά το X4 Pro οθόνη AMOLED 6,67 ιντσών με ρυθμό ανανέωσης στα 120Hz και touch-sampling rate που φτάνει τα 360Hz. Προστατεύεται από Gorilla Glass ενώ πίσω από μια μικρή οπή βρίσκεται η selfie κάμερα των 16MP. Σίγουρα δεν περνά απαρατήρητο το κεντρικό σύστημα καμερών το οποίο εκτείνεται στο μεγαλύτερο μέρος της πίσω επιφάνειας. Ο κεντρικός αισθητήρας είναι στα 108MP με διάφραγμα f/1.9 ενώ για τις υπερευγώνιες λήψεις μπορείτε να στηριχθείτε σε φακό των 8MP. Τέλος ο τρίτος αισθητήρας των 2MP είναι υπεύθυνος για λήψεις macro.

Πιο οικονομικό, το M4 Pro διαθέτει εξίσου εντυπωσιακά χαρακτηριστικά για την κατηγορία του, αρχής γενομένης από την AMOLED οθόνη των 6,45 ιντσών, με ανάλυση 2400 x 1080 και ρυθμό ανανέωσης 90Hz. Στο εσωτερικό υπάρχει το Helio G96 SoC της MediaTek, σε συνδυασμό με 4,6 ή 8GB RAM και με 64GB (τύπου LPDDR4x), 128GB ή 256GB αποθηκευτικού χώρου (UFS 2.2) αντίστοιχα.

Το κεντρικό σύστημα καμερών στο πίσω μέρος αποτελείται από κύριο αισθητήρα στα 64MP, υπερευρυγώνια κάμερα στα 8MP καθώς και τον ίδιο αισθητήρα για μακροφωτογράφιση στα 2MP. Η Xiaomi υπόσχεται κορυφαία αυτονομία και γρήγορη φόρτιση στα 33W, με το φορτιστή να περιλαμβάνεται στη συσκευασία.

Nokia

Σε χαμηλά επίπεδα κυμάνθηκε η παρουσία της HMD Global στο MWC 2022, κυρίως με την ανακοίνωση της σειράς C για το brand της Nokia. Το κορυφαίο μοντέλο, το C21 Plus έρχεται με πολύ καλή κατασκευή η οποία διακρίνεται για το μεταλλικό πλαίσιο αλλά και την πιστοποίηση ανθεκτικότητας IP52, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά. Η οθόνη έχει διαστάσεις 6,5”, με την HMD Global να έχει επιλέξει αναλογία διαστάσεων 20:9. Οκταπύρηνος επεξεργαστής στο εσωτερικό, μνήμη έως 4GB και αποθηκευτικός χώρος έως 64GB, είναι τα επόμενα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν από το C21 Plus ενώ η κύρια κάμερα στο πίσω μέρος είναι στα 13MP. Εφικτή είναι και η λήψη bokeh φωτογραφιών με τον αισθητήρα των 2MP.
 

Αντίστοιχα το Nokia C21 έχει την ίδια οθόνη με το Plus μοντέλο, όχι όμως την πιστοποίηση IP52. Η μνήμη φτάνει σ’ αυτή την περίπτωση τα 3GB ενώ και η μπαταρία είναι μικρότερη, στα 3000mAh έναντι 4.000mAh, με υποστήριξη φόρτισης στα 5W.

Και του χρόνου!