MWC 2023: Τι μας έδειξε η TCL

1 έτος πριν
MWC 2023 TCL booth

Αρκετά έντονη και δυναμική είναι φέτος η παρουσία στην έκθεση MWC 2023 της Κινέζικης εταιρείας TCL, πρωτοπόρου στην ανάπτυξη τεχνολογιών για οθόνες και συνδεδεμένες συσκευές. Η γνωστή εταιρεία φαίνεται να σχεδιάζει να αυξήσει το μερίδιο της στην Ευρωπαϊκή αγορά και για αυτό παρουσίασε πλειάδα νέων συσκευών, η οποία ξεκινά από τη σειρά TCL 40 στην αγορά των smartphones, επεκτείνεται μέχρι τη σειρά NXTPAPER στα tablets και ολοκληρώνεται με τα ασύρματα ακουστικά MOVEAUDIO Neo.

Η εταιρεία προσανατολίζεται στο να φέρει πολλούς χρήστες στην εποχή του 5G (με το μοντέλο TCL 40 R 5G και τα ολοκαίνουρια TCL 40 X 5G και TCL 40XE 5G ) και να κάνει ακόμα περισσότερους να αξιοποιήσουν τις υψηλές ταχύτητες 4G με τα TCL 40 XL, TCL 40 SE, TCL 408, TCL 406, TCL 405 και TCL 403 4G. Το τελευταίο μάλιστα επιχειρεί να το πετύχει και με τα δύο ολοκαίνουρια tablets της, που φέρουν δυνατότητες 4G πέρα από WiFi, τα TCL NXTPAPER 11 και TAB 11.  

Ξεκινώντας από τα νέα προϊόντα TCL 40 SERIES, το TCL 40 R 5G αποτελεί την κορυφαία πρόταση της εταιρείας καθώς ενσωματώνει οκταπύρηνο επεξεργαστή MediaTek Dimensity 700 (7nm) που προσφέρει δυνατότητες 5G (μέσω του ενσωματωμένου μόντεμ) και οθόνη NXTVISION (IPS LCD) 6,6 ιντσών HD+ που υποστηρίζει ρυθμό ανανέωσης 90Hz. Θα διατεθεί με 4GB RAM και 64GB ή 128GB αποθηκευτικού χώρου. Το TCL 40 SE είναι μία συσκευή που διαθέτει επίσης οθόνη τεχνολογίας NXTVISION και ανάλυσης HD+ με υποστήριξη 90Hz ωστόσο είναι μεγαλύτερης διαγωνίου στις 6,75 ίντσες. Επίσης, βασίζεται στον επεξεργαστή MediaTek Helio G37 που συνοδεύεται από 4GB RAM και 128GB αποθηκευτικού χώρου ή από 6GB RAM και 256GB αποθηκευτικού χώρου στην ακριβότερη έκδοση. Επίσης, σε αντίθεση με το TCL 40R 5G διαθέτει στερεοφωνικά ηχεία. Οι δύο παραπάνω συσκευές διαθέτουν μπαταρίες 5.000 mAh και 5.010 mAh αντίστοιχα με τεχνολογία έξυπνης φόρτισης και τριπλή κύρια κάμερα με AI ανάλυσης 50 MP που συνοδεύεται από έναν αισθητήρα βάθους 2 MP και από μία κάμερα ειδικά σχεδιασμένη για λήψεις macro ανάλυσης 2 MP. Η εμπρόσθια κάμερα είναι όμοια και για τις δύο συσκευές και είναι ευρυγώνια ανάλυσης 8 MP. 

Η γκάμα των συσκευών 5G επεκτάθηκε στο Mobile World Congress 2023 για την TCL, η οποία ανακοίνωσε τα TCL 40 X 5G και TCL 40 XE 5G. Όπως συμβαίνει και στα δύο παραπάνω μοντέλα, 40R 5G και 40 SE, το TCL 40 X 5G διαθέτει μία μεγάλη κύρια κάμερα 50 MP που συνοδεύεται από δύο αισθητήρες 2 MP, με τον πρώτο να εκτελεί χρέη κάμερας ανίχνευσης βάθους (depth sensor) και τον δεύτερο να είναι κατάλληλος για μακροφωτογραφίσεις (macro). Η εμπρόσθια κάμερα είναι και στη συγκεκριμένη περίπτωση ανάλυσης 8 MP. H συσκευή διαθέτει οθόνη NXTVISION (IPS LCD) 6,56 ιντσών HD+ που υποστηρίζει ρυθμό ανανέωσης 90Hz και βασίζεται στον οκταπύρηνο επεξεργαστή MediaTek Dimensity 700 (7nm) που προσφέρει δυνατότητες 5G και συνοδεύεται από 4GB RAM και 64GB αποθηκευτικού χώρου. Η μπαταρία του έχει χωρητικότητα 5.000 mAh. Με τον ίδιο επεξεργαστή και την ίδια ακριβώς οθόνη και χαρακτηριστικά έρχεται το TCL 40 XE 5G. Η μόνη, αλλά σημαντική διαφορά, είναι ότι το TCL 40XE 5G αλλάζει την κύρια κάμερα των 50 MP για μία κάμερα 13 MP.

Όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν μία συσκευή με πολύ μεγάλη οθόνη ειδικά για πλοήγηση στο Internet και κατανάλωση περιεχομένου, το TCL 40 XL βρίσκεται μόλις ένα… επίπεδο κάτω από το μικρότερο… tablet, έχοντας οθόνη NXTVISION 6,75 ιντσών HD+ με υποστήριξη ρυθμού ανανέωσης 60 Hz. Αν και το TCL 40 XL προβάλλει ως βασικό πλεονέκτημα τη μεγάλη οθόνη του, εντούτοις στο πίσω μέρος βρίσκουμε την ίδια διάταξη καμερών με εκείνη των TCL 40 R 5G και TCL 40 SE. Επομένως διαθέτει κύρια κάμερα ανάλυσης 50 MP που συνοδεύεται από αισθητήρα βάθους 2 MP και από μία κάμερα macro επίσης στα 2MP. Η εμπρόσθια κάμερα είναι ευρυγώνια και ανάλυσης 8 MP. Η συσκευή δανείζεται τον επεξεργαστή του TCL 40 SE και έτσι έχουμε τον MediaTek Helio G37 που συνοδεύεται από 4GB RAM και 128GB αποθηκευτικού χώρου. Η μπαταρία του έχει χωρητικότητα 5.000 mAh.

Για όσους δίνουν έμφαση περισσότερο στις φωτογραφικές δυνατότητες, η TCL υποστηρίζει ότι το TCL 408 είναι το ιδανικό smartphone από άποψη χαρακτηριστικών-κόστους. Η συσκευή διαθέτει την υβριδική υπερ-κάμερα (hyper camera) της TCL που βασίζεται σε έναν μεγάλο αισθητήρα 50 MP που συνοδεύεται από έναν φακό ειδικά σχεδιασμένο για λήψεις macro, για εκπληκτικά ευκρινείς και λεπτομερείς εικόνες. Μαζί με την κύρια κάμερα υπάρχει και ένας αισθητήρας βάθους 2MP που βοηθά στις λήψεις πορτραίτων και συνεισφέρει στη δημιουργία του εφέ bokeh. Η συσκευή διαθέτει οθόνη NXTVISION 6,6 ιντσών (HD+), εμπρόσθια κάμερα 8 MP, στερεοφωνικά ηχεία, μπαταρία 5.000mAh και βασίζεται στον επεξεργαστή MediaTek Helio G25 σε συνδυασμό με 4GB ή 6GB RAM και αποθηκευτικό χώρο από 64GB έως 128GB. Το TCL 406 έχει παρόμοιο σχεδιασμό με το TCL 408 και όμοια οθόνη και επεξεργαστή από άποψη χαρακτηριστικών ωστόσο είναι οικονομικότερο καθώς η κάμερα των 50 MP με τον προσεγμένο φακό δίνει τη θέση της σε μία κάμερα 13 MP. Με ελαφρώς χαμηλότερης ανάλυσης οθόνη 6,6 ιντσών NTXVISION (IPS LCD, HD+) έρχεται το TCL 405 που εφοδιάζεται με τον ίδιο επεξεργαστή που βρίσκουμε και στο TCL 406 ή την ίδια κύρια κάμερα. Παρόλα αυτά, η εμπρόσθια κάμερα είναι τώρα 5 MP (αντί για 8 MP στα TCL 408 και TCL 406). 

Αλλάζοντας κατηγορία προϊόντων, η TCL παρουσίασε στα πλαίσια της έκθεσης MWC 2023 και τα ολοκαίνουρια tablets, TCL NXTPAPER 11 και TCL TAB 11.  H τεχνολογία TCL NXTPAPER 2.0 προσφέρει ακόμα πιο φωτεινή και εντυπωσιακή εικόνα προστατεύοντας παράλληλα την υγεία των ματιών. Η τεχνολογία της TCL παρέχει 150% περισσότερη φωτεινότητα σε σύγκριση με την πρώτη έκδοση της τεχνολογίας, έως και 500 nits. Επιπλέον, η τεχνολογία TCL NXTPAPER 2.0 υπερβαίνει τα επίπεδα μείωσης του μπλε φωτός που ορίζει η πιστοποίηση TÜV Rheinland χάρη στο φιλτράρισμα που πραγματοποιείται σε επίπεδο hardware. Επιπλέον, η τεχνολογία TCL NXTPAPER 2.0 προσαρμόζει πλέον τη θερμοκρασία χρώματος με βάση το περιβάλλον και την ώρα (χάρη σε έναν αισθητήρα φωτός) παρέχοντας ακριβέστερη εικόνα και πιο άνετη εμπειρία προβολής και ανάγνωσης. 

Το νέο tablet της εταιρείας TCL NXTPAPER 11 είναι ελαφρώς μικρότερο από το 12” μοντέλο που είδαμε πριν από λίγο καιρό στη φετινή έκθεση CES 2023 και είναι εξαιρετικά λεπτό (6,9 χιλ.), ωστόσο επωφελείται από τη νέα τεχνολογία NXTPAPER 2.0 με την εντυπωσιακή οθόνη 11” ανάλυσης 2K που διαθέτει (10,95 ίντσες, IPS LCD, 2.000 x 1.200 pixels). Η οθόνη προσφέρει εκπληκτική εικόνα ενώ η τεχνολογία AI Visual Boost καθιστά τα χρώματα ρεαλιστικότερα και πιο ζωντανά. Η οθόνη έχει την αίσθηση «χαρτιού» στην αφή, και με το προαιρετικό stylus της TCL, T-Pen που υποστηρίζει 4.096 σημεία πίεσης, το σκιτσάρισμα και οι σημειώσεις προσφέρουν μία ιδιαίτερα ρεαλιστική αίσθηση. Στο εσωτερικό του υπάρχει ο επεξεργαστής MediaTek Helio P60T, που είναι ικανότατος αν και δεν περιλαμβάνει στον εξοπλισμό του δυνατότητες 5G (τέτοιες δυνατότητες προσφέρει το NXTPAPER 12 Pro που ενσωματώνει τον MediaTek Kompanio 800T). Η συσκευή τρέχει Android 13 προσφέροντας πολλές δυνατότητες για multitasking όπως split-screen και floating windows. Διαθέτει WiFi 5 και Bluetooth 5.0 ενώ από τον εξοπλισμό του δεν απουσιάζουν δύο κάμερες 8 MP, στο εμπρός και πίσω μέρος του καθώς και τέσσερα ηχεία. Επίσης, εξοπλίζεται με μπαταρία 8.000 mAh που υποστηρίζει ταχύτητα φόρτισης 18 W. Το δεύτερο tablet που παρουσίασε η TCL στην έκθεση MWC 2023 είναι το TCL TAB 11, το οποίο σχεδιάστηκε για ψυχαγωγία και κατανάλωση περιεχομένου. Διαθέτει παρόμοια οθόνη NXTVISION με διαγώνιο 11 ιντσών ανάλυσης 2K (2.000 x 1.200 pixels) και τέσσερα ηχεία ενώ και στη συγκεκριμένη περίπτωση υποστηρίζεται το T-Pen.

Επίσης έχει τον ίδιο επεξεργαστή (με 4GB RAM και 128GB επεκτάσιμου αποθηκευτικού χώρου), όμοιας ανάλυσης κάμερες και μπαταρία με το NXTPAPER 11. Η βασική διαφορά με το τελευταίο είναι ότι το TCL TAB 11 προσφέρεται σε εκδόσεις WiFi και 4G. Μαζί με τις παραπάνω συσκευές, η εταιρεία παρουσίασε και τα νέα ακουστικά TCL MOVEAUDIO Neo που έρχονται με ισχυρή τεχνολογία ακύρωσης θορύβου κλήσης διπλού μικροφώνου (ENC) και ενεργή ακύρωση θορύβου (ANC), ενισχυμένο με μπάσα ήχο 25dB μ και τέσσερις λειτουργίες EQ για κρυστάλλινη ευκρίνεια.  

Αξιοποιώντας την προηγμένη τεχνολογία οθόνης NXTVISION, η TCL πρωτοπορεί και στον χώρο της επαυξημένης (AR) ή μικτής (MR) πραγματικότητας παρουσιάζοντας τα εντυπωσιακά γυαλιά TCL RayNeo X2 που από άποψη σχεδιασμού δεν διαφέρουν και πολύ από ένα τυπικό ζευγάρι γυαλιά οράσεως. Είναι η πρώτη συσκευή του είδους στον κόσμο που ενσωματώνει διόφθαλμες, πλήρους χρώματος, οπτικού κυματοδηγού οθόνες Micro-LED (binocular full-color Micro-LED optical waveguide displays), οι οποίες σχηματίζουν εμπρός από τα μάτια του χρήστη μία αντιληπτή -από απόσταση περίπου 4 μέτρων- εικόνα με διαγώνιο 130 ιντσών, που είναι εξαιρετικά ευκρινής, ακόμα και στο φως της ημέρας, χάρη στον υψηλό υποστηριζόμενο λόγο αντίθεσης 100.000:1 και στην φωτεινότητα έως 1.000 nits.

Τα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας της TCL διαθέτουν ηχεία, μικρόφωνα, κάμερα και GPS (άλλωστε διαθέτουν λειτουργίες έξυπνης πλοήγησης, υποβοηθούμενη αυτόματη μετάφραση σε πραγματικό χρόνο, λειτουργία καταγραφής βίντεο και φωτογραφιών με τη χρήση κάμερας που διαθέτει τεχνολογία οπτικής σταθεροποίησης της εικόνας) και βασίζεται στην ισχυρή πλατφόρμα Snapdragon® XR2 της Qualcomm για μία μοναδική εμπειρία επαυξημένης πραγματικότητας. Μαζί με τα RayNeo X2, η TCL παρουσίασε και το πρωτότυπο ενός σετ κεφαλής εικονικής πραγματικότητας (VR). Η εταιρεία δεν μοιράστηκε και πολλές λεπτομέρειες για το πρωτότυπο ωστόσο από όσα είδαμε, πρόκειται για μία αρκετά εντυπωσιακή, πολλα υποσχόμενη συσκευή.    

Στα πλαίσια του MWC 2023, είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον κ. Stefan Streit, γενικό διευθυντή του τμήματος Marketing της TCL. Ο κ. Streit, μας επισήμανε ότι η TCL αποτελεί έναν από τους λίγους κατασκευαστές στον κόσμο που διαθέτει τεχνογνωσία για τόσες πολλές και διαφορετικές κατηγορίες προιόντων, ενώ έπεται η παρουσία της σε ακόμα περισσότερες στο άμεσο μέλλον. Η εταιρεία δίνει πάντα έμφαση στις συμφέρουσες προτάσεις για τους καταναλωτές, με τη σειρά TCL 40 είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα.