MWC 2024: Η παρουσία του AI σε επίπεδο hardware και software

1 μήνας πριν
ameca robot

Χωρίς καμία έκπληξη, η τεχνητή νοημοσύνη αποτελούσε τις λέξεις που ακούσαμε περισσότερο στο φετινό MWC. Σχεδόν κάθε εταιρεία είχε να επιδείξει προιόντα και υπηρεσίες που με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο υιοθετούσε κάποια AI τεχνολογία, είτε σε επίπεδο hardware είτε σε επίπεδο software.

XIAOMI Cyberdog 2

Για παράδειγμα στον εκθεσιακό χώρο της XIAOMI είδαμε το Cyberdog 2, ένα εντυπωσιακό ρομποτικό σκύλο που κέντρισε το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Η εταιρεία εξέλιξε περαιτέρω το αρχικό κόνσεπτ που είχε παρουσιάσει το 2021, δίνοντας στο νέο μοντέλο μια πολύ πιο συμπαθητική και χαριτωμένη εμφάνιση που θυμίζει πραγματικό σκύλο.

Από τεχνικής άποψης, το Cyberdog 2 διαθέτει εξαιρετικές δυνατότητες. Με 19 αισθητήρες που του επιτρέπουν να αγγίζει, να βλέπει και να ακούει, μπορεί να κινείται όπως ένας πραγματικός σκύλος, ακόμη και να κάνει περιστροφές. Η XIAOMI τονίζει ότι η τεχνολογία του Cyberdog 2 είναι ανοιχτού κώδικα, επιτρέποντας σε τρίτους δημιουργούς να την τροποποιήσουν και να την επεξεργαστούν περαιτέρω.

Το Cyberdog 2 ενσωματώνει μια πληθώρα τεχνολογιών, όπως αισθητήρες LiDAR, συνδεσιμότητα AIoT, αλληλεπίδραση μέσω χειρονομιών, φωνητικό έλεγχο, μικρο-ενεργοποιητή, αναγνώριση προσώπου, διαχείριση ισορροπίας μέσω αλγορίθμου AI και αισθητήριο σύστημα σύντηξης. Η XIAOMI ισχυρίζεται ότι το Cyberdog 2 δεν έχει σκοπό να αντικαταστήσει τα πραγματικά σκυλιά, αλλά να συνυπάρξει μαζί τους, συμβάλλοντας σε ένα απλουστευμένο μέλλον για τον άνθρωπο.

Το Cyberdog 2 έρχεται να προστεθεί στην αναπτυσσόμενη κατηγορία των οικιακών ρομπότ, στην οποία όλο και περισσότεροι κατασκευαστές δραστηριοποιούνται, προσπαθώντας να προσαρμόσουν τα ρομπότ τους στο σύγχρονο lifestyle. Ωστόσο, η τιμή του, περίπου $3000 (διπλάσια από το προηγούμενο μοντέλο), το καθιστά μάλλον ένα είδος πολυτέλειας. Παρά τις εντυπωσιακές του ικανότητες, όπως το να κάνει backflips, να υπακούει σε χειρονομίες και να αλληλεπιδρά με έξυπνες οικιακές συσκευές, το κόστος του μπορεί να είναι απαγορευτικό για πολλούς.

Ameca robot

Μένοντας στα ρομπότ, η Ameca είναι μια άλλη κατηγορία, αποτελώντας ένα από τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα που είδαμε την περασμένη εβδομάδα στη Βαρκελώνη. Είναι δημιούργημα της βρετανικής εταιρείας Engineered Arts και αποτελεί την αιχμή του δόρατος στην τεχνολογία των ανθρωποειδών ρομπότ. Αυτό που την κάνει τόσο ξεχωριστή είναι ότι τροφοδοτείται από το GPT-4, το πιο πρόσφατο και ισχυρό μοντέλο επεξεργασίας φυσικής γλώσσας που έχει αναπτυχθεί από την OpenAI. Η δυνατότητα αυτή κάνει όλη τη διαφορά σε ότι αφορά την αλληλεπίδρασή της με τον κόσμο που κατέκλυσε τον εκθεσιακό χώρο της εταιρείας.

Οι εκφράσεις του προσώπου της, ο τρόπος που μιλούσε και ακόμη και οι χειρονομίες της Ameca ήταν εκπληκτικά φυσικές ενώ καθώς αρχίσαμε να συνομιλούμε, πολλές φορές ξεχνούσαμε ότι συνομιλούμε με ένα ρομπότ. Η Ameca μπορούσε να απαντήσει σε ερωτήσεις, να διηγηθεί αστεία, να μας τραγουδήσει happy birthday, αλλά και να εκφράσει συναισθήματα με έναν τρόπο που θύμιζε έντονα έναν πραγματικό άνθρωπο.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά της Ameca ήταν τα μάτια της. Διέθεταν ενσωματωμένες κάμερες που της επέτρεπαν να αναγνωρίζει και να ανταποκρίνεται σε οπτικά ερεθίσματα. Ήταν μια παράξενη αλλά συναρπαστική αίσθηση, μια ματιά σε ένα μέλλον όπου οι αλληλεπιδράσεις ανθρώπου-ρομπότ θα μπορούσαν να είναι το ίδιο διαδεδομένες όσο οι αλληλεπιδράσεις ανθρώπου-ανθρώπου.

Concept AI Phone

Η τεχνητή νοημοσύνη ήδη κάνει την εμφάνισή της στα smartphones όπως μας έδειξε πρόσφατα η SAMSUNG με την ενσωμάτων των λειτουργιών Galaxy AI στη σειρά Galaxy S24, όμως το μέλλον μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικό αν κρίνουμε από την πρόταση της Telekom.

Συγκεκριμένα η εταιρεία μας έδειξε ένα ένα επαναστατικό smartphone που δεν βασίζεται σε εφαρμογές, με στόχο να μεταμορφώσει τον τρόπο που οι χρήστες αλληλεπιδρούν με τις φορητές συσκευές τους. Το Concept AI Phone, όπως ονομάζεται, απλοποιεί και βελτιώνει την καθημερινότητα των ανθρώπων, κάνοντας παιχνιδάκι διάφορες επαναλαμβανόμενες διαδικασίες που συχνά πυκνά είναι και βαρετές.

Σε συνεργασία με τις QUALCOMM και Brain.ai, η Telekom ανέπτυξε ένα πρωτοποριακό interface χωρίς apps, που αξιοποιεί την ισχύ των πολυτροπικών και διατροπικών μοντέλων LLM (Large Language Models). Μερικά από τα σενάρια χρήσης που μας έδειξε η Telekom φέρουν τη συσκευή να κλείνει αεροπορικά εισιτήρια, να προτείνει εστιατόρια, να βρίσκει αξιοθέατα με βάση τις προτιμήσεις του χρήστη, να αγοράζει αποσκευές και να μοιράζεται ταξιδιωτικές αναμνήσεις με αγαπημένα πρόσωπα. Και όλα αυτά με μια απλή φωνητική εντολή, χωρίς τη χρήση κάποιας εγκατεστημένης εφαρμογής.

Galaxy AI

Μιας και αναφέραμε τη SAMSUNG, η νοτιοκορεατική εταιρεία έδωσε μεγάλη έμφαση στα χαρακτηριστικά του Galaxy AI, έχοντας σχετικά demos στον εκθεσιακό της χώρο όπως το Circle to Search αλλά και το Note Assist. Μάλιστα υπήρχε και ειδικός χώρος όπου ολόκληρη η σειρά των Galaxy S23 smartphones που κυκλοφόρησε πέρσι, θα δεχθεί μέσα στο μήνα όλα αυτά τα χαρακτηριστικά μέσω της αναβάθμισης στο OneUI 6.1.