Νέα Εποχή για τα Windows: Έρχονται οι φορητοί υπολογιστές Copilot Plus PC με AI δυνατότητες

4 μήνες πριν
Copilot Plus PC laptop

Όπως αναμενόταν εδώ και αρκετό καιρό, η MICROSOFT επισημοποίησε την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης σε νέους φορητούς υπολογιστές με την εισαγωγή της νέας σειράς "Copilot Plus PCs". Το νέο αυτό εμπορικό σήμα υποδηλώνει την παρουσία ειδικού hardware για την τεχνητή νοημοσύνη και την υποστήριξη AI λειτουργιών σε ολόκληρο το λειτουργικό σύστημα των Windows.

Ο διευθύνων σύμβουλος της MICROSOFT, Satya Nadella, ανακοίνωσε ότι όλοι οι μεγάλοι συνεργάτες της εταιρείας στον τομέα των φορητών υπολογιστών, όπως οι Dell, Lenovo, SAMSUNG, HP, Acer και Asus, θα προσφέρουν Copilot Plus PCs, με τη MICROSOFT να κάνει την αρχή με δύο δικά της μοντέλα στη σειρά Surface, και τις Lenovo, HP, Dell και Asus να ακολουθούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο οι φορητοί υπολογιστές με επεξεργαστές Intel και AMD όσο και εκείνοι με επεξεργαστές βασισμένους στην αρχιτεκτονική Arm, όπως οι Snapdragon X Elite και Plus της Qualcomm, θα προσφέρουν αυτές τις AI δυνατότητες.

Οι δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης στους υπολογιστές Copilot Plus ενεργοποιούνται από την ενσωματωμένη μονάδα νευρωνικής επεξεργασίας (NPU). Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των Windows 11 είναι το "Recall", το οποίο αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσει μια "φωτογραφική μνήμη" με δυνατότητα αναζήτησης για όλες τις δραστηριότητες και τις εμπειρίες του χρήστη στον υπολογιστή του. Αυτοί οι φορητοί υπολογιστές θα εκτελούν πάνω από 40 μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης εντός των Windows 11 για να υποστηρίξουν τις νέες λειτουργίες. Επιπλέον, ο ενσωματωμένος βοηθός AI της MICROSOFT, Copilot, θα αναβαθμιστεί για να υποστηρίζει το μοντέλο GPT-4o της OpenAI που ανακοινώθηκε πρόσφατα.

Σύμφωνα με τον Yusuf Mehdi, το στέλεχος της MICROSOFT που είναι υπεύθυνο για τα Windows, οι νέοι φορητοί υπολογιστές θα προσφέρουν 58% ταχύτερη απόδοση σε σύγκριση με ένα MacBook Air με επεξεργαστή M3 και θα παρέχουν διάρκεια μπαταρίας που θα καλύπτει ολόκληρη την ημέρα. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτό ισχύει για όλους τους φορητούς υπολογιστές Copilot Plus PC ή μόνο για εκείνους με επεξεργαστές Qualcomm βασισμένους στην αρχιτεκτονική Arm, κάτι που φαίνεται πιο πιθανό. Η MICROSOFT αναμένει να πουλήσει 50 εκατομμύρια φορητούς υπολογιστές με την ονομασία Copilot Plus PC μέσα στον επόμενο χρόνο.

Για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη απόδοση, τα Copilot Plus PC θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες ελάχιστες προδιαγραφές, όπως 16 GB μνήμης RAM, 256 GB αποθηκευτικού χώρου SSD και μια ενσωματωμένη μονάδα νευρωνικής επεξεργασίας (NPU). Τα μοντέλα με επεξεργαστές Arm, όπως τα τσιπ της Qualcomm, αναμένεται να προσφέρουν αυτονομία που θα υποστηρίζει έως και 15 ώρες περιήγησης στο διαδίκτυο.

Η MICROSOFT παρουσιάζει αυτές τις συσκευές ως την απαρχή μιας νέας εποχής για τους φορητούς υπολογιστές με Windows, με τη δυνατότητα να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με έναν υπολογιστή. Η μετάβαση σε τσιπ βασισμένα στην αρχιτεκτονική Arm και η ενσωμάτωση χαρακτηριστικών τεχνητής νοημοσύνης στο hardware που συνοδεύει τον επεξεργαστή αποτελούν δύο σημαντικά στοιχήματα τόσο σε επίπεδο hardware όσο και software, τα οποία δεν έχουν ακόμη δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες.