Νέα MacBook Pro από την APPLE, 14 και 16 ιντσών με M2 Pro και M2 Max SoC

1 έτος πριν
MacBook Pro

Όπως περιμέναμε, η APPLE παρουσίασε τα νέα τσιπ M2 Pro και M2 Max που θα φτάσουν πολύ σύντομα στους νέους υπολογιστές MacBook Pro 14 και 16 ιντσών αλλά και στο Mac Mini. Τα νέα μοντέλα θα είναι έως και 40% ταχύτερα και θα προσφέρουν καλύτερη αυτονομία σύμφωνα με την εταιρεία.

Το νέο M2 Pro SoC, προσφέρει επεξεργαστές με πυρήνες 10 ή 12 πυρήνων, συμπεριλαμβανομένων οκτώ πυρήνων υψηλής επίδοσης και τεσσάρων πυρήνων υψηλής απόδοσης, αυξάνοντας την ταχύτητα έως και 20% σε σχέση με τον επεξεργαστή 10 πυρήνων M1 Pro. Η GPU, εν τω μεταξύ, αυξάνεται από 16 σε 19 πυρήνες, υποσχόμενη ταχύτερη επεξεργασία για εφαρμογές δημιουργίας περιεχομένου όπως το Photoshop ή το Xcode.

Παράλληλα, η APPLE αποκαλεί το M2 Max “το πιο ισχυρό και αποδοτικό chip στον κόσμο για έναν επαγγελματικό φορητό υπολογιστή". Διαθέτει 67 δισεκατομμύρια τρανζίστορ (10 δισεκατομμύρια περισσότερα από το M1 Max) και 12 πυρήνες όπως το M2 Pro, αλλά ενισχύει τους πυρήνες της GPU από 34 σε 38 σε σύγκριση με το M1 Max. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι υποστηρίζει έως και 96 GB γρήγορης ενοποιημένης μνήμης. Με όλα αυτά, η APPLE αναφέρει ταχύτητες γραφικών έως και 30% υψηλότερες από το M1 Max τσιπ, για δουλειές όπως οπτικά εφέ, μηχανική μάθηση και άλλα.

Μαζί με τους επιπλέον πυρήνες και την αποδοτικότητα, τα νέα τσιπ διαθέτουν την επόμενης γενιάς Neural Engine 16 πυρήνων της APPLE, η οποία είναι έως και 40% ταχύτερη. Το M2 Pro προσφέρει μια νέα μηχανή πολυμέσων με λειτουργίες κωδικοποίησης και αποκωδικοποίησης βίντεο H.264, HEVC και ProRes με επιτάχυνση hardware και αναπαραγωγή πολλαπλών ροών βίντεο 4K και 8K ProRes, χρησιμοποιώντας ελάχιστη ενέργεια. Το M2 Max διπλασιάζει τις επιδόσεις στο video encoding και το ProRes, επιτρέποντας διπλάσιες ταχύτητες κωδικοποίησης και αναπαραγωγής σε σχέση με το M2 Pro.

Τα νέα μοντέλα MacBook Pro 14 και 16 ιντσών έχουν τον ίδιο σχεδιασμό με τους προκάτοχούς τους, αλλά προσφέρουν σημαντικά καλύτερες επιδόσεις, με τα 96GB ενοποιημένης μνήμης στο ανώτερο μοντέλο του M2 Max να είναι σίγουρα εντυπωσιακό. Ως εκ τούτου, το MacBook Pro με M2 Pro θα προσφέρει έως και 20% καλύτερη απόδοση CPU και 30% καλύτερη απόδοση γραφικών. Οι εκδόσεις M2 Max προσφέρουν παρόμοιες βελτιώσεις σε σχέση με τα MacBook Pro 2021 με επεξεργαστή M1 Max.

Ένα από τα κύρια οφέλη, ωστόσο, είναι η αυτονομία. Τα νέα MacBook Pro μπορούν πλέον να λειτουργούν έως και 22 ώρες συνεχόμενα, η μεγαλύτερη διάρκεια που έχει υπάρξει ποτέ σε Mac, όπως ισχυρίζεται η APPLE. Υποστηρίζει ακόμα το πρότυπο WiFi 6E, το οποίο παρέχει έως και διπλάσιες ταχύτητες σύνδεσης από την προηγούμενη γενιά. Ένα άλλο νέο χαρακτηριστικό είναι η ανανεωμένη HDMI θύρα που υποστηρίζει για πρώτη φορά 8K ανάλυση έως 60Hz και οθόνες 4K έως 240Hz. Όπως και πριν, διαθέτει τρεις θύρες Thunderbolt 4 για σύνδεση υψηλής ταχύτητας με περιφερειακά, υποδοχή για κάρτες SDXC και φόρτιση MagSafe 3.

Χρησιμοποιούν τις ίδιες οθόνες Liquid Retina XDR με τα μοντέλα του 2021 και όχι τις φημολογούμενες οθόνες αφής, οι οποίες δεν αναμένονται μέχρι το 2025. Συνολικά, τα νέα μοντέλα φαίνεται να είναι αυτό που περιμένουν οι δημιουργοί περιεχομένου και άλλοι power users από την κυκλοφορία της προηγούμενης γενιάς που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2021.

Τα νέα τσιπ αυτά θα εμφανιστούν και στο νέο Mac mini της APPLE, το οποίο έρχεται είτε με M2 είτε με M2 Pro SoC, δίνοντας στους υποψήφιους αγοραστές μια οικονομική επιλογή. Η APPLE υπόσχεται σημαντικά υψηλότερες ταχύτητες επεξεργασίας γραφικών και καλύτερο AI για τη δημιουργία περιεχομένου, το gaming, τη μουσική και πολλά άλλα.

Η έκδοση με M2 SoC διαθέτει έως και 24GB ενοποιημένης μνήμης και 100GB/s bandwidth, αυξάνοντας για παράδειγμα την ταχύτητα επεξεργασίας εικόνας στο Photoshop έως και 50%. Μπορεί επίσης "να αναπαράγει ταυτόχρονα έως και δύο video streaming 8K ProRes 422 στα 30 fps ή έως και 12 streaming video 4K ProRes 422 στα 30 fps" όπως αναφέρει η APPLE.

Η ταχύτερη έκδοση M2 Pro, εν τω μεταξύ, υποστηρίζει έως και 32GB ενοποιημένης μνήμης και προσφέρει bandwidth μνήμης 200GB/s. Αυτό προσφέρει έως και 2,5 φορές ταχύτερη απόδοση γραφικών στο Affinity Photo, 4,2 φορές ταχύτερο transcode ProRes στο Final Cut Pro και 2,8 φορές ταχύτερο gameplay στο Resident Evil Village όπως υποστηρίζει η εταιρεία.

Όπως και με την προηγούμενη γενιά, το ανανεωμένο Mac Mini, ενσωματώνει δύο θύρες Thunderbolt 4 με υποστήριξη έως και δύο οθονών ενώ μπορεί να υποστηρίξει μία μόνο οθόνη με ανάλυση 8K, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά σε Mac. Διαθέτει επίσης δύο θύρες USB-A, μια θύρα HDMI, μια θύρα gigabit ethernet με επιλογή 10GB και μια αναβαθμισμένη υποδοχή ακουστικών που υποστηρίζει ακουστικά υψηλής αντίστασης. Όπως και με το MacBook Pro, προσφέρουν επίσης συνδεσιμότητα WiFi 6E, μαζί με Bluetooth 5.3.