Νέες επιλογές προστασίας ιδιωτικού απορρήτου για την εφαρμογή WhatsApp

1 έτος πριν
Εφαρμογή WhatsApp

Έμφαση στον τομέα της ασφάλειας και της προστασίας του ιδιωτικού απορρήτου των χρηστών του WhatsApp δίνει με την πιο πρόσφατη έκδοση του τελευταίου η META. Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, οι αλλαγές που επίκεινται στο WhatsApp στοχεύουν στην εξασφάλιση μεγαλύτερης ελευθερίας κινήσεων για τους χρήστες, έτσι ώστε εκείνοι να θωρακίσουν με τον τρόπο που επιθυμούν τις προσωπικές τους συνομιλίες.

Συγκεκριμένα, το WhatsApp θα δώσει στους χρήστες του τη δυνατότητα να το χρησιμοποιούν χωρίς να φαίνεται ότι είναι online, μία λειτουργία που σύμφωνα με τη META ονομάζεται online presence control ή έλεγχος online παρουσίας. Όταν με το καλό δεις τη συγκεκριμένη λειτουργία στο WhatsApp σου (σε desktop και mobile περιβάλλον), θα είσαι σε θέση να ορίσεις ποιες επαφές σου θα μπορούν να δουν αν είσαι ή όχι online.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο, είναι η απαγόρευση λήψης screenshot κατά την προβολή των προσωρινών μηνυμάτων (ή μηνυμάτων «μια κι έξω», αυτά που εν πάση περιπτώσει διαγράφονται μετά την ανάγνωσή τους). Ουσιαστικά η λήψη screenshots αναιρούσε τη χρησιμότητα των μηνυμάτων αυτών, οπότε οσονούπω το WhatsApp θα τη μπλοκάρει (hint: θεωρητικά κάποιος θα μπορεί να τραβήξει μια φωτογραφία της οθόνης χρησιμοποιώντας μία άλλη συσκευή).

Το WhatsApp, τέλος, ετοιμάζεται να δώσει στους χρήστες του τη δυνατότητα να αποχωρήσουν από μία ομαδική συνομιλία χωρίς να ενημερωθούν για την ενέργειά τους όλα τα μέλη του γκρουπ. Επιτέλους θα γλιτώσεις από τις άβολες ερωτήσεις του στυλ «μα γιατί έφυγες, τι έγινε» μετά την αποχώρησή σου από κάποιο γκρουπ. Σε τελική ανάλυση, για να αποφάσισες να φύγεις, όλο και κάποιος λόγος θα υπήρχε!

Οι αλλαγές αυτές θα ξεκινήσουν να κάνουν την εμφάνισή τους μέσα στον επόμενο μήνα και όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, θα διατεθούν τμηματικά στους χρήστες. Η META μάλιστα δεσμεύτηκε να συνεχίσει στην ίδια λογική, λανσάροντας ακόμα περισσότερα χαρακτηριστικά για την προστασία του ιδιωτικού απορρήτου των χρηστών του WhatsApp.