NewsGuard: Το Facebook νικήθηκε από τα fake news του Covid

2 έτη πριν
Facebook logo

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο NewsGuard, οργανισμός που παρακολουθεί την online παραπληροφόρηση. Εδώ και έναν χρόνο, ο NewsGuard συνεργάζεται στενά με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, εντοπίζοντας και αναφέροντας sites και πλατφόρμες που ευθύνονται για την παραπληροφόρηση όσον αφορά στον Covid-19.

Στην τελευταία του έκθεση, ο NewsGuard ανέφερε πως τα 20 μέσα και σελίδες που παρακολουθούσε, κέρδισαν μέσα σε έναν χρόνο πάνω από 370.000 ακολούθους (followers) σε Facebook και Instagram. Όπως υπογράμμισε δε, αμφότερες οι πλατφόρμες έχουν αποτύχει να προστατέψουν τους χρήστες τους από την παραπληροφόρηση παρά τις επανειλημμένες συστάσεις που τους έχουν γίνει.

Από πλευράς της, η Meta, μητρική εταιρεία των Facebook και Instagram ανέφερε: «Κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουμε αφαιρέσει πάνω από 20 εκατ. κομμάτια αναξιόπιστου περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένου και αυτού που αναφέρεται στην εν λόγω έκθεση και παραβιάζει τους όρους της πλατφόρμας μας. Συνολικά έχουμε πλέον αποκλείσει πάνω από 3.000 λογαριασμούς, σελίδες και γκρουπ που έχουν παραβιάσει τους όρους χρήσης μας. Πιστοποιούμε τα μηνύματα με αληθείς πληροφορίες περί εμβολίων και συνεργαζόμαστε με ανεξάρτητους fact-checkers για τον χαρακτηρισμό πάνω από 190 εκατ. μηνυμάτων ως ψευδή».