O Elon Musk ανοίγει το 1ο Tesla Gigafactory στην Ευρώπη

2 έτη πριν
Tesla Gigafactory

Η Tesla κάνει… απόβαση στην Ευρώπη με τα εγκαίνια του πρώτου της Gigafactory στη «γηραιά ήπειρο». Το νέο της εργοστάσιο πήρε την ονομασία Gigafactory Berlin-Brandenburg αφού βρίσκεται κοντά στη γερμανική πρωτεύουσα. Τα νέα κυκλοφόρησαν, για όσους δε θυμούνται πριν από περίπου δύο χρόνια, με τον Elon Musk στο μεσοδιάστημα να ικανοποιεί όλες τις προϋποθέσεις που έθεσε η γερμανική κυβέρνηση. Η ανέγερση των εγκαταστάσεων ήταν ένα μεγάλο ρίσκο για τον Musk ο οποίος μεταξύ άλλων δεσμεύτηκε πως αν εν τέλει οι γερμανικές Αρχές δεν έδιναν τη συγκατάθεσή τους για τη λειτουργία του Gigafactory, θα το κατεδάφιζε (!) αφήνοντας την περιοχή ακριβώς όπως τη βρήκε.

Τα εγκαίνια του νέου εργοστασίου της Tesla έγιναν από τον ίδιο τον Elon Musk μαζί με τον Γερμανό Καγκελάριο Olaf Scholz, με τον τελευταίο να δηλώνει πως «η ηλεκτροκίνηση θα διαμορφώσει τις μετακινήσεις του μέλλοντος». Στους αξιωματούχους που συνόδευσαν τους δύο άνδρες κατά την τελετή ήταν και ο Αντικαγκελάριος Robert Habeck ο οποίος πρόσθεσε πως ήταν «μία ξεχωριστή μέρα για την περιοχή, μία ξεχωριστή μέρα για τη Γερμανία και μία ξεχωριστή μέρα για τον μετασχηματισμό στις μετακινήσεις της χώρας». Ο Musk ευχαρίστησε τη Γερμανία στα Γερμανικά μέσω Twitter.

Η κατασκευή του Gigafactory Berlin-Brandenburg στοίχισε περί τα $7 δισ. με το εργοστάσιο να έχει τη δυνατότητα παραγωγής 500.000 ηλεκτρικών οχημάτων σε ετήσια βάση. Μάλιστα τα πρώτα 30 αυτοκίνητα παραδόθηκαν ήδη στους κατόχους τους οι οποίοι είχαν προσκληθεί στην εκδήλωση. Τα πλάνα της Tesla εστιάζουν κυρίως στην παραγωγή του Model Y, ωστόσο όπως επισημαίνεται, η εταιρεία θα πρέπει να πάρει ειδική άδεια για την παραγωγή των μπαταριών τους.

Για να καταλάβεις το μέγεθος του επιτεύγματος του Musk, σε απόσταση αναπνοής από το νέο εργοστάσιο της εταιρείας του βρίσκεται το αεροδρόμιο του Βερολίνου, η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε το 2006 και ολοκληρώθηκε με εννέα χρόνια καθυστέρηση τον Οκτώβριο του 2020 (14 χρόνια έπειτα από την εκκίνηση των εργασιών και 29 χρόνια μετά την εκπόνηση των πρώτων σχεδίων). Ο Musk ξεμπέρδεψε με το Gigafactory του σε δύο χρόνια…