Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ταξιδεύει στο Las Vegas - Όλα όσα περιμένουμε να δούμε στη CES 2024

4 μήνες πριν
CES 2024 entrance

Σε έναν τεχνολογικό κόσμο που τα πάντα μεταβάλλονται δυναμικά, η CES αποτελεί εδώ και χρόνια έναν φάρο καινοτομίας που δείχνει τον δρόμο για το μέλλον. Έτσι και φέτος, ΓΕΡΜΑΝΟΣ και G Blog ετοιμάζουμε βαλίτσες για Λας Βέγκας για να καλύψουμε από κοντά τις σημαντικότερες ανακοινώσεις της κορυφαίας τεχνολογικής έκθεσης!

Μετρώντας αντίστροφα για τη CES 2024 (9-13 Ιανουαρίου στο Λας Βέγκας των Ηνωμένων Πολιτειών), γίνεται εύκολα αντιληπτό πως η φετινή έκθεση είναι πολλά περισσότερα από απλές παρουσιάσεις προϊόντων. Η CES έχει εξελιχθεί σε μία κομβικής σημασίας αρένα στην οποία αναμετρούνται τιτάνες της βιομηχανίας, ελπιδοφόρα startups και προσωπικότητες με ιδέες και οράματα, προσδιορίζοντας σε μεγάλο βαθμό το ψηφιακό μας μέλλον. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η CES δεν μένει στα προϊόντα αλλά διαμορφώνει τάσεις, από την τεχνητή νοημοσύνη, έως τη βιώσιμη τεχνολογία. Στην εποχή που χαρακτηρίζεται από «τεχνολογίες fast-food», η CES αποτελεί φάτνη καινοτόμων ιδεών, ενισχύοντας τη συνεργασία και προωθώντας την τεχνολογική εξέλιξη για ένα αυτοματοποιημένο και διασυνδεδεμένο μέλλον.

Τι προβλέπεται να τραβήξει όμως την προσοχή μας φέτος; Για να ρίξουμε μια ματιά…

Τηλεοράσεις για όλους

Η κατηγορία των τηλεοράσεων είναι μία από εκείνες που παραδοσιακά ξεχωρίζουν στη CES και η φετινή χρονιά δεν αποτελεί εξαίρεση. Η LG αναμένεται να φέρει μαζί της στο Λας Βέγκας τη νέα της γκάμα QNED (Quantum Dot και NanoCell) για το 2024 η οποία αποτελείται από τέσσερις σειρές. Η πιο premium απ’ όλες (QNED99T) θα διαθέτει τον νέο επεξεργαστή της LG, Alpha 9, ο οποίος θα είναι σε θέση να ενισχύει την ποιότητα της εικόνας και του ήχου χρησιμοποιώντας αλγορίθμους AI. Οι ενδιάμεσες σειρές (QNED85T, QNED90T) θα έρχονται με μία νέα έκδοση του Alpha 8 ενώ η οικονομική σειρά (QNED80T) θα βασίζεται στον Alpha 5 Gen 7. Τόσο τα καινούρια μοντέλα των τηλεοράσεων της LG, όσο και τα ήδη υπάρχοντα θα αναβαθμιστούν με το webOS 24 το οποίο θα προσφέρει μεταξύ άλλων προσωποποιημένες προτάσεις περιεχομένου και αναγνώριση φωνής.

Ανακοινώσεις ως προς τις τηλεοράσεις αναμένουμε κι από άλλες εταιρείες. Μεταξύ αυτών βρίσκεται η HISENSE η οποία θα παρουσιάσει τις νέες QD-Mini LED της, αλλά και η TCL που πέρυσι τον Μάιο στη Display Week του Λος Άντζελες τράβηξε τα βλέμματα επάνω της με την 8K foldable inkjet-printed OLED TV της. Σωρεία ανακοινώσεων περιμένουμε φυσικά και από τη SAMSUNG η οποία στη CES 2024 προβλέπεται να ντεμπουτάρει τις νέες της σειρές QLED, Neo QLED και QD-OLED για το 2024. Πολλοί, τέλος, περιμένουν να δουν τις Displace Flex και Displace Mini, δύο νέα μοντέλα που έρχονται να προστεθούν στην πρώτη πραγματικά ασύρματη τηλεόραση της ομώνυμης εταιρείας που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά πέρυσι τέτοια εποχή. Σε ό,τι αφορά τη DISPLACE μάλιστα, το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται μόνο στις τηλεοράσεις αυτές καθ’ αυτές αλλά και στον τρόπο που μπορούν να τοποθετηθούν επάνω σε τοίχο.

Αυτοκίνητα: Από τα αυτόνομα, στα ηλεκτρικά

Η παρουσία της αυτοκινητοβιομηχανίας σε εκθέσεις τεχνολογίας γίνεται ολοένα και πιο έντονη χρόνο με τον χρόνο. Για κάμποσες CES, οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές προσπαθούσαν να πιάσουν την TESLA στα αυτόνομα οχήματα, μία τεχνολογία εντυπωσιακή μεν, που όμως δεν φαίνεται να… τραβά ιδιαίτερα δε. Αντίθετα, οι μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου φαίνεται να αναγνωρίζουν πως το μέλλον βρίσκεται αλλού και συγκεκριμένα στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τα λεγόμενα SDV ή software-defined vehicles, τα οχήματα δηλαδή που βασίζονται σε λογισμικό και αισθητήρες προκειμένου να κάνουν όσο το δυνατόν απλούστερη τη ζωή των οδηγών και επιβατών τους.

Για τα ηλεκτρικά οχήματα δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Οι πωλήσεις τους παρουσιάζουν σταθερά αυξητικές τάσεις, έχοντας «σκαρφαλώσει» από τα 3 εκατ. του 2020 στα 10,25 εκατ. πέρυσι. Όσο για τα SDV, αποτελούν μία σπουδαία ευκαιρία για σταθερό τζίρο για τους κατασκευαστές, χάρη στις συνδρομές που μπορούν να αγοράσουν οι κάτοχοί τους, προκειμένου να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τις λειτουργίες τους. Το μοντέλο vehicle-as-a-platform κερδίζει διαρκώς έδαφος και με brands όπως η MERCEDES, η FORD, η RENAULT, η GOOGLE, η QUALCOMM και η VALEO να βρίσκονται σε φουλ… R&D mode, οι εξελίξεις αναμένονται καταιγιστικές.

Smart home: Το trend καλά κρατεί

Δεν θα μπορούσε να υπάρξει φυσικά CES χωρίς έμφαση στο smart home. Η διαφορά βέβαια σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, είναι πως ο πήχης έχει ανέβει σημαντικά, αφού πρακτικά δεν έχει μείνει κατηγορία που να μην έχει αγγίξει το ραβδί της τεχνολογίας. Η λογική λέει πως φέτος οι εταιρείες θα βάλουν τα δυνατά τους προκειμένου να ενισχύσουν την AI με την οποία πλαισιώνονται όλες οι έξυπνες συσκευές σπιτιού, προικίζοντάς τις με πρόσθετες δυνατότητες για ακόμα πιο αυτόνομη λειτουργία. Ένα παράδειγμα αυτού είναι το νέο έξυπνο ψυγείο της SAMSUNG το οποίο χάρη στην ενσωματωμένη του AI θα είναι σε θέση να αναγνωρίζει τις διατροφικές ανάγκες και συνήθειες των μελών μίας οικογένειας, δημιουργώντας και προτείνοντας συνταγές βάσει εκείνων. Bonus fact, η δυνατότητα που θα έχει κάποιος να προβάλλει την οθόνη του Galaxy smartphone του σε εκείνη αφής του ψυγείου…

AI: Το hit της CES

Αυτό περί AI πάντως κράτα το, αφού η τεχνητή νοημοσύνη θα «φορεθεί» όσο τίποτε άλλο φέτος. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως θα αποτελέσει τον «κράχτη» σε κάθε κατηγορία, με τον αναλυτή της MOOR INSIGHTS & STRATEGY, Anshel Sag, να το θέτει άψογα: «Αν κάποιος θεωρεί πως (σ.σ. η παρουσία της AI) πέρυσι ήταν κύμα, φέτος θα είναι τσουνάμι». Μπορείς να περιμένεις πως η AI θα βρει τον δρόμο της στα πάντα: αυτοκίνητα, ακουστικά, υπολογιστές, τηλεοράσεις, σκούπες, wearables, οθόνες, soundbars, ψυγεία -με δύο λέξεις, τα πάντα.

Δε θα αποτελέσει έκπληξη μάλιστα, αν αυτή η καθολική παρουσία της AI, αποτελέσει και την αρχή του τέλους για εκείνη από πλευράς marketing, τουλάχιστον στην τρέχουσα μορφή της (αν την προσφέρουν όλοι, τότε δύσκολα θα μπορεί να κάνει τη διαφορά). Υπάρχει περίπτωση κάποιος από τους μεγάλους (MICROSOFT, GOOGLE, INTEL) να ανακοινώσει κάτι; Ποιος ξέρει…

Ενέργεια

Καθώς η κλιματική αλλαγή και το ενεργειακό κόστος παραμένουν κορυφαίες προτεραιότητες παγκοσμίως, η CES 2024 είναι πιθανό να παρουσιάσει πολλές καινοτομίες στα καταναλωτικά ενεργειακά προϊόντα. Με τα σπίτια να αντιπροσωπεύουν πάνω από το ένα πέμπτο της ενεργειακής κατανάλωσης των ΗΠΑ, η έξυπνη ενεργειακή τεχνολογία για τα σπίτια στοχεύει στην παροχή μεγαλύτερης αποδοτικότητας, ανθεκτικότητας και εξοικονόμησης κόστους, κάτι που το έχουμε δει φυσικά να παίζει σημαντικό ρόλο και στις smart home λύσεις.

Εταιρείες όπως η SunPower, η Sunlux και η Certain Solar θα παρουσιάσουν φωτοβολταϊκά πάνελ υψηλής απόδοσης με επιλογές αποθήκευσης μπαταριών για εφεδρική ενέργεια. Με τα έντονα καιρικά φαινόμενα να διαταράσσουν τα δίκτυα, είναι πιθανό να δοθεί έμφαση στην ηλιακή ανθεκτικότητα κατά τη διάρκεια καταιγίδων ή διακοπών ρεύματος.

Οι προσωπικοί σταθμοί ενέργειας θα έχουν επίσης εξέχουσα θέση. Εταιρείες όπως η EcoFlow, η Bluetti και η Anker αναμένεται να παρουσιάσουν φορητές, αρθρωτές μπαταρίες που θα κυμαίνονται από το μέγεθος της τσέπης μέχρι το μέγεθος του τρέιλερ. 

Για όλα τα νέα της CES 2024

Η CES 2024 αρχίζει οσονούπω και προβλέπεται πιο εντυπωσιακή από ποτέ. Stay tuned στο G Blog και στα social media του ΓΕΡΜΑΝΟΥ για όλες τις σημαντικές εξελίξεις από τη CES 2024 μαζί με πλούσιο φωτογραφικό υλικό!