Ο Λευκός Οίκος στοχεύει σε φορολογικό παράθυρο που ευνοεί τους κινεζικούς κολοσσούς λιανικής

3 εβδομάδες πριν
parcel delivery

Ο Λευκός Οίκος προτείνει νέους κανόνες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν σημαντικά τη λειτουργία των διαδικτυακών λιανοπωλητών SHEIN και TEMU στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι προτεινόμενες αλλαγές στοχεύουν στο κλείσιμο ενός φορολογικού παραθύρου που έχει επιτρέψει σε αυτές τις εταιρείες να αποφεύγουν εκατομμύρια δολάρια σε εισαγωγικούς δασμούς.

Οι δύο εταιρείες έχουν γνωρίσει ραγδαία ανάπτυξη στην αμερικανική αγορά, προσφέροντας εξαιρετικά φθηνά ρούχα και είδη σπιτιού που αποστέλλονται απευθείας από την Κίνα στους Αμερικανούς καταναλωτές. Η στρατηγική τους βασίζεται στην αποστολή μεμονωμένων παραγγελιών αντί για μαζικές αποστολές σε αμερικανικές αποθήκες, εκμεταλλευόμενες έτσι μια νομική εξαίρεση που απαλλάσσει από εισαγωγικούς δασμούς τα πακέτα αξίας κάτω των 800 δολαρίων.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, ο όγκος των αποστολών που επωφελούνται από αυτό το παράθυρο - γνωστό ως "de minimis" - έχει αυξηθεί δραματικά. Πέρυσι, περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο πακέτα εισήχθησαν στις ΗΠΑ με αυτόν τον τρόπο, σε σύγκριση με μόλις 140 εκατομμύρια πριν από μια δεκαετία.

Η κυβέρνηση Biden υποστηρίζει ότι αυτή η πρακτική υπονομεύει τους Αμερικανούς εργαζόμενους, τους λιανοπωλητές και τους κατασκευαστές, ενώ παράλληλα δυσχεραίνει τον έλεγχο της νομιμότητας και της ασφάλειας των εισαγόμενων προϊόντων. Επιπλέον, 126 Δημοκρατικοί νομοθέτες έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι αυτό το παράθυρο διευκολύνει την εισαγωγή ναρκωτικών ουσιών, όπως η φαιντανύλη, και εξοπλισμού επεξεργασίας ναρκωτικών.

Οι προτεινόμενοι κανόνες στοχεύουν στην κατάργηση της εξαίρεσης για προϊόντα που υπόκεινται σε συγκεκριμένους δασμούς ή εμπορικές κυρώσεις. Επιπλέον, προβλέπεται η απαίτηση για περισσότερα έγγραφα και δεδομένα για κάθε πακέτο που διεκδικεί την εξαίρεση, συμπεριλαμβανομένων πιστοποιητικών συμμόρφωσης από την Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων.

Τόσο η SHEIN όσο και η TEMU έχουν αντιδράσει στις προτεινόμενες αλλαγές, υποστηρίζοντας ότι η επιτυχία τους δεν εξαρτάται από αυτό το φορολογικό παράθυρο. Εκπρόσωπος της TEMU δήλωσε ότι η αποστολή της εταιρείας είναι να προσφέρει στους καταναλωτές μεγαλύτερη επιλογή ποιοτικών προϊόντων σε προσιτές τιμές, επιτυγχάνοντας αυτό μέσω ενός αποτελεσματικού επιχειρηματικού μοντέλου που εξαλείφει τους περιττούς μεσάζοντες.

Ωστόσο, οι πρακτικές αυτών των εταιρειών έχουν εγείρει ανησυχίες πέρα από τα φορολογικά ζητήματα. Η TEMU, με έδρα στην Κίνα, έχει αντιμετωπίσει κατηγορίες για χρήση καταναγκαστικής εργασίας. Η SHEIN, με έδρα τη Σιγκαπούρη, έχει δηλώσει ότι ορισμένοι από τους προμηθευτές της βρίσκονται στη Βραζιλία και την Τουρκία, αν και η πλειοψηφία παραμένει στην Κίνα.