O Microsoft Edge είναι ο δεύτερος δημοφιλέστερος browser στα desktop

1 έτος πριν
Microsoft edge

Μπορεί ο Internet Explorer να κατέληξε… ανέκδοτο τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο διάδοχός του ωστόσο τα καταφέρνει περίφημα. Ο Edge λοιπόν, σύμφωνα με τη StatCounter, ξεπέρασε για πρώτη φορά τον Safari της Apple καταλαμβάνοντας πλέον τη δεύτερη θέση στα desktop. Συγκεκριμένα, ο browser της Microsoft χρησιμοποιείται πλέον σε ποσοστό 10,71% στα desktop παγκοσμίως, όταν ο Safari βρίσκεται στο 9,61%. Εννοείται ότι στην κορυφή εξακολουθεί να παραμένει ο Chrome με 66,64% ενώ την πρώτη τετράδα κλείνει ο Firefox με 7,86%.

Ο Edge είναι ο προεπιλεγμένος browser των Windows 10 και Windows 11, κάτι που αδιαμφισβήτητα έχει συμβάλει στην επιτυχία του. Ο δε Safari έχει σταθερά καθοδική πορεία τον τελευταίο χρόνο ενώ κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τον Firefox, παρά τις διαρκείς ενημερώσεις του (προσφάτως βγήκε η 100η του έκδοση). Ο Chrome, τέλος, έχει ενισχύσει τη θέση του αλλά έτσι κι αλλιώς η διαφορά που έχει «χτίσει» από τους διώκτες του είναι χαοτική. Θυμίζουμε πως ο Edge κυκλοφόρησε αρχικά το 2015 για να επανασχεδιαστεί και να λανσαριστεί εκ νέου μια τετραετία αργότερα.

Στις mobile πλατφόρμες πάντως τα πράγματα διαφέρουν παρασάγγας. Τα στοιχεία της StatCounter δίνουν τον Chrome και πάλι στην πρώτη θέση με ποσοστό 62,87%, μόνο που πίσω του βρίσκεται ο Safari ο οποίος χάρη στην επιβλητική του παρουσία σε iPhone και iPad συγκεντρώνει ένα διόλου ευκαταφρόνητο 25,35%. Στην τρίτη θέση τέλος και αρκετά πιο κάτω συναντάμε τον Samsung Internet με μόλις 4,9%.

Αθροιστικά, σε desktop και mobile, ο Chrome προηγείται με 64,36%, ο Safari ακολουθεί όντας δεύτερος με 19,13% ενώ την τριάδα κλείνει ο Edge με 4,07%. Τη λίστα συμπληρώνουν οι Firefox (3,41%), Samsung Internet (2,84%) και Opera (2,07%) ενώ οι λοιπές σχετικά καινούριες εναλλακτικές προτάσεις (βλ. DuckDuckGo, Vivaldi, Brave κ.α.) που έχουν τα φόντα να κάνουν τη διαφορά -εν καιρώ- βρίσκονται ακόμα πιο χαμηλά.