Οι ανακοινώσεις που ξεχώρισαν από το GOOGLE I/O 2024

3 μήνες πριν
GOOGLE I/O 2024 logo

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η GOOGLE, διοργάνωσε στα κεντρικά γραφεία της στο Mountain View, το GOOGLE I/O, ένα συνέδριο για προγραμματιστές που βλέπουν για πρώτη φορά μελλοντικά προϊόντα και υπηρεσίες της εταιρείας. Φυσικά και η τεχνητή νοημοσύνη ήταν στο επίκεντρο των ανακοινώσεων, με διαφορετικές χρήσεις οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις εντυπωσιάζουν με τις δυνατότητές τους.

Ας τις δούμε αναλυτικά.

Χωρίς αμφιβολία, μία από τις ανακοινώσεις που ξεχώρισαν είναι ο πρωτοποριακός ψηφιακός βοηθός τεχνητής νοημοσύνης με την ονομασία Project Astra. Αυτός αξιοποιεί τη δύναμη του βίντεο που καταγράφεται από ένα smartphone και την αναγνώριση φωνής για να παρέχει εξατομικευμένες απαντήσεις σε ερωτήματα του χρήστη. Στο demo που είδαμε κατά την παρουσίαση, το Project Astra βοήθησε έναν χρήστη να επιλύσει ένα πρόβλημα κωδικοποίησης χρησιμοποιώντας την κάμερα για να δει το πρόβλημα γραμμένο στον πίνακα, ενώ ταυτόχρονα εντόπιζε τα γυαλιά που είχε χάσει.

Το Gemini, το γλωσσικό μοντέλο (LLM) της εταιρείας, ενσωματώνεται σε ένα ευρύτερο φάσμα δημοφιλών υπηρεσιών της GOOGLE, όπως το Gmail και το Keep, όπου μπορεί να συμπυκνώνει τα μηνύματα email μέσα σε μακροσκελή θέματα. Επιπλέον, μια λειτουργία έξυπνης απάντησης που τροφοδοτείται από το Gemini θα παράγει πιο εξατομικευμένες απαντήσεις αναλύοντας τις συνομιλίες που έχουν γίνει μέσω email.

Αν και η GOOGLE δεν παρουσίασε ή δεν συζήτησε χαρακτηριστικά ειδικά για το Android 15, η εταιρεία τόνισε την αυξανόμενη παρουσία των δυνατοτήτων AI στο οικοσύστημα της mobile πλατφόρμας της. Κάτι τέτοιο περιλαμβάνει την εκτεταμένη ανάπτυξη του Circle to Search και την εισαγωγή του TalkBack, ενός εργαλείου προσβασιμότητας που χρησιμοποιεί AI για τη λεκτική περιγραφή εικόνων για άτομα με μερική η ολική απώλεια όρασης.

Το GOOGLE search, η κλασσική αναζήτηση της εταιρείας, υφίσταται σημαντική βελτίωση με την ενσωμάτωση χαρακτηριστικών Gemini, που επιτρέπουν ταχύτερες απαντήσεις μέσω του AI Overview, τη δημιουργία ταξιδιωτικών δρομολογίων και τη χρήση βίντεο για την αντιμετώπιση ερωτημάτων χρηστών.

Το GOOGLE Veo, ένα εργαλείο δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης (generative AI), διαθέτει την ικανότητα να παράγει ρεαλιστικά, υψηλής ποιότητας βίντεο 1080p με βάση την εισαγωγή κειμένου του χρήστη, αποτελώντας στην ουσία την απάντηση της εταιρείας στο. Sora της OpenAI. Επιπλέον το Imagen 3 μπορεί να παράγει εικόνες από περιγραφές κειμένου.

Η δεύτερη beta έκδοση του Android 15 κυκλοφόρησε τις ημέρες του συνεδρίου, αναδεικνύοντας αρκετές λειτουργίες που θα είναι διαθέσιμες στα smartphones αργότερα φέτος. Οι αξιοσημείωτες προσθήκες περιλαμβάνουν το Private Space, μια ειδική περιοχή για την ασφαλή αποθήκευση ευαίσθητων εφαρμογών, το Theft Detection Lock, το οποίο χρησιμοποιεί AI για να εντοπίσει πιθανή κλοπή τηλεφώνου, τη δυνατότητα προσθήκης πάσων στο GOOGLE Wallet χρησιμοποιώντας μια φωτογραφία και την ενσωμάτωση περιεχομένου AR στους Χάρτες GOOGLE.

Το Wear OS 5, η πιο πρόσφατη έκδοση για τη wearable πλατφόρμα της GOOGLE, δίνει μεγάλη έμφαση στη βελτίωση της αποδοτικότητας. Σύμφωνα με την GOOGLE, η ενημερωμένη έκδοση θα επεκτείνει την αυτονομία του Galaxy Watch κατά 20% σε σύγκριση με το Wear OS 4 όταν χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια ενός μαραθωνίου. Οι χρήστες θα έχουν επίσης πρόσβαση σε νέες μετρήσεις, όπως ο χρόνος επαφής με το έδαφος, το μήκος βηματισμού, η κατακόρυφη ταλάντωση και η κατακόρυφη αναλογία.