Οι εταιρείες τεχνολογίας ψηφίζουν «work from home» στο Σαν Φρανσίσκο

1 έτος πριν
Work from Home

Η περίοδος των τελευταίων δύο ετών έκρυβε αρκετές προκλήσεις για όλους μας, ωστόσο έφερε νέα ήθη και έθιμα στον εργασιακό τομέα, αποδεικνύοντας στις εταιρείες (με τον δύσκολο τρόπο, η αλήθεια είναι) πως η απομακρυσμένη εργασία αποτελεί ρεαλιστικό σενάριο. Η «κανονικότητα» στη ζωή στις μεγαλουπόλεις του κόσμου έχει επιστρέψει πια σε κάποιον βαθμό, ωστόσο με το «work from home» να έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας, ολοένα και περισσότερος κόσμος απορρίπτει πλέον ρόλους και προτάσεις που απαιτούν φυσική παρουσία στο γραφείο.

Στο Σαν Φρανσίσκο, μία από τις πόλεις που… δείχνουν τον δρόμο στις υπόλοιπες, εντός και εκτός ΗΠΑ, η διαθεσιμότητα επαγγελματικών χώρων αυξήθηκε στο 24,2% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους από 23,8% που ήταν στο αμέσως προηγούμενο. Τι σημαίνει αυτό; Με δυο λόγια, το ένα στα τέσσερα γραφεία είναι άδειο. Η κατάσταση αυτή επηρεάζει σημαντικά τις εταιρείες τεχνολογίας (βλ. SALESFORCE, GOOGLE, COINBASE κ.α.), οι οποίες ακυρώνουν τα συμβόλαια μακράς διαρκείας που είχαν για χώρους, με τους υπαλλήλους τους να φεύγουν από την πόλη για πιο φθηνές περιοχές.

Σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή της πόλης, το 1/3 του εργατικού δυναμικού του Σαν Φρανσίσκο δουλεύει πλέον απομακρυσμένα, κάτι που πέρυσι μεταφράστηκε σε απώλεια ύψους $400 εκατ. από φορολογικές εισφορές. Το 2019 περίπου 400.000 άνθρωποι χρησιμοποιούσαν μέσα μαζικής μεταφοράς στην περιοχή του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο. Ο αριθμός αυτός πέρυσι ανήλθε σε μόλις 80.000 και φέτος έχει φτάσει οριακά λίγο πάνω από τις 130.000. Με τα στελέχη BA.4 και BA.5 της COVID-19 να εξαπλώνονται ταχύτατα (στις ΗΠΑ καταγράφονται 126.000 περιπτώσεις ημερησίως), δύσκολα προβλέπεται περαιτέρω αύξηση για φέτος.

 Η κατάσταση αυτή πάντως δεν αποτελεί μονοπώλιο του Σαν Φρανσίσκο στις ΗΠΑ. Στο Σικάγο παραμένει ελεύθερο το 21,2% των επαγγελματικών χώρων, στην Ατλάντα το 22,8% ενώ στο Μανχάταν είχαμε νέο αρνητικό ρεκόρ με 15,2%, όλα αυτά στο δεύτερο τρίμηνο του 2022. Η κατάσταση στην Ευρώπη πάντως για την ώρα δείχνει ελαφρώς καλύτερη, με το Λονδίνο να έχει ακόμα ελεύθερο το 8,9% των επαγγελματικών του χώρων και το Παρίσι το 8,5%.