ΗΠΑ - Η Νομοθεσία για να χτυπήσουν τους scalpers

2 έτη πριν
Scalpers

Το κακό με τους scalpers έχει παραγίνει. Έναν χρόνο μετά το λανσάρισμά τους και οι κονσόλες νέας γενιάς (βλ. PS5 και Xbox Series X|S) ακόμα… αγνοούνται από τα ράφια των καταστημάτων. Στις κάρτες γραφικών η κατάσταση έχει φτάσει στο μη παρέκει με τις τιμές να έχουν εκτοξευτεί και -ακόμα κι έτσι- τη διαθεσιμότητα να σπανίζει. Με τα Χριστούγεννα να πλησιάζουν και τους πολίτες να απογοητεύονται ξανά, η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να αναλάβει δράση μέσω νομοσχεδίου.

Το περί ου ο λόγος νομοσχέδιο φέρει τις υπογραφές και τη στήριξη τεσσάρων γερουσιαστών (Paul Tonko, Richard Blumenthal, Charles E. Schumer, Ben Ray Lujan) των Δημοκρατικών και έχει στόχο «να δημιουργήσει ένα πεδίο ίσων ευκαιριών ώστε όλοι να έχουν τις ίδιες πιθανότητες όσον αφορά στην online αγορά προϊόντων σε λογικές τιμές». Βάζει στο μάτι δε όσους χρησιμοποιούν bots για μαζική αγορά προϊόντων τα οποία αργότερα θα διαθέσουν σε σημαντικά «φουσκωμένες» τιμές όπως κονσόλες και κάρτες γραφικών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ προσπαθούν να πλήξουν τους scalpers με αυτόν τον τρόπο πάντως. Κάτι παρόμοιο είχε γίνει το 2016 με το περίφημο Better Online Ticket Sales Act ή BOTS Act όταν και είχε απαγορευτεί η χρήση bots για αγορά εισιτηρίων -καθιστώντας την πώληση εκείνων που είχαν αποκτηθεί με αυτόν τον τρόπο, παράνομη. Το νέο νομοσχέδιο το οποίο είχε μπλεχτεί στη γραφειοκρατία του Κογκρέσου από το 2019 θα χρησιμοποιεί μάλιστα τους ίδιους μηχανισμούς για τον αποκλεισμό των bots.

Θυμίζουμε πως η Microsoft αποφάσισε να δώσει προτεραιότητα στους υπάρχοντες πελάτες της (στους οποίους έστειλε και ενημερωτικό email) όσον αφορά ένα περιορισμένο στοκ από πακέτα Xbox Series X που έχει στη διάθεσή της και πουλά μέσα από το site της.