Οι κυριότερες ανακοινώσεις από τo WWDC 2022

1 έτος πριν
WWDC 2022

Το καθιερωμένο συνέδριο προγραμματιστών της Apple, το WWDC διοργανώνεται αυτές τις ημέρες, με την εταιρεία να μοιράζεται τα επόμενα σχέδια όχι μόνο σε επίπεδο software αλλά και hardware. Η κεντρική παρουσίαση της εταιρείας είχε αρκετές ειδήσεις τις οποίες σου παραθέτουμε στη συνέχεια.

iOS 16

Η mobile πλατφόρμα της Apple και του iPhone έρχεται παραδοσιακά το Φθινόπωρο, με την εταιρεία να έχει προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές, ειδικά σε σημεία που ίσως δεν τις περίμενες. Τις πιο σημαντικές τις βλέπουμε χωρίς αμφιβολία στην οθόνη κλειδώματος η οποία πλέον αποκτά…ζωή. Συγκεκριμένα θα μπορείς να αλλάξεις τη γραμματοσειρά, τα χρώματα και να προσθέσεις πολλαπλές οθόνες στις οποίες θα μπορεί να εναλλάσσεσαι πολύ εύκολα ανάλογα με τις προτιμήσεις σου. Ακόμα θα μπορείς να προσθέτεις widgets προκειμένου να εμφανίζεις ζωντανό περιεχόμενο από εφαρμογές και υπηρεσίες που προτιμάς όπως τον καιρό, την αξία των μετοχών, την ώρα σε κάποια άλλη χώρα και τα επόμενα ραντεβού σου.

iPadOS 16

Λιγότερες αλλά εξίσου εντυπωσιακές είναι οι αλλαγές που βλέπουμε στην πλατφόρμα του κορυφαίου tablet της εταιρείας, το iPad. Το νέο iPadOS δίνει έμφαση στην παραγωγικότητα και στη χρήση του iPad ως laptop, με νέες λειτουργίες που απευθύνονται αποκλειστικά όμως για τα μοντέλα που ενσωματώνουν το M1 chipset. Αν έχεις τέτοιο iPad, θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη λειτουργία Stage Manager η οποία κάνει το multitasking πολύ καλύτερο, αφού οι ανοιχτές εφαρμογές εμφανίζονται ως thumbnail στο αριστερό μέρος της οθόνης, με το άνοιγμα αυτών που μας ενδιαφέρουν να γίνεται πανεύκολα. Μάλιστα είναι δυνατή η ρύθμιση ενός παραθύρου μιας εφαρμογής το οποίο μπορεί πλέον να μην καταλαμβάνει ολόκληρη την οθόνη, με τα παράθυρα μάλιστα να μπορούν να υπερακαλύπτουν το ένα το άλλο, όπως γίνεται για παράδειγμα στο macOS και τα Windows.

Στο iPadOS 16 είναι δυνατή ακόμα η κοινή επεξεργασία αρχείων με εφαρμογές της ίδιας της Apple όπως τα Keynote, Numbers, Pages, Notes και Reminders, ενώ όσοι συμμετέχουν στην επεξεργασία θα ενημερώνονται στο Messages για τυχόν αλλαγές. Ξεχωρίσαμε ακόμα την παρουσία εφαρμογής καιρού αλλά και την υποστήριξη εξωτερικής οθόνης με ανάλυση έως 6K, ένα χαρακτηριστικό που φέρνει ακόμα πιο κοντά το iPad στους φορητούς υπολογιστές.

Το iPadOS 16 θα κυκλοφορήσει το Φθινόπωρο ως αναβάθμιση για το απλό iPad και iPad mini (5ης γενιάς ή νεότερα), iPad Air (3η γενιά ή νεότερο) και για όλα τα μοντέλα iPad Pro.

watchOS 9

Τα έξυπνα ρολόγια της Apple στηρίζονται στο watchOS, με την 9η έκδοση της πλατφόρμας να αναμένεται κι’αυτή το Φθινόπωρο, πιθανόν το Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις στη WWDC 2022, το νέο watchOS θα προσθέσει σε όλα τα συμβατά smartwatch νέες μετρήσεις τρεξίματος στις οποίες συγκαταλέγονται η φόρμα, το μήκος του διασκελισμού, το διάστημα επαφής με το έδαφος και οι ζώνες καρδιακών παλμών. Μετά από μια προπόνηση, θα μπορείς να ενημερώνεσαι μέσω ειδοποιήσεων για τον καρδιακό σου ρυθμό, αλλά και με άλλες χρήσιμες πληροφορίες.

Για πρώτη φορά ακόμα θα είναι δυνατή η μέτρηση SWOLF η οποία αφορά όσους ασχολούνται με την κολύμβηση χρησιμοποιώντας βοηθητική σανίδα, με εμφάνιση βαθμολογίας που προκύπτει από το άθροισμα του χρόνου που απαιτείται για την κάλυψη του μήκους μίας πισίνας και του αριθμού των κινήσεων που απαιτούνται γι’ αυτό.

Ακόμα θα πρέπει να περιμένουμε νέα watchfaces αλλά και τη δυνατότητα να “καρφιτσώσουμε” ενεργές εφαρμογές προκειμένου να έχουμε άμεση πρόσβαση σ’ αυτές. To watchOS 9 θα είναι συμβατό με όλα τα Apple Watch Series 4 ή νεότερα μοντέλα.

macOS 13 Ventura

Τα βαφτίσια του λειτουργικού συστήματος των υπολογιστών mac έγιναν παραδοσιακά στη WWDC, μαζί με τα αποκαλυπτήρια των νέων λειτουργιών του. Με το macOS 13 Ventura η Apple συνεχίζει να θέλει να φέρει πιο κοντά τις συσκευές της, δίνοντας για μια ακόμη φορά έμφαση στη μεταξύ τους διασυνδεσιμότητα. Ένα παράδειγμα είναι το Continuity Camera, μια λειτουργία που επιτρέπει στο iPhone σου να χρησιμοποιηθεί ως webcam για το Mac σου, με πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Η όλη διασύνδεση γίνεται αυτόματα και ασύρματα ενώ μας άρεσε και το Desk View όπου κατά τη βιντεοκλήση με τον τρόπο αυτό, ο χρήστης μπορεί να δείξει στο συνομιλητή του κάποιες σημειώσεις που έχει πάνω στο γραφείο και μπροστά του

Όπως με το iPad έτσι και εδώ, το macOS 13 θα αποκτήσει το Stage Manager, ένα διαφορετικό τρόπο εμφάνισης των ανοιχτών εφαρμογών, κάνοντας -θεωρητικά- πιο εύκολο το multitasking. Μας άρεσε ακόμα το FaceTime Handoff όπου μια βιντεοκλήση μπορεί να περάσει με το πάτημα ενός κουμπιού από το iPhone στο mac μας όπως και το αντίστροφο.  Αν χρησιμοποιείς το Mail τότε θα χαρείς με την πολύ καλύτερη λειτουργία αναζήτησης που πλέον διαθέτει, με την Apple να προσθέτει και δυνατότητα αναίρεσης αποστολής ενός email σε περίπτωση λάθους. Και εδώ βλέπουμε τη δυνατότητα επεξεργασίας μηνυμάτων Messages αλλά και το Shared Photo Library ενώ ξεχωρίσαμε τον πλήρη ανασχεδιασμό των System Settings, ένας ανασχεδιασμός που φέρνει αρκετές ομοιότητες με την αντίστοιχη ενότητα του iPadOS.

Τέλος το Spotlight γίνεται καλύτερο, μπορώντας να ψάξει πλέον και στη βιβλιοθήκη των εφαρμογών σου, όχι μόνο με ονομασία αλλά και με τοποθεσία, αντικείμενα ή κείμενο που περιέχεται σε κάποια φωτογραφία.

MacBook Air 2022 / MacBook Pro 13 2022

Μετά από αρκετά χρόνια, η Apple δεν είχε μόνο ανακοινώσεις για το μέλλον των πλατφορμών της αλλά και νέες ανακοινώσεις hardware. Κοινή συνισταμένη των MacBook Air και MacBook Pro 13 είναι το M2, η δεύτερη γενιά των επεξεργαστών της εταιρείας, η οποία υπόσχεται και πάλι κορυφαίες επιδόσεις σε συνδυασμό με πολύ καλή αυτονομία. Σε ότι αφορά τις επιδόσεις, η Apple προχώρησε σε εντυπωσιακές ανακοινώσεις αναφέροντας ότι αυτές υπολογίζονται σε 18% μεγαλύτερες από τη γενιά του M1, με την αυτονομία να παραμένει πάντα σε υψηλά επίπεδα.

Ο πρώτος υπολογιστής που βλέπουμε το νέο chipset είναι το MacBook Air, με την Apple να προχωρά σε πλήρη ανανέωση της εμφάνισής του. Αυτή είναι παρόμοια με το ανασχεδιασμένο MacBook Pro 14” που είδαμε πέρσι, με τις διαστάσεις του υπολογιστή να παραμένουν μικρές και άκρως φορητές. Κομμάτι της νέας εμφάνισης είναι και η οπή που βρίσκεται στο μέσο και άνω μέρος της οθόνης των 13,6 ιντσών, πίσω από την οποία κρύβεται webcam με FullHD ανάλυση. Επιπλέον από τη στιγμή που στο εσωτερικό δεν υπάρχει ανεμιστηράκι, θα πρέπει να περιμένουμε εντελώς αθόρυβη λειτουργία κάτι εξαιρετικά σημαντικό. Επίσης η Apple για πρώτη φορά θα διαθέσει το MacBook Air σε 4 χρώματα.

Τέλος το MacBook Pro 13 (2022) απευθύνεται σε επαγγελματίες, έχοντας περισσότερες θύρες (μεταξύ των οποίων SD Card reader και HDMI αλλά και με διαθέσιμες εκδόσεις που περιλαμβάνουν οκταπύρηνο επεξεργαστή, έως 24GB μνήμη και 10πύρηνη GPU.