Οι μεγάλες αλλαγές που φέρνει το iOS 15.4

2 έτη πριν
iOS 15.4

Η ενημέρωση στην έκδοση 15.4 του iOS αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον. Βλέπεις, κάτι οι ελάχιστες αλλαγές και προσθήκες της 15.3 που πέρασε σχεδόν απαρατήρητη και κάτι τα όσα έχει εξαγγείλει η Apple για την επόμενη έχουν… ανοίξει την όρεξη των κατόχων iPhone και φίλων της εταιρείας που περιμένουν να δουν ιδίοις όμμασι τα όσα τους ετοιμάζει εκείνη. Η beta άλλωστε έχει ήδη διατεθεί στους developers και τα πρώτα σχόλια είναι εξαιρετικά θετικά.

Η ουσιαστικότερη αλλαγή είναι η υποστήριξη μάσκας στο Face ID. Χρειάστηκε να περάσουν περίπου δύο χρόνια πανδημίας, όμως με τις μάσκες να αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του καθημερινού μας look, η Apple το πήρε απόφαση και πλαισίωσε την τεχνολογία Face ID με δυνατότητα αναγνώρισης του κατόχου ενός iPhone ακόμα και στην περίπτωση που εκείνος φορά μάσκα (η συσκευή θα σαρώνει το μέρος του προσώπου που φαίνεται όπως π.χ. τα μάτια). Αξίζει να σημειώσουμε βέβαια ότι η μέθοδος αυτή είναι λιγότερο ασφαλής (αφού χρησιμοποιεί λιγότερα δεδομένα προσώπου) με τους χρήστες να μπορούν να την απενεργοποιήσουν. Πάντως οι πρώτες δοκιμές χρηστών που έπαιξαν με τη δοκιμαστική έκδοση αναφέρουν πολύ καλά αποτελέσματα, με το Face ID να τους αναγνωρίζει χωρίς πρόβλημα, και να δίνει άμεσα πρόσβαση στο μενού της συσκευής.

Εξίσου σημαντική προσθήκη όμως είναι αυτή του Universal Control η οποία πρωτοανακοινώθηκε πέρσι το καλοκαίρι όμως μετά από μια καθυστέρηση, κάνει την εμφάνισή της στο λειτουργικό. Με το Universal Control, ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα πληκτρολόγιο και ένα ποντίκι, προκειμένου να χειρίζεται τον υπολογιστή Mac σε συνδυασμό με το iPad του. Ένα παράδειγμα είναι η χρήση του πληκτρολογίου ενός MacBook για την πληκτρολόγηση κειμένων σε εφαρμογή του iPad, ένα χαρακτηριστικό που ενδυναμώνει περισσότερο τη διασύνδεση των συσκευών που αποτελούν το οικοσύστημα της Apple. Όμως θα πρέπει να σημειωθεί ότι η λειτουργία είναι συμβατή με συγκεκριμένες εκδόσεις συσκευών και συγκεκριμένα τις παρακάτω:

  • MacBook Pro (2016 και νεότερο)
  • MacBook (2016 και νεότερο)
  • MacBook Air (2018 και νεότερο)
  • iMac (2017 και νεότερο)
  • iMac (5K Retina 27-inch, 2015 και νεότερο)
  • iMac Pro
  • Mac mini (2018 και νεότερο)
  • Mac Pro (2019)

Σε ότι αφορά τα συμβατά iPad:

  • iPad Pro
  • iPad Air (3η γενιά και νεότερο)
  • iPad (6η γενιά και νεότερο)
  • iPad mini (5η γενιά και νεότερο)

Μετά την κυκλοφορία των iPhone 13 Pro και iPhone 13 Pro Max τα οποία υποστηρίζουν ρυθμό ανανέωσης 120Hz ProMotion, έγινε κατανοητό ότι οι τρίτες εφαρμογές περιοριζόντουσαν στα 60Hz, μη μπορώντας να δώσουν στο χρήστη αυτή την ομαλή εμπειρία κατά τη χρήση. Ο λόγος ήταν ένα bug στη βιβλιοθήκη Core Animation, ένα bug που όπως φαίνεται έχει διορθωθεί αφού σύμφωνα με αναφορές, το iOS 15,4 θα επιτρέπει την αυτόματη εναλλαγή μιας εφαρμογής σε ρυθμό ανανέωσης 120Hz.Αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στο πως φαίνονται τα animations κατά τη χρήση, κάνοντας εξαιρετικά δύσκολη την επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση.

Το iOS 15.4 θα φέρει όμως και νέα emoji. Συγκεκριμένα 37 νέα σχέδια θα προστεθούν στην ήδη μεγάλη βιβλιοθήκη του κάνοντας πιο ζωντανές και διασκεδαστικές τις συζητήσεις ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στη διάθεση του χρήστη θα τεθούν και 75 διαφορετικοί τόνοι δέρματος έτσι ώστε κανείς να μη μείνει παραπονεμένος. 

Μία ακόμη λειτουργία που την περιμέναμε στην αρχική έκδοση του iOS 15 και βρίσκει τώρα το δρόμο της προς την κυκλοφορία, είναι αυτή του SharePlay. Με το SharePlay μπορείτε να απολαύσετε με έναν ή πολλούς φίλους σας μια σειρά από multimedia περιεχόμενο, είτε αυτό είναι μια βιντεοκλήση μέσω FaceTime ή μια ταινία. Απαραίτητη προϋπόθεση φυσικά είναι η υποστήριξη της συγκεκριμένης λειτουργίας από την εκάστοτε εφαρμογή, μια διαδικασία που θα γίνει σταδιακά όπως μας έχει διδάξει η ιστορία.

Αν ήδη έχετε εγκατεστημένο το iOS 15 στο iPhone ή το iPad σας, ίσως έχετε προσέξει τη λειτουργία Live Text. Χρησιμοποιώντας την κάμερα της συσκευής και με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, μπορείτε να αντιγράψετε κάποιο κείμενο που εντοπίζετε στο περιβάλλον σας, και να το επικολλήσετε στην εφαρμογή των σημειώσεων (Notes) ή των υπενθυμίσεων (Reminders). Στο iOS 15,4 σύμφωνα με την Apple η λειτουργία γίνεται ακόμα καλύτερη, με την προσθήκη της εντολής Scan Text που εμφανίζεται μέσα από ένα pop-up μενού. Στη συνέχεια μπορείτε να κάνετε λήψη φωτογραφίας του κειμένου που σας ενδιαφέρει, είτε αυτό βρίσκεται σε ένα βιβλίο για παράδειγμα είτε σε κάποιο κομμάτι χαρτί ή φωτογραφία. Τότε άμεσα το κείμενο εμφανίζεται στην εφαρμογή Notes ή Reminders, και με ένα tap μπορείτε να καταγράψετε όλο το κείμενο που σας ενδιαφέρει προκειμένου αυτό να περάσει στην εφαρμογή.

Μέσα από την εφαρμογή του Magnifier, η Apple προσθέτει μια νέα λειτουργία χρησιμοποιώντας τις διαθέσιμες κάμερες της συσκευής, επιτρέποντας στο χρήστη να επιλέγει αυτή που θέλει ανάλογα με την ανάγκη προκειμένου να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα στο iPhone 11 Pro Max, είναι δυνατή η εναλλαγή μεταξύ των επιλογών Auto, Telephoto, Macro και Selfie ενώ στο iPhone 13 δυνατή είναι μόνο η επιλογή της ευρυγώνιας κάμερας καθώς και της selfie.

Η νέα έκδοση φέρνει και κάποιες ακόμα χρήσιμες προσθήκες που όμως απευθύνονται στο κοινό των ΗΠΑ. Αυτές αφορούν τη δυνατότητα προσθήκης widget για την Apple Card στην οθόνη Today, καθώς και την εμφάνιση διπλώματος οδήγησης και ταυτότητας στο Wallet με πλήρη αναγνώρισή τους σε συγκεκριμένα αεροδρόμια, events και καταστήματα. Σε ό,τι αφορά εμάς εδώ, στην Ευρώπη, η Apple καθιστά δυνατή την προσθήκη των ψηφιακών καρτών εμβολιασμού στο Wallet για ευκολότερη πρόσβαση. Ανάμεσα στις διορθώσεις της επικείμενης ενημέρωσης του iOS είναι και η σωστή απεικόνιση animations στα 120 Hz στις περιπτώσεις των iPhone 13 Pro και Pro Max.

Το iOS 15.4 αναμένεται να κυκλοφορήσει στην καλύτερη περίπτωση στα τέλη του μήνα και θα είναι συμβατό με κάθε συσκευή που μπορεί να τρέξει iOS 15 (άρα iPhone 6s, iPod touch 7ης γενιάς και νεότερα μοντέλα). Αν είστε τολμηρός ή τολμηρή, μπορείτε να εγκαταστήστε τη δημόσια δοκιμαστική έκδοση την οποία η Apple διαθέτει μέσα από τo ειδικό portal στη διεύθυνση https://beta.apple.com/sp/betaprogram/