Οι νέοι όροι του TWITTER απαγορεύουν την ανάπτυξη τρίτων εφαρμογών για πρόσβαση στην υπηρεσία

1 έτος πριν
TWITTER logo

Σε περίπτωση που υπήρχαν αμφιβολίες για τις προθέσεις του TWITTER να κόψει την πρόσβαση σε εφαρμογές τρίτων κατασκευαστών, η εταιρεία ενημέρωσε αθόρυβα τους όρους για τους προγραμματιστές. Με αυτούς καθιστά πλέον σαφές ότι οι κατασκευαστές εφαρμογών δεν επιτρέπεται πλέον να δημιουργούν τις δικές τους εφαρμογές για πρόσβαση στην πλατφόρμα του.

Η ενότητα "περιορισμοί" του development agreement μεταξύ προγραμματιστών και του TWITTER ενημερώθηκε πρόσφατα με μια παράγραφο που απαγορεύει "τη χρήση ή την πρόσβαση στο αδειοδοτημένο υλικό για τη δημιουργία ή την προσπάθεια δημιουργίας υποκατάστατης ή παρόμοιας υπηρεσίας ή προϊόντος με τις επίσημες εφαρμογές του TWITTER". Η προσθήκη είναι η μόνη ουσιαστική αλλαγή στο κείμενο των 5.000 λέξεων.

Η αλλαγή επιβεβαιώνει αυτό που οι κατασκευαστές πολλών δημοφιλών προγραμμάτων πρόσβασης στο TWITTER υποψιάζονται τις τελευταίες ημέρες: ότι οι 3rd party clients δεν επιτρέπονται πλέον υπό την ηγεσία του Elon Musk.

Το TWITTER είχε δηλώσει προηγουμένως ότι "επιβάλλει μακροχρόνιους κανόνες για το API του", αλλά δεν είχε αναφέρει ποιους κανόνες παραβιάζουν οι προγραμματιστές. Η εταιρεία δεν διαθέτει πλέον ομάδα επικοινωνίας, και οι περισσότεροι υπάλληλοι που εργάζονται στην πλατφόρμα προγραμματιστών της μειώθηκαν επίσης κατά τη διάρκεια των μαζικών απολύσεων της εταιρείας πέρυσι.

Όμως η πρόταση της εταιρείας ότι ο κανόνας ήταν "μακροχρόνιος" δεν συνάδει με το ιστορικό της. Οι τρίτες εφαρμογές που δίνουν πρόσβαση στο TWITTER αποτελούν εδώ και πολλά χρόνια μέρος της υπηρεσίας. Το Twitterific, μία από τις πιο γνωστές εφαρμογές που επηρεάστηκαν από τη διακοπή πρόσβασης στο API την περασμένη εβδομάδα, δημιουργήθηκε πριν το TWITTER αποκτήσει δική του εγγενή εφαρμογή για iOS και πιστώνεται με την επινόηση της λέξης "tweet", καθώς και άλλων χαρακτηριστικών που σήμερα συνδέονται συνήθως με την εφαρμογή του TWITTER.

Τα τελευταία χρόνια, εφαρμογές όπως το Tweetbot και το Fenix είχαν αφοσιωμένους οπαδούς λόγω της έλλειψης διαφημίσεων και άλλων χαρακτηριστικών της επίσημης εφαρμογής που δεν αρέσουν σε πολλούς χρήστες. Στην πραγματικότητα, το TWITTER είχε προηγουμένως αλλάξει την πολιτική του για τους προγραμματιστές το 2021 για να αφαιρέσει ένα τμήμα που αποθάρρυνε - αλλά δεν απαγόρευε - τους κατασκευαστές εφαρμογών να "αντιγράφουν" την βασική υπηρεσία του. Η αλλαγή αυτή ήταν μέρος μιας ευρύτερης στροφής του TWITTER για τη βελτίωση της σχέσης του με τους προγραμματιστές, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευαστών τρίτων εφαρμογών.

Αυτή η στρατηγική φαίνεται να έχει λήξει επίσημα, καθώς οι προγραμματιστές των οποίων οι εφαρμογές δεν έχουν πρόσβαση, δεν έχουν λάβει ακόμη καμία επικοινωνία από το σχετικά με τις αλλαγές πολιτικής. "Δεν είναι εντελώς απροσδόκητο, αλλά η έλλειψη επικοινωνίας είναι λίγο προσβλητική", αναφέρει ο Matteo Villa, ο προγραμματιστής του Fenix.

Ο Villa έχει ήδη αποσύρει την έκδοση Android του Fenix από το Play Store, αλλά σημειώνει ότι η έκδοση iOS της εφαρμογής του εξακολουθεί να έχει πρόσβαση στο API - τουλάχιστον προς το παρόν. «Έχω μείνει με μια εφαρμογή που δουλεύει μια χαρά στο iOS, την οποία οι άνθρωποι εξακολουθούν να αγοράζουν, αλλά αναρωτιέμαι αν πρέπει να την αποσύρω και αυτή», προσθέτει.

Άλλοι προγραμματιστές έχουν επίσης αρχίσει να αποσύρουν τις εφαρμογές τους. Ο Sean Heber του Twitterific επιβεβαίωσε σε μια ανάρτηση στο blog ότι η εφαρμογή με ηλικία 16 ετών έχει σταματήσει να λειτουργεί.  «Λυπούμαστε να σας αναφέρουμε ότι ο ξαφνικός και αναξιοπρεπής θάνατος της εφαρμογής οφείλεται σε μια απροειδοποίητη και μη τεκμηριωμένη αλλαγή πολιτικής από ένα όλο και πιο ιδιότροπο TWITTER - ένα TWITTER που δεν αναγνωρίζουμε πλέον ως αξιόπιστο ούτε θέλουμε να συνεργαζόμαστε πλέον», έγραψε ο Heber σε μια ενημέρωση.