ONEWEB-EUTELSAT συγχωνεύονται εναντίον της Starlink

1 έτος πριν
ONEWEB EUTELSAT

Οι πάροχοι δορυφορικού διαδικτύου ONEWEB και EUTELSAT σχεδιάζουν να συγχωνευθούν με την ελπίδα να αποτελέσουν έναν ισχυρότερο αντίπαλο της Starlink της SpaceX που έχει αποκτήσει σημαντικό πλεονέκτημα. Η συγχώνευση, η οποία υπόκειται στην έγκριση των ρυθμιστικών αρχών και των μετόχων της EUTELSAT, αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα μέσα του 2023 και αποτιμά την ONEWEB στα 3,4 δισ. δολάρια. Οι μέτοχοι της ONEWEB και της EUTELSAT θα κατέχουν από το ήμισυ της ενοποιημένης εταιρείας.

Η EUTELSAT διαθέτει στόλο 36 δορυφόρων γεωστατικής τροχιάς. Αυτοί θα συνδυαστούν με το σύμπλεγμα δορυφόρων χαμηλής γήινης τροχιάς της ONEWEB, οι οποίοι μπορούν να παρέχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο από τον ουρανό. Η ONEWEB διαθέτει σήμερα 428 δορυφόρους σε τροχιά από τους 648 που προβλέπονται στο δίκτυο πρώτης γενιάς.

Παράλληλα η ONEWEB και η EUTELSAT αναμένουν να έχουν συνδυασμένα έσοδα ύψους 1,2 δισ. ευρώ (1,56 δισ. δολάρια) κατά το οικονομικό έτος 2022-23. Ο πρόεδρος της EUTELSAT, Dominique D'Hinnin και η διευθύνουσα σύμβουλος Eva Berneke, θα παραμείνουν στις θέσεις αυτές στη νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί.

Η συγχώνευση έρχεται αφού η ONEWEB συνάντησε τεράστια προβλήματα στην προσπάθειά της να γίνει ένας βιώσιμος ανταγωνιστής της Starlink του Elon Musk και του Project Kuiper της Amazon. Η ONEWEB κατέθεσε αίτηση πτώχευσης τον Μάρτιο του 2020, καθώς αναζητούσε αγοραστή. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και η Bharti Global του Mittal κατέβαλαν από 500 εκατομμύρια δολάρια για το 45% του μεριδίου της ONEWEB. Η εταιρεία εξασφάλισε πρόσθετη χρηματοδότηση στις αρχές του 2021 για την εκτόξευση εκατοντάδων δορυφόρων.

Πιο πρόσφατα, η ONEWEB βρέθηκε στα διασταυρούμενα πυρά μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης μετά την εισβολή της πρώτης στην Ουκρανία. Οι κυρώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου ώθησαν τη Ρωσία να εμποδίσει τις εκτοξεύσεις των δορυφόρων ONEWEB - απαίτησε από το Ηνωμένο Βασίλειο να πουλήσει το μερίδιό του στην ONEWEB και ήθελε διαβεβαιώσεις ότι οι δορυφόροι δεν θα χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς. Η ONEWEB κατέληξε να στραφεί στην ανταγωνίστριά της, SpaceX, για να εκτοξεύσει τους υπόλοιπους δορυφόρους πρώτης γενιάς.

Μετά την αναμενόμενη συγχώνευση, το Ηνωμένο Βασίλειο θα διατηρήσει ένα "ειδικό μερίδιο" στην ONEWEB καθώς και αποκλειστικά δικαιώματα επί της εταιρείας. Αυτά παρέχουν στην κυβέρνηση σημαντικό λόγο στους ελέγχους εθνικής ασφάλειας του δικτύου και δικαιώματα βέτο σε ορισμένες αποφάσεις, όπως η τοποθεσία της έδρας της ONEWEB.