Πετυχημένη η εκτόξευση του Starship της SpaceX παρά την πρόωρη καταστροφή του

1 έτος πριν
SpaceX Starship

Το Starship, ο πύραυλος της SpaceX εκτοξεύτηκε από την ειδική εξέδρα της εταιρείας στην περιοχή Boca Chica του Τέξας, ανυψώνοντας τον τεράστιο όγκο του με μια ώθηση ρεκόρ 16,5 εκατομμυρίων κιλών. Το Starship μπήκε πλέον στα βιβλία των ρεκόρ ως ο μεγαλύτερος, ψηλότερος και ισχυρότερος πύραυλος που έχει πετάξει ποτέ κατά τη διάρκεια της πρώτης δοκιμαστικής πτήσης, με τη SpaceX να θέλει να δει πόσο μακριά θα μπορούσε να τον πάει. Το ταξίδι του πυραύλου διήρκεσε σχεδόν τέσσερα λεπτά, γεγονός που αποτελεί ένα πολύ μεγάλο επίτευγμα.

Ο πύραυλος απομακρύνθηκε από τον πύργο εκτόξευσης και κατάφερε να επιβιώσει από το MaxQ, τη στιγμή δηλαδή που ένας πύραυλος βιώνει τη μεγαλύτερη αεροδυναμική πίεση. Ωστόσο, τα πράγματα στράβωσαν λίγο πριν από τη συμπλήρωση των τεσσάρων λεπτών, όταν ο πύραυλος άρχισε να παρουσιάζει ακανόνιστη συμπεριφορά πτήσης. Ο πύραυλος ανατινάχθηκε, πιθανότατα ως αποτέλεσμα μιας εντολής αυτοκαταστροφής που δόθηκε από το επίγειο κέντρο ελέγχου της SpaceX. Το Starship βρισκόταν περίπου 60 χιλιόμετρα πάνω από τον Κόλπο του Μεξικού όταν άρχισε να πέφτει.

Οι προετοιμασίες για την εκτόξευση εξελίχθηκαν στις 20 Απριλίου χωρίς να προκύψουν σοβαρά προβλήματα. Λίγο πριν από την εκτόξευση, ο σχολιαστής της SpaceX, John Insprucker, δήλωσε ότι οι ομάδες κατάφεραν να επιλύσουν ένα πρόβλημα συμπίεσης των δεξαμενών του προωθητικού πυραύλου, ενώ έπρεπε επίσης να φροντίσουν για κάποιες τελικές λειτουργίες στην ανώτερη βαθμίδα. Η εκτόξευση διακόπηκε 40 δευτερόλεπτα πριν την εκτόξευση, επιτρέποντας στις ομάδες να πραγματοποιήσουν τους τελικούς τους ελέγχους.

Η εκτόξευση συνεχίστηκε λίγο αργότερα με την ανάφλεξη των 33 κινητήρων Raptor που κινούνται με μεθάνιο σε συστοιχίες. Καθώς ο πύραυλος ανέβαινε, εμφανίστηκαν αρκετές φωτεινές λάμψεις στη βάση του εκτοξευτήρα Super Heavy, ένα πιθανό σημάδι ότι κάποιοι κινητήρες Raptor έσβησαν κατά τη διάρκεια της εκτόξευσης.

Το Starship είναι ένας πύραυλος δύο σταδίων που θα χρησιμοποιήσει η SpaceX για τη μεταφορά πληρωμάτων, φορτίου και διαστημοπλοίων σε τροχιά γύρω από τη Γη, τη Σελήνη, τον Άρη και άλλους προορισμούς. Καθώς ο πύραυλος είναι σχεδιασμένος για πλήρη επαναχρησιμοποίηση και επειδή είναι τόσο ισχυρός, το Starship αποτελεί ένα επαναστατικό επόμενο βήμα για τα οχήματα εκτόξευσης βαρέως τύπου. Η NASA έχει έννομο συμφέρον για το Starship, καθώς σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το ανώτερο στάδιο ως ανελκυστήρα για τη μεταφορά πληρωμάτων στην επιφάνεια της Σελήνης κατά τη διάρκεια των μελλοντικών αποστολών Artemis.