Πώς το Bluetooth LE θα αλλάξει τις εμπειρίες ήχου μας

1 έτος πριν
bluetooth le

Ο BLUETOOTH SPECIAL INTEREST GROUP ή εν συντομία BLUETOOTH SIG, ο οργανισμός που έχει επιφορτιστεί με την ανάπτυξη του προτύπου και της τεχνολογίας Bluetooth, ανακοίνωσε με κάθε επισημότητα το Bluetooth LE Audio. Πρόκειται για μία νέα έκδοση του Bluetooth που εστιάζει στη χαμηλή κατανάλωση (το LE προκύπτει από τα αρχικά του «low energy» άλλωστε) και ετοιμάζεται να αλλάξει άρδην τις εμπειρίες ήχου που απολαμβάνουμε.

Το πρότυπο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2020, με τον BLUETOOTH SIG να χρειάζεται περί τα δύο χρόνια περίπου έως ότου τελειοποιήσει το αρχικό πλάνο. «Τα μέλη μας ξεπέρασαν το πλήθος προκλήσεων που αντιμετώπισαν τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να ολοκληρώσουν το μεγαλύτερο αναπτυξιακό πρότζεκτ του προτύπου στην ιστορία του BLUETOOTH SIG», ανέφερε ο CEO του οργανισμού, Mark Powell. «Το LE Audio επαναπροσδιορίζει τα όρια ως προς το τι είναι εφικτό στην αγορά του ασύρματου ήχου», συνέχισε.

Ο νέος codec συνιστά έναν αποδοτικότερο τρόπο ασύρματης μετάδοσης ήχου, προσφέροντας ως εκ τούτου ανώτερη ποιότητα ακρόασης σε σχέση με τον τυπικό SBC codec. O BLUETOOTH SIG υποστηρίζει πως είναι δυνατή η επίτευξη καλύτερου ήχου με το μισό ή ακόμα μικρότερο bit rate (η κωδικοποίηση του SBC codec αφορά ροή ήχου 1,5 Mbps στα 345 kbps, ενώ αυτή του LC3 codec στα 160 kbps) και άρα χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας (και κατ’ επέκταση μεγαλύτερη αυτονομία).

Στα πλεονεκτήματα του νέου codec συγκαταλέγεται και η δυνατότητα σύνδεσης πολλαπλών συσκευών ήχου στην ίδια πηγή, μία λειτουργία που φέρει τη διακριτική ονομασία Auracast. Στο πλαίσιο αυτής, θα είσαι σε θέση να συνδέεις πολλαπλά ακουστικά στο ίδιο smartphone, tablet ή τηλεόραση και μάλιστα θα προσφέρεται δυνατότητα σύζευξης μέσω κωδικού QR.

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν βέβαια προϊόντα που να υποστηρίζουν το νέο πρότυπο, όμως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του BLUETOOTH SIG αυτό θα αλλάξει τους προσεχείς μήνες, εν όψει και της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων.