Πρόβλημα με ενημέρωση τρίτης εταιρείας προκαλεί τεράστια προβλήματα σε Windows συστήματα παγκοσμίως

1 μήνας πριν
windows recovery blue screen

Ένα πρωτοφανές κύμα δυσλειτουργιών σε υπολογιστές Windows έχει προκαλέσει χάος σε παγκόσμιο επίπεδο, επηρεάζοντας ζωτικής σημασίας υπηρεσίες και υποδομές. Η κρίση ξεκίνησε όταν μια προβληματική ενημέρωση ασφαλείας της εταιρείας Crowdstrike προκάλεσε μαζικές "μπλε οθόνες θανάτου" (BSOD) σε εταιρικούς υπολογιστές Windows παγκοσμίως.

Το πρόβλημα πρωτοεμφανίστηκε στην Αυστραλία και γρήγορα εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, επηρεάζοντας τράπεζες, αεροπορικές εταιρείες, ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, νοσοκομεία και ακόμη και συστήματα έκτακτης ανάγκης. Στις ΗΠΑ, πολλές πολιτείες αναφέρουν διακοπές στις υπηρεσίες του 911, ενώ μεγάλες αεροπορικές εταιρείες όπως η Delta και η United αναγκάστηκαν να καθηλώσουν πτήσεις.

Σε αεροδρόμια ανά τον κόσμο, το προσωπικό αναγκάστηκε να εκδίδει χειρόγραφες κάρτες επιβίβασης, ενώ σε νοσοκομεία, γιατροί δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε ιατρικά αρχεία ασθενών πριν από χειρουργικές επεμβάσεις.

Η Crowdstrike, η εταιρεία πίσω από το προβληματικό λογισμικό Falcon, έχει αναγνωρίσει το πρόβλημα και δηλώνει ότι οι μηχανικοί της εργάζονται πυρετωδώς για την επίλυσή του. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας έκανε σχετική ανάρτηση στο X (πρώην Twitter), επιβεβαιώνοντας την κατάσταση.

Η MICROSOFT, ως δημιουργός των Windows, έχει επίσης αναγνωρίσει το πρόβλημα και συνεργάζεται για την αντιμετώπισή του. Ωστόσο, η επίλυση φαίνεται να απαιτεί χειροκίνητη επανεκκίνηση όλων των επηρεαζόμενων υπολογιστών, γεγονός που καθιστά την αποκατάσταση χρονοβόρα και περίπλοκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα περιορίζεται σε υπολογιστές Windows, ενώ συστήματα Linux και Mac δεν επηρεάζονται. Παρ' όλα αυτά, η έκταση της διακοπής είναι πρωτοφανής, ξεπερνώντας σε μέγεθος πρόσφατες διεθνείς διακοπές όπως αυτή που επηρέασε τις υπηρεσίες περιαγωγής μεγάλων αμερικανικών παρόχων κινητής τηλεφωνίας.

Παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης, υπήρξαν και κάποιες ασυνήθιστες, ακόμη και κωμικές στιγμές. Για παράδειγμα, σε ορισμένα καταστήματα, οι πελάτες είχαν την ευκαιρία να πάρουν προϊόντα δωρεάν λόγω της αδυναμίας λειτουργίας των ταμειακών συστημάτων.

Καθώς η κατάσταση εξελίσσεται, οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία της διαφοροποίησης των συστημάτων πληροφορικής και της ύπαρξης εφεδρικών λύσεων για την αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον. Η κρίση αυτή αναδεικνύει την τεράστια εξάρτηση της σύγχρονης κοινωνίας από την τεχνολογία και την ανάγκη για ισχυρότερα μέτρα ασφαλείας και ανθεκτικότητας στις ψηφιακές υποδομές.